Innan Intels stora satsning på grafikkort med Xe-serien blir verklighet återstår en sista generation som bygger vidare på bolagets befintliga grafikarkitektur. Dessa kallas för "Gen" följt av en siffra och ligger till grund för alla integrerade lösningar sedan många år tillbaka.

I samband med arkitekturen Skylake lanserades grafikarkitekturen Gen9, som var tänkt att ersättas av Gen10 tillsammans med Cannon Lake på 10 nanometer. De många problemen med tillverkningstekniken 10 nanometer gör att Intel hoppar över att lansera Gen10, och går istället raskt över till Gen11.

Sedan länge har Intel gjort inkrementella prestandakliv med sina grafiklösningar. Den vanligaste konfigurationen GT2 som används i merparten processorer för både bärbara och stationära datorer har idag 24 beräkningsenheter. Med Gen11 skruvar Intel upp antalet till 64 stycken.

Den markanta ökningen av beräkningsenheter flankeras av arkitektoniska förbättringar, men vad som gjorts med själva beräkningsenheterna framgår inte. Däremot talar Intel om en omdesignad kommunikationsbuss för minnet, samt att det L3-cacheminne som är dedikerat för grafikdelen fyrdubblas till 3 MB från 768 KB med dagens Gen9.

Därutöver tillkommer stöd för Tile-Based Rendering som Videologic (numera Imagination Technologies) introducerade 1996, vilket är en teknik som Nvidia sedermera implementerade för Maxwell år 2014 och som AMD lade till i Vega år 2017. Grafikarkitekturen Gen11 får dessutom ett nytt mediablock där en av de stora nyheterna blir en helt ny del för att acceleration av H.265/HEVC.

Intel uppdaterar naturligtvis även arkitekturens stöd för anslutningar, med stöd för högre upplösningar, HDR och Adaptive Sync – den standard AMD använder för Freesync. Det senare är ingen hemlighet utan något Intel gått ut med tidigare, men nu står det alltså klart när de introducerar stöd för funktionen.

Med andra ord gör de två ärkerivalerna inom processorer gemensam sak med adaptiv bildsynkronisering och konkurrerar tillsammans mot Nvidias G-Sync. I praktiken innebär detta att såväl Intels framtida integrerad grafiklösningar som renodlade grafikkort fungerar med alla Freesync-skärmar som finns ute idag.

Grafikarkitekturen Gen11 ingår i processorfamiljen Ice Lake, som tillverkas på 10 nanometer och släpps under år 2019.

Källa: Anandtech

Läs mer om Intels grafiksatsningar: