Intel: "Processorer tillverkas i våra fabriker"

Intel förtydligar att kontraktstillverkning tillgodoser andra behov än processorer, vilka fortsatt tillverkas i egna fabriker.

I över ett år har det rått brist på processorer från Intel, som med väl över 80 procent av marknaden är den klart största aktören. Trots att AMD finns som alternativ är de signifikant mindre och saknar egna fabriker med samma möjlighet att skala upp tillverkningen för att möta behovet.

Som konsekvens av detta har Intel expanderat sin tillverkningskapacitet kraftigt, men trots detta är bristen fortfarande ett faktum. För att möta detta har Intel valt att förlita sig allt mer på kontraktstillverkare (eng. foundry), där ihärdiga rykten talar för att Samsung ska tillverka x86-processorer åt Intel.

The letter from last week says we will increase our use of foundry so we can build more CPUs at Intel. The news reports about our use of third party foundries for CPUs are inaccurate.

Efter den senaste rapporten från sydkoreanska affärstidningen Pulse dementerar Intel ännu en gång uppgifterna. I ett uttalande till Wccftech meddelar Intel att de förlitar sig mer på kontraktstillverkare så att bolagets egna fabriker kan användas för att tillverka fler processorer och att rapporten är "felaktig".

Värt att nämna är tidigare uppgifter från sydkoreanska nyhetsbyrån Sedaily, som talat om att Samsung ska tillverka processorer inom familjen Rocket Lake. Denna ska tillverkas på 14 nanometer och är inte aktuell förrän år 2021. Det går därför inte att utesluta att de återkommande uppgifterna stämmer, men att Intel inte är redo att kommunicera detta innan en lansering som ligger långt fram i tiden.

Tidigare under året besökte Intels grafikchef Raja Koduri Samsung för invigningen av testtillverkning på 5 nanometer. Besöket har spätt på uppgifter om ett fördjupat samarbete mellan den sydkoreanska elektronikjätten och Intel.

Mer om Intel, Samsung och processorbristen: