Senast Intel släppte en ny processorarkitektur var år 2015, då i form av Skylake som hittills fått leva vidare i ytterligare tre generationer. Anledningen till detta är Intels problem att få till sin 10-nanometersteknik som efterföljande arkitekturer är gjorda och anpassade för.

Efter åratal av tystnad kommunicerar Intel sina planer för generationerna som följer efter Skylake. När bolaget väl tar klivet till 10 nanometer under år 2019 blir det ingen storskalig lansering av Cannon Lake, som är en förfinad variant av Skylake, utan bolaget går direkt till Ice Lake. Samtidigt ändrar Intel hur de namnger och sätter kodnamn på sina processorer.

Intels processorgenerationer för stationära datorer

Kodnamn

Arkitektur

Grafik

Generation

Teknik

Lansering

Sandy Bridge

Sandy Bridge

Gen6

Andra

32 nanometer

2011

Ivy Bridge

Ivy Bridge

Gen7

Tredje

22 nanometer

2012

Haswell

Haswell

Gen7

Fjärde

22 nanometer

2013

Broadwell

Broadwell

Gen8

Femte

14 nanometer

2014

Skylake

Skylake

Gen9

Sjätte

14 nanometer

2015

Kaby Lake

Skylake

Gen9

Sjunde

14 nanometer+

2016

Coffee Lake

Skylake

Gen9

Åttonde

14 nanometer++

2017

Coffee Lake R

Skylake

Gen9

Nionde

14 nanometer++

2018

Comet Lake

Skylake(?)

Gen9

Tionde(?)

14 nanometer++

2019

Ice Lake

Sunny Cove

Gen11

Tionde(?)

10 nanometer

2019

Tiger Lake(?)

Willow Cove

Arctic Sound(?)

?

10 nanometer+(?)

2020

?

Golden Cove

Jupiter Sound(?)

?

7/10 nanometer(?)

2021

Historiskt har Intels processorfamiljer använt samma kodnamn som arkitekturen, men detta slutade i praktiken gälla med 2016 års Kaby Lake. De "Lake"-baserade kodnamnet är framöver ämnade själva processorfamiljerna, med alla separata delar som behövs för att utgöra en komplett processor.

Kodnamnet Ice Lake är således inte längre namnet på en kommande arkitektur, utan denna heter numera istället Sunny Cove. Ice Lake, som numera är ett paraplynamn, huserar även en integrerad grafikdel baserad på arkitekturen Gen11, som efterträder Gen9 i de Skylake-baserade processorfamiljerna.

Arkitekturen Sunny Cove blir Intels första på länge och har tre fokusområden sett till förbättringar – högre enkeltrådad prestanda (IPC), nya instruktioner och bättre skalbarhet. Det senare innebär att arkitekturen ska kunna användas för alltifrån de strömsnålaste bärbara enheterna upp till mångkärniga kretsar för servrar.

Prestandaförbättringarna uppnås genom att Intel gör stora ingrepp jämfört mot Skylake. Designen är bredare för att kunna exekvera fler instruktioner per klockcykel och har även större cacheminne än Skylake på alla nivåer. L1-datacache får en ökning på 50 procent till 48 KB, medan L2-nivån endast benämns som "större" och hur stor beror på vilken kategori av marknaden arkitekturen ska användas för. Enligt en tidigare läcka handlar det om en dubblering på konsumentsidan.

Förutom att öka prestandan per klockcykel (IPC) generellt gör nya instruktioner att Intel ser stora fördelar i specifika scenarion. I en demonstration visar de hur 7-Zip är upp till 75 procent snabbare vid komprimering och uppackning av filer jämfört med Skylake. En annan nyhet är instruktioner för att accelerera vanliga kryptografiska algoritmer, däribland Vector-AES och SHA-NI.

Efter Sunny Cove kommer Willow Cove, som av allt att döma blir en optimerad variant. För denna nämns en ny design för cacheminnet, säkerhetsfunktioner och transistoroptimeringar. Det senare innebär troligtvis optimeringar för 10-nanometerstekniken, för att ge bättre energieffektivitet alternativt möjlighet till högre klockfrekvenser.

Näst på tur står Golden Cove där Intel utlovar ytterligare prestandaförbättringar med en kärna, det vill säga IPC. Vid sidan om detta ska Golden Cove leverera bättre prestanda i AI-applikationer, men även trådlöst nätverk/5G och även här lyfter Intel säkerhet som en stor punkt. Tillverkningstekniken här framgår inte, men det kan bli den första att ta klivet till 7 nanometer.

Vid sidan om Sunny Cove, Willow Cove och Golden Cove som ingår i Core-serien har Intel också nyheter på gång i Atom-segmentet. Atom kännetecknas av lägre presterande och riktigt strömsnåla kärnor, som är billiga att tillverka. Här är ordningen Tremont år 2019, följd av Gracemont år 2021 och "Next" år 2023.

Lanseringen av Ice Lake med arkitekturen Sunny Cove är tänkt att äga rum år 2019. Denna följs upp av Willow Cove år 2020, för att året därpå efterträdas av Golden Cove.

Intel "Foveros" kombinerar tillverkningstekniker

Det fick stor uppmärksamhet när AMD presenterade den kommande serverfamiljen Rome, som introducerar vad AMD kallar för en "Chiplet Design". Det handlar om att bolaget bygger upp en processor av flera kretsar, i fallet Rome bygger processorkärnorna på TSMC:s senaste 7-nanometersteknik medan saker som minneskontroller, PCI Express, lagring och annan input/output (I/O) sitter på en krets på 14 nanometer.

Intel har länge arbetat på en liknande teknik som får namnet "Foveros". Medan AMD tillskrev kostnadsskäl för sitt designval talar Intel om fler aspekter än så, däribland att en äldre teknik ibland fungerar lika bra eller rentutav bättre än de allra senaste för vissa typer av kretsar.

Exempelvis skulle Foveros kunna nyttjas för att tillverka processorkärnorna på 10 nanometer, medan en integrerad styrkrets tillverkas på en äldre teknik som dagens 14 nanometer eller rentutav 22 nanometer. Ovanpå dessa kretsar skulle det sen vara möjligt att placera DRAM i en så kallad POP-paketering.

Exakt hur Foveros är tänkt att nyttjas och i vilka produkter framgår däremot inte, men det står klart att tekniken är redo att börja användas i stor skala. De första produkterna som bygger kring tekniken är tänkta för lansering under 2019 års andra hälft.

Källa: Anandtech

Läs mer om Ice Lake: