Blizzard om mobilspelet Diablo Immortal: "Vi är först och främst en PC-utvecklare"

När ryktena om ett nytt Diablo visade sig stämma var det få som jublade, då Diablo Immortal enbart var avsett för mobiler. I en intervju betonar dock företagets VD att PC är utvecklarens hemvist.

När rykteskarusellen var i full sväng kring en annalkande Diablo-titel var det många entusiaster som började klättra på stolarna. Ett nytt Diablo är inte bara ett nytt spel från välrenommerade Blizzard, utan även en stor händelse för många datorentusiaster som håller klassikerna Diablo I och II varmt om hjärtat.

När Diablo Immortal väl utannonserades var det med en brasklapp som få uppskattade – det var ett rent mobilspel. Blizzard fick även kritik för hur bolaget formulerade sin kampanj, där fokuset på datorer verkade ha skiftats till fördel för spelande på smarta telefoner och konsoler.

Reaktionerna i forumet till Diablo Immortal var inte nådiga

I en intervju hos Gamespot med den tidigare World of Warcraft-producenten och numera VD:n J. Allen Brack menar Brack att utannonserandet inte sköttes snyggt. Dessutom trycker han på att att Blizzard fortfarande sätter datorspelandet i första rummet, och ångrar att utvecklaren inte var mer tydlig kring vad bolaget siktar på i framtiden, särskilt inom mobilspel.

diablo immortal.jpg

Han fortsätter med att de gärna tar spel och koncept som Blizzard skapat, och lyfter dem till andra plattformar – förutsatt att de platsar där. Men i grund och botten är PC-plattformen fortfarande där Blizzards hjärta och identitet återfinns, även om de tittar efter möjligheter på andra håll.

Med den senaste tidens nedskärningar och förändringar så vill Brack även poängtera att bolaget gått än hårdare in på vad han anser vara dess kärna. Detta innebär ett företag som leds av utvecklare, i varje steg av beslutsprocessen. Spelmekanik och spelglädje kommer enligt honom före andra betänkelser.

Därför har omstruktureringen till stor del handlat om att få en större andel utvecklare, för att se till att bolaget åter fokuserar på det Brack menar gör Blizzard till Blizzard. Mot slutet får han frågan om World of Warcraft kommer släppas till konsol, där svaret blir att Wow som det är utformat idag inte passar på konsol.

Blizzard har dock funderat på det, men skulle isåfall behöva göra om spelets strider och kontrollsystem markant. På datorsidan ryktas det åtminstone om att ett nytt Diablo är på gång, som denna gång inte blir ett mobilspel. Under 2019 släpps det dock inte, då Activision tidigare aviserat att inga storspel släpps i år.

Läs mer om Blizzards spel:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!