Huruvida lootlådor i spel ska klassas som hasardspel (eng. gambling) är en fråga som diskuterats flitigt på senare tid. Frågan har bland annat diskuterats i Sverige, där politiker börjat se över lagstiftningen för hur dessa ska hanteras. Dataspelsbranschen är dock av åsikten att dessa inte bör klassas som lotterier då innehållet saknar monetärt värde.

Efter en utredning har nu den nederländska spelmyndigheten kommit fram till att lootlådor i fyra av de tio mest populära spelen på Twitch kan likställas vid hasardspel. För TV-bolaget NOS (via Dutch News) berättar spelmyndigheten att lootlådor i dessa spel är helt baserade på tur och använder sig av ljud- och ljuseffekter för uppmuntra användare till att köpa fler och fortsätta spela.

Enligt uppgift handlar det om speltitlarna Fifa 18, Dota 2, Playerunknown's Battlegrounds och Rocket League, vars lootlådor liknas vid spelautomater eller roulette. Spelmyndigheten menar att föremålen riktar sig till unga människor, vilka är mer lättpåverkade och löper större risk för att utveckla ett spelberoende.

De uppmanar de påverkade spelbolagen att ta bort de beroendeframkallande elementen och inte göra lådorna tillgängliga för barn. Detta ska göras senaste den 20 juni 2018 och om de inte följer uppmaningen kan de straffas med böter eller förbud.