Diablo II i uppdaterad version är osannolikt

De ursprungliga utvecklarna bakom Diablo II förklarar att källkoden är förlorad och att allt skulle behöva göras om till en remaster.

Bröderna Max Schaefer och Erich Schaefer och David Brevik var några av de huvudsakliga utvecklarna bakom Diablo II. Trion lämnade Blizzard efter spelets slutförande och har sedan dess startat egna studios, som bland annat jobbar på egna varianter av ARPG-genren som de var med om att skapa i och med Diablo-serien.

d2-800x500.jpg

I samband med spelmässan Exilecon, som handlar om det populära Diablo-alternativet Path of Exile, pratar spelpublikationen Gamespot med bröderna Schaefer och David Brevik om Diablo II. När intervjun går in på frågan om vilket ögonblick under spelets utveckling som var mest skrämmande delar trion med sig av en bit information som är modfällande för alla som hoppats på en uppdaterad version av Diablo II.

We finally rebuilt a lot of it through what people had at their homes. I had a big chunk of it. Went home, pulled out the hard drive or whatever we did back then. Spent a few days reconstructing it, which ended up working fine, except that we lost all the history. We lost a lot of the assets, art assets. It would make it very difficult for Blizzard to do a Diablo 2 remaster because all the assets we used are pretty much gone. They'd have to make them from scratch.

Max Schaefer återberättar hur källkoden till projektet blev korrupt i elfte timmen, vilket förvärrades av att säkerhetskopior saknades helt. Lösningen på problemet blev att hämta in olika versioner av spelet och källkoden som kollegor hade tagit hem för att testköra i hemmet. Tillsammans blev det en fungerande helhet, men det grafiska källmaterial som dessa versioner använde gick helt förlorad.

D2_1.jpg

Då källkoden i sin helhet och det grafiska källmaterialet saknas skulle Blizzard tvingas göra om allt från grunden. Att återskapa allt från Diablo II troget originalversionen skulle vara väldigt svårt, och enligt skaparna är det därför osannolikt att Blizzard kommer kunna släppa en efterlängtad Diablo II Remaster.

Blizzard avtäckte nyligen Diablo IV under egna mässan Blizzcon, och konkurrenterna hos Grinding Gear Games avtäckte i helgen Path of Exile 2. Båda dessa spelserier får dessutom mobila versioner i form av Diablo Immortal respektive Path of Exile Mobile.

Har du en egen skräckhistoria kopplad till tekniska missöden och frånvaron av säkerhetskopior? Dela med dig i kommentarerna!

Följ Jacob, Kenneth, Anton och Gustav på äventyr i Diablo II

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!