Det drar ihop sig inför 2022 års upplaga av Consumer Electronics Show (CES), som i hög utsträckning blir ett digitalt evenemang också i år. Den 4 januari kliver bland annat AMD upp på scenen för att berätta mer om instegsgrafikkort och framtida processorer för stationära datorer, men även bärbara alternativ med integrerad grafik ser ut att stå på menyn.

Via Twitter presenterar välrenommerade "Executablefix" ett egentillverkat blockdiagram, som visar vad Ryzen 6000-serien för bärbara datorer utrustas med. Processorerna går under kodnamnet "Rembrandt" och stämplas av AMD som "APU", kort för "Accelerated Processing Unit" med syfte att lägga tonvikt på kompetent integrerad grafik. På sistone har dock AMD:s integrerade grafiklösningar tappat mark mot Intel, eftersom gamla arkitekturen Vega och maximalt 8 beräkningsenheter använts.

rembrandt.jfif

Bildkälla: Executablefix

Detta blir den stora ändringen med "Rembrandt", som enligt Twitter-profilen får upp till 6 WGP-enheter, synonymt med 12 beräkningsenheter eller 768 streamprocessorer. Därmed är taket 50 procent högre, samtidigt som processorgenerationen tar klivet från Vega till betydligt modernare RDNA 2. Arkitekturen används exempelvis i senaste snittets spelkonsoler och grafikkort. Fler kärnor och ny arkitektur borgar för att prestandan ökar mer än 50 procent.

Vidare tillkommer stöd för DDR5-minne och 20 PCI Express 4.0-banor, som också kan bidra till bättre grafikprestanda. På processorsidan är den övre gränsen fortsatt 8 kärnor och 16 trådar enligt fjolårets Zen 3, kärnor som delar på 16 MB L3-cacheminne. Processorbiten får dock sällskap av nyheter som uppdaterade enheter för kodning och avkodning av media, samt stöd för dubbla USB 4.0-anslutningar där Displayport och dataöverföring om 40 Gbps är möjligt.

Wccftech och Videocardz slår sina påsar samman för att visa mer konkreta nedslag från Ryzen 6000-familjen, där förstnämnda slår fast att tre av toppmodellerna blir Ryzen 9 6980HX, Ryzen 9 6900HX och Ryzen 7 6800H. Samtliga kommer med 8 processorkärnor och turbofrekvenserna specificeras till 5,0, 4,9 respektive 4,7 GHz. Priset för nivåerna är ett relativt höga effektuttag, med TDP-stämpeln "45W+" för Ryzen 9-modellerna. Ryzen 7-varianten kan enligt uppgift konfigureras till TDP mellan 35 och 45 watt.

AMD-Ryzen-9-6980HX-Radeon-RX-6850XT.jpg

Ryzen 9 6980HX och Radeon RX 6700M. Bildkälla: Videocardz

Videocardz publicerar en bild som påstås föreställa ett moderkort hämtat från Dells kommande dator Alienware M17 R5, som ska stoltsera som den mest kraftfulla datorn som uppfyller AMD:s Advantage-krav. Vid sidan av den stora dedikerade Radeon RX 6700M skymtas Ryzen 9 6980HX, som intygar att också processorerna har rejäla kretsar. Arean är 208 mm², vilket kan jämföras med föregångaren "Cezanne" på 180 mm².

► Läs alla artiklar från #CES-2022

CES 2022 lär i vanlig ordning krylla av bärbara datorer utrustade med färska processorer från både Intel och AMD. Specifikationer som tittar fram på förhand bör i vanlig ordning tas med en nypa salt, men kan antas ligga hyfsat nära sanningen. När det kommer till Intel ska deras direktsända presentation den 4 januari innehålla "Alder Lake" för bärbara, och först på tisdag står alltså klart vilka produkter ärkerivalerna konkurrerar med framöver.

Har du användning av kraftfull integrerad grafik för stationärt eller bärbart bruk? Berätta i kommentarstråden!