Det är snart tre år sedan Intel skrotade Tick-Tock-modellen, där bolaget varvade nya arkitekturer med nya tillverkningstekniker. Detta till följd av svårigheterna att sjösätta 10 nanometer som fortfarande inte sett dagens ljus i större skala. Sedan dess har den arkitektoniska utvecklingen hos Intel helt avstannat.

År 2015 lanserade Intel den då nya arkitekturen Skylake på 14 nanometer och denna är än idag grundstommen för bolagets processorer. Senast inom stationära datorer är Coffee Lake Refresh, fjärde generationens Skylake, som tog klivet upp till åtta kärnor från ursprungliga fyra.

Nu rapporteras att 14 nanometer kan få ännu en generation i rampljuset i väntan på 10 nanometer. Kodnamnet för denna generation är "Comet Lake-S", där den sista bokstaven anger att den riktas mot stationära datorer för den breda massan, och ska enligt uppgift komma med tio kärnor.

Uppgifterna publicerades på ett taiwanesiskt forum, men ska ursprungligen ha kommit från ett möte mellan Intel och partnertillverkare. Förutom klivet upp till tio kärnor ska Comet Lake introducera en andra ringbuss på kretsen för att hålla ned fördröjningar mellan kärnorna.

Intels processorgenerationer för stationära datorer

Kodnamn

Arkitektur

Generation

Teknik

Lanseringsår

Sandy Bridge

Sandy Bridge

Andra

32 nanometer

2011

Ivy Bridge

Ivy Bridge

Tredje

22 nanometer

2012

Haswell

Haswell

Fjärde

22 nanometer

2013

Broadwell

Broadwell

Femte

14 nanometer

2014

Skylake

Skylake

Sjätte

14 nanometer

2015

Kaby Lake

Skylake

Sjunde

14 nanometer+

2016

Coffee Lake

Skylake

Åttonde

14 nanometer++

2017

Coffee Lake Refresh

Skylake

Nionde

14 nanometer++

2018

Comet Lake

Skylake(?)

Tionde(?)

14 nanometer++

2019

Ice Lake

Ice Lake

?

10 nanometer+

2019/2020(?))

Tiger Lake

Tiger Lake

?

10 nanometer++(?)

2020/2021(?)

Vilken arkitektur som ligger till grund för Comet Lake framgår inte, men troligt är att det blir ytterligare en utfyllnadslösning i väntan på 10 nanometer. I sådana fall skulle det innebära en femte generation med Skylake utan prestandaförbättringar vid en given klockfrekvens (IPC).

Det kan också tänkas bli en synnerligen svårkyld historia. När Intel introducerade Coffee Lake Refresh var det tillsammans med fastlödda värmespridare, något som krävs för att tygla den höga värmeutvecklingen. I synnerhet vid överklockning där vattenkylning är att rekommendera med flaggskeppet Core i9-9900K.

Förutsatt att uppgifterna stämmer blir Comet Lake en efterträdare till ännu färska Coffee Lake Refresh, som är andra generationen att använda sockel LGA 1151 i kombination med styrkretsar i 300-serien. Förutsatt att Intel håller fast vid två processorgenerationer per plattform kan Comet Lake innebära att det inte blir någon kompatibilitet med nuvarande moderkort.

När Comet Lake är tänkt att lanseras framgår inte. Om Intel håller fast vid sin årliga kadens för processorer bör det blir under hösten 2019, vilket i sådana fall skulle innebära att en ny arkitektur på 10 nanometer får vänta till 2020. AMD väntas i sin tur släppa Zen 2 på 7 nanometer för konsumenter någon gång under år 2019.

Läs mer om Intels processorer och 10 nanometer: