Intels framtida integrerade grafikkretsar listas i drivrutin – 17 modeller med Gen11

Innan dedikerade grafikkort i Xe-familjen ämnar Intel öka prestandan för integrerade grafikkretsar. I en drivrutin syns nu namnen och antal beräkningsenheter för ett flertal varianter.

År 2020 ska Intel äntra marknaden för dedikerade grafikkort genom familjen Xe, som baseras på den nya arkitekturen Arctic Sounds. Intel är dock inte nya när det kommer till grafikkretsar, utan integrerade sådana har under lång tid använts för majoriteten av processorena för konsumenter.

Arkitekturen till grund för de integrerade kretsarna kallas "Gen" efterföljt av en siffra, och sedan lanseringen av Skylake har denna varit 9. I slutet av 2018 meddelade Intel nästa generations processorer i familjen "Ice Lake" kommer tillsammans med uppdaterade Gen11, som ska erbjuda markant förbättrad prestanda. Nu hittar 17 stycken Gen11-baserade grafikkretsar ut på webben.

TPU Gen11 grafikkretsar.jpg

Bildkälla: Techpowerup

Modellerna syns i en fil från den senaste drivrutinen för Intels grafikdelar, som är omgjord från grunden för att kunna användas för Xe-serien i framtiden. Tillsammans med produktnamnen syns information om antalet beräkningsenheter, där Iris Plus Graphics 950 med 64 beräkningsenheter väntas vara flaggskeppskretsen.

Även Iris Plus Graphics 940 och 930 kommer med 64 beräkningsenheter men sannolikt med nedskruvade klockfrekvenser. Förstnämnda kommer därtill i ett utförande med 48 beräkningsenheter, medan Iris Plus Graphics 930 tar klivet ned till 32 sådana, precis som 920-modellen.

Därutöver finns kretsar med prefixet UHD Graphics, där 920 och 910 är varianter som också har 32 beräkningsenheter. UHD Graphics-familjen utökas också med sex varianter med märkningen "LP" för att markera låg strömförbrukning, vilka är utrustade med upp till 48 beräkningsenheter.

Listan innehåller slutligen fyra modeller avsedda för de kommande systemkretsarna med kodnamn "Lakefield", som är kompakta och strömsnåla processorer ämnade för att ta upp kampen mot ARM. När det kommer till grafikkretsarna nämns dock vare sig namn eller antal beräkningsenheter.

Källa: Techpowerup

Läs mer om Intels grafiksatsning: