Under senare år har den svenska streamingtjänsten Spotify expanderat från musik till fler typer av ljudinnehåll. Spotify har bland annat integrerat stöd för podcasts och det finns ett mindre utbud av ljudböcker, framförallt i form av kortare noveller samt sagor och barnljudböcker. De har även inlett ett samarbete med svenska Storytel, för att låta användare koppla samman sina konton hos de två tjänsterna.

Spotifys eget sortiment går däremot fortfarande inte att jämföra med de renodlade tjänsterna för ljudböcker, något det nu blir ändring på. Spotify meddelar att de inleder ett förvärv av den amerikanska ljudboksdistributören Findaway, som distribuerar ljudböcker till bland annat Audible, Spotify-partnern Storytel samt Apple och Google. Utöver distribution har Findaway flertalet andra relaterade tjänster för att skapa och publicera ljudböcker.

Enligt Spotifys ljudbokschef Nir Zicherman tenderar Spotifys användare att söka sig till andra tjänster för att lyssna på just ljudböcker. De vill därför göra det innehållet tillgängligt direkt genom Spotify, bland annat genom att dra nytta av bolagets nya Open Access Platform-teknik (OAP) för att ge åtkomst till innehåll från andra tjänster, bland annat Storytel, genom Spotifys plattform. Långsiktigt utökas även Spotifys eget utbud.

Vill du samla dina ljudböcker med Spotify eller föredrar du en separat tjänst?