Möjligheten att köpa så kallade lootlådor i spel har funnits sedan en längre tid tillbaka. I och med lanseringen av Shadow of War under 2017 påbörjades en diskussion kring huruvida dessa ska klassas som lotteri eller inte. Detta kulminerade i och med Star Wars: Battlefront II, där Electronic Arts och DICE fick hård kritik för inkluderandet av paket med slumpmässigt innehåll.

För P3 Nyheter berättar civilminister Ardalan Shekarabi att lootlådor kan komma att klassas som lotteri i Sverige. Enligt Shekarabi arbetar regeringen med att se över lagstiftningen på den svenska spelmarknaden och målet är att en ny lagstiftning ska träda i kraft i januari 2019.

Lootlådor i spel omfattas inte av den svenska lotterilagen, något som enligt Lotteriinspektionen beror på att innehållet i paketen inte har något ekonomiskt värde. För att omfattas av lagen måste också verksamheten bedrivas i Sverige, något som bland annat utländska internetcasinon utnyttjar.

Shekarabi berättar att målsättningen är att göra ändringar i lagen under 2019, men att det kan dröja längre än så. Till en början ska myndigheter och experter utreda frågan för att se om behovet av en ändring finns.

Lyssna på P3 Nyheters reportage om lootlådor