USB Type-C är USB Implementers Forums (USB-IF) vändbara kontaktdon som introducerades år 2014 och är nu det vanligaste kontaktdonet för strömförsörjning och dataöverföring på mobiltelefoner. För att ge USB Type-C sina olika funktioner finns en uppsjö tillhörande protokoll och standarder. En välanvänd är tillägget USB Power Delivery (USB PD) som gör det möjligt att leverera högre effekt, upp till 100 watt, för att ladda eller strömförsörja även de mer strömslukande prylarna som bärbara datorer.

USB PD möjliggör även ställbar spänning (V) och strömstyrka (A), vilket gjort det till ett flexibelt alternativ för bärbara datorer. USB PD:s 100 watt kan dock bli snålt för mer påkostade bärbara datorer, exempelvis de ämnade för spel med grafikkort ur övre prestandasegmentet. Det blir det däremot snart ändring på, då USB PD får en uppgradering som ska göra det möjligt med en total effekt om 240 watt med USB Type-C.

Driftläge

Spänning (Volt)

Strömstyrka (Ampere)

Effekt (Watt)

USB Type-C med USB 2.0

5 V

0,5 A

Max 2,5 W

USB Type-C Current

5 V

1,5 A
3 A

Max 7,5 W
Max 15 W

USB Type-C med USB PD

Ställbar upp till 48 V

Ställbar upp till 5 A

Max 240 W

USB PD har hittills haft en ställbar spänning upp till 20 V och strömstyrka om 5 A. Med den nya uppdateringen, kallad "Extended Power Range" ska spänningen istället gå upp till 48 V, för en total effekt om upp till 240 watt. Med en mer än dubblad effekt blir det möjligt att strömförsörja fler datorskärmar, laserskrivare och bärbara speldatorer som översteg tidigare gränsen på 100 watt.

För att kunna dra nytta av "Extended Power Range" behöver både kablage och nätadaptrar uppfylla krav från USB-IF som finns listade i ett dokument tillhörande USB Type-C. Bland annat krävs det att de nya kablarna klarar av minst 50 V och 5 A, samt att de måste märkas upp med en särskild symbol för att användare enkelt ska kunna skilja dem åt.

Hur många enheter laddar du via USB Type-C?