I samband med att arkitekturen "Turing" och Geforce RTX 2000-serien intog scenen år 2018, utökades konsumentgrafikkort med två specifika typer av kärnor: RT-kärnor för hårdvaruaccelererad ray tracing, Tensor-kärnor för maskininlärning. Sistnämnda är exempelvis del i uppskalningstekniken DLSS, men används enligt uppgift även för att förbättra video och ljud med mjukvarupaketet Nvidia Broadcast.

► Snabbtest: RTX Voice möter Kenneths trummor

Videobiten i Nvidia Broadcast kan exempelvis följa subjektet eller byta bakgrunden, medan ljudfunktionen eliminerar bakgrundsbrus och förtydligar talarens röst. Den senare finns även i ett separat program kallat RTX Voice, som i enlighet med namnet tidigare krävt RTX-grafikkort – Geforce RTX 2000- eller RTX 3000-serien. Nu delar Tom's Hardware med sig av upptäckten att Nvidia i det tysta plockat bort detta krav, varför det RTX-stämplade programmet numera fungerar på GTX-kort.

För att kunna använda ett Geforce GTX-kort krävs Windows 10 och drivrutinen med versionsnummer 410.18 eller senare, men mjukvarans namn till trots är alltså kravet på inbakade Tensor-kärnor borta. Tom's Hardware smyger dock in brasklappen att programmet kanske aldrig krävt dessa kärnor, eftersom det på inofficiell väg varit möjligt att driva RTX Voice med Windows 7 och Geforce GTX.

Nvidias uppdaterade kravlista innebär dock att även äldre kort nu får bolagets välsignelse till funktionen, som enligt Tom's Hardware fungerar bra. I fjol satte också SweClockers RTX Voice under lupp med hjälp av Kenneth och tillhörande trumset, där tekniken som väntat inte fungerar riktigt lika bra som i en lugnare kontorsmiljö. Nedladdning och instruktioner för RTX Voice finns tillgängliga på Nvidias webbplats.

Använder du Nvidias RTX Voice eller Broadcast? Hur tycker du att det fungerar?