Regeringen ska utreda loot-lådor i spel – öppnar för ändrad lagstiftning

Regeringen tillsätter en utredning av loot-lådor i spel, något som ska leda till en rapport i höst. Samtidigt öppnar civilminister Ardalan Shekarabi upp för att ändra lagstiftningen.

De senaste åren har användning av så kallade loot-lådor blivit ett allt vanligare inslag i moderna spel. Deras användning har blivit kontroversiellt då slumpartade virtuella köp av kritiker anses vara lotteriverksamhet, då de kringgår traditionell lagstiftning för lotteri och används av barn och unga. Detta följer en utredning som Regeringen drog igång i början av 2018.

SVT rapporterar att Regeringen ger Konsumentverket i uppdrag att granska användningen av loot-lådor i spel, mer specifikt hur de påverkar unga spelare. Konsumentverket har det övergripande ansvaret för utredningen men kommer hämtas in synpunkter från andra myndigheter, bland annat Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen och Statens medieråd.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) handlar utredningen bland annat om att fastställa om bruket av loot-lådor kan klassas som spel om pengar, och om det då kan handla om att unga personer riskerar att bli spelberoenden.

För vår del är det väldigt viktigt att ha ett bra konsumentskydd inte minst när minderåriga finns på marknaden. Det finns också uppgifter om att det finns en svart andrahandsmarknad för de här spelarna och då är vi ju väldigt nära det som normalt regleras av lagstiftningen för spel om pengar

Belgien har redan utrett och instiftat lagar om lotteriverksamhet riktat mot just loot-lådor, och enligt Ardalan Shekarabi kan ändrad lagstiftning bli aktuellt även i Sverige beroende på Konsumentverkets slutsats i utredningen. Fokus för den svenska utredningen är dock konsumentskydd för barn och unga.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, hävdar att loot-lådor i datorspel inte kan jämföras med andra former av spel då vinster i verkliga pengar inte kan plockas ut från spelen. Han menar att branschen istället skulle kunna bli bättre på att informera både vuxna och unga om användningen av loot-lådor i spel.

Vid frågan om hur han ser på kritiken mot loot-lådorna svarar Per Strömbäck att de faktiskt också uppskattas av spelare, och att informationssystemet PEGI ska se till att allt för unga inte spelar spelen.

– För det första så uppskattas det här av väldigt många spelare, det är därför det finns. Och det är också något man ser i andra delar av samhället,det är inget fenomen som är specifikt för spel. Däremot så har vi ett ansvar gentemot våra konsumenter. Dels har vi en diskussion om ansvarsfull speldesign, dels ren upplysning till vuxna i barns närhet. Där har vi ett åldersrekommendationssystem som heter PEGI. Där har man nu lagt till en ny upplysning om att det finns köp inne i spelet.

Konsumentverket ska lämna in resultatet av utredningen i höst, och då kommer Regeringen med den som underlag besluta om ändrad lagstiftning blir aktuellt.

Läs mer om loot-lådor:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!


Tack för tipset Söderbäck