Samsung börjar tillverka processorer – åt Intel

I kölvattnet av Intels processorbrist ingår bolaget ett samarbete med Samsung, som ska tillverka kretsar för stationära datorer.

Det råder stor brist på Intel-processorer, något som märks både på butikshyllor och att nära samarbetspartner visar öppet missnöje. Bolaget gick tidigare under året ut med att problemen skulle vara avhjälpt till slutet av 2019, men i ett öppet brev som publicerades nyligen framgick att bristen fortsätter in på nästa år.

Under lång tid har envisa rykten talat om att Intel ska ta hjälp av Samsung för att tillverka processorer, uppgifter som konsekvent dementerats. Nu rapporterar sydkoreanska affärstidningen Pulse att Intel ingår ett samarbete med Samsung, just för att tillverka processorer för stationära datorer.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-1.png

Vilka processorer från Intel och vilken tillverkningsteknik från Samsung det handlar om framgår inte av rapporten. Däremot skrev sydkoreanska nyhetsbyrån Sedaily i juni om att det rör sig om processorfamiljen "Rocket Lake" på 14 nanometer, vilken lanseras under år 2021.

Intel Rocket Lake tar vid efter nästa års Comet Lake, som behåller arkitekturen Skylake men kliver upp från dagens 8 kärnor med Coffee Lake Refresh till 10 kärnor. Exakt vilka nyheterna blir i Rocket Lake är ännu höljt i dunkel, men det ryktas om att den fortfarande baseras på Skylake men får en integrerad grafikdel baserad på arkitekturen Arctic Sound.

Marknadsbedömare berättar också för Pulse om att Samsung och Intel fått en allt närmare relation sedan TSMC blev AMD:s huvudsakliga leverantör. Intel förlitar sig i dagsläget på TSMC för tillverkning av bland annat FPGA-kretsar och Nervana, en serie produkter för maskininlärning.

Värt att nämna är även att Intels grafikchef Raja Koduri, som tidigare innehaft en liknande position på AMD, tidigare under året besökte en av Samsungs fabriker. Det här fick bedömare att spekulera kring att Samsung kan komma att tillverka kretsar för Intels Xe-grafikkort längre fram.

Mer om Intel, Samsung och processorbristen: