Problemen att få ut en fungerande 10-nanometersteknik skapade en flaskhals i Intels ursprungliga planer. Det här ledde till att allt fler segment med produkter migrerade från 22 nanometer till dagens 14 nanometer, den teknik där en allt större koncentration av bolagets utbud nu tillverkas.

Det här har lett till stora kapacitetsproblem för Intel, som sedan förra året inte har tillräckligt med kretsar för att möta efterfrågan. Det här är någonting bolaget nu försöker bygga bort genom att utöka produktionskapaciteten på 14 nanometer, då en 10-nanometersteknik i tillräckliga volymer ligger långt borta.

Att bygga nya fabriker tar åratal och att utöka befintliga tar också tid, varför Intel nu vänder sig till Samsung. Det rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Sedaily, som skriver att Intel ska använda Samsungs fabriker för att tillverka processorfamiljen "Rocket Lake" på den sydkoreanska elektronikjättens 14-nanometersteknik.

Enligt rapporten inleder Intel storskalig produktion hos Samsung under det fjärde kvartalet 2020, vilket innebär att de första processorerna från samarbetet är att vänta under 2021 års första hälft. Vidare framgår att fokus för dessa är kompakta system (Mini PC's), men det går inte utesluta att Samsung ska tillhandahålla processorer för fler segment än så.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-1.png

Tidigare läckta produktplaner för Intel gör gällande att Rocket Lake är generationen som följer efter kommande Comet Lake, som efterträder dagens Coffee Lake. Lite är idag känt om Rocket Lake förutom att den likt Comet Lake ska släppas med upp till 10 kärnor för konsumenter.

Då Rocket Lake ligger runt två år bort spekuleras det om att Intel portar en av sina arkitekturer avsedda 10 nanometer till 14 nanometer med denna generation. Om så blir fallet blir det första gången på 6 år, sedan Skylake släpptes sensommaren 2015, som entusiaster får ta del av en ny arkitektur från Intel.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Intels arkitekturer för de kommande åren

Nämnvärt är att Intels och Samsungs 14-nanometerstekniker skiljer sig åt rejält, där den senare har lägre transistortäthet och sannolikt inte samma potential att nå klockfrekvenser runt 5 GHz. Det är därför troligt att Intel tillverkar Rocket Lake för prestandajägare i sina egna fabriker, medan segment där energieffektivitet är viktigare än klockfrekvenser sköts av Samsung.

Avslutningsvis gör rapporten även gällande att Intels kapacitetsproblem är värre än tidigare rapporterat. Enligt Intel ska detta vara ett minne blott under år 2020, men att de inleder ett samarbete med Samsung talar för att så inte är fallet.

Källa: Techpowerup

Läs mer om Intels tillverkningsproblem: