Intel "Comet Lake" med 10 kärnor bekräftas – baseras på arkitekturen Skylake

Innan arkitekturen Sunny Cove på 10 nanometer blåser Intel för fjärde gången nytt liv i Skylake på 14 nanometer. Nu bekräftas processorfamiljen Comet Lake med upp till 10 kärnor.

Problemen för Intel att rulla ut processorer på sin 10-nanometersteknik har lett till att bolaget behövt iterera med arkitekturen Skylake, som för entusiaster är inne på sin fjärde generation med processorfamiljen Coffee Lake Refresh. Innan det blir något nytt på riktigt med Sunny Cove på 10 nanometer ser det ut som att Skylake ännu en gång får nytt liv.

Under slutet av 2018 rapporterades det om att Intel arbetar på en processorfamilj vid namn Comet Lake, som rapporterades bli baseras på Skylake och tillverkas på 14 nanometer. Den stora och egentligen enda nyheten är att antalet kärnor utökas ännu en gång, den här gången från åtta med Coffee Lake Refresh till tio stycken med Comet Lake.

Comet Lake is a Intel processor containing Gen9 Intel HD Graphics. This patch adds the initial set of PCI IDs. Comet Lake comes off of Coffee Lake – adding the IDs to Coffee Lake ID list.

Nu bekräftar ingen mindre än Intel att Comet Lake existerar, detta genom en ny uppdatering för Linux. Enligt inlägget efterträder Comet Lake nuvarande Coffee Lake Refresh och flankeras av samma grafikarkitektur (Gen9), något som talar för att Intel ännu än gång släpper en Skylake-baserad processor utan arkitektoniska förändringar.

{ CPUID_COMETLAKE_U_A0, "Cometlake-U A0 (6+2)" },
{ CPUID_COMETLAKE_U_K0_S0, "Cometlake-U K0/S0 (6+2)/(4+2)" },
{ CPUID_COMETLAKE_H_S_6_2_P0, "Cometlake-H/S P0 (6+2)" },
{ CPUID_COMETLAKE_H_S_10_2_P0, "Cometlake-H/S P0 (10+2)" },

Parallellt med detta framgår ytterligare detaljer på en Github-sida för Coreboot (tidigare LinuxBIOS), ett öppet projekt för att ersätta BIOS och UEFI. Här stärks uppgifterna om att Comet Lake får tio kärnor både för stationära datorer (CML-S), men även bärbara datorer (CML-H) i prestandasegmentet.

Något som kanske är ännu mer intressant på bärbar front är att listan talar om en 6-kärnig modell i U-serien (CML-U), som traditionellt har TDP-värden på 15 W. Det är den kategori av processorer som används i ultratunna datorer där fokus ofta ligger på lång batteritid.

På grafikfronten ser det ut som att Comet Lake oavsett antal kärnor bestyckas med två (+2) så kallade slices, vilket med grafikarkitekturen Gen9 motsvarar 24 stycken exekveringsenheter. Prestanda och funktionalitet bör således ligga på mer eller mindre exakt samma nivå som i dagens processorer.

Huruvida Comet Lake blir kompatibel med nuvarande sockel LGA 1151-moderkort är ännu höljt i dunkel, men förutsatt att Intel är traditionen trogen och endast kör två generationer per plattform blir så inte fallet. Det kan således bli aktuellt med nya moderkort och styrkretsar, utan möjlighet för de med moderkort i 300-serien att uppgradera till Comet Lake.

När lanseringen äger rum finns det ännu inga uppgifter om, men sannolikt blir det till hösten 2019. Innan dess väntas AMD lansera sin uppdaterade arkitektur Zen 2 på 7 nanometer, med vilken de spås erbjuda upp till 12 eller rentutav 16 kärnor för konsumentsockeln AM4.

Källa: Computerbase

Läs om steget efter Comet Lake och 14 nanometer: