Nvidia upphör med stöd för 3D Vision i framtida drivrutiner

Från och med april 2019 upphör Nvidia med stöd för 3D-tekniken 3D Vision. Samtidigt slutar de även stödja Kepler-baserade grafikkort för bärbara datorer i Geforce 600- och 700-serien.

Precis som på alla andra marknader har det på hårdvarumarknaden gått att urskilja många trender som kommit och gått under de senaste åren. En av dem är 3D, som under ett antal år var populärt på såväl TV- som datorskärmsmarknaden, men dog ut relativt snabbt till följd av lågt intresse bland kunder och dåligt stöd från utvecklare.

För datorer var det främst Nvidia som satsade på 3D med tekniken 3D Vision. Nu meddelar bolaget att de från och med april 2019 upphör med stöd för 3D Vision. Det innebär att de kunder som äger ett par 3D-glasögon från företaget fortfarande kan använda tekniken, men Nvidia själva erbjuder inga uppdateringar för den.

De meddelar dock att kritiska problem åtgärdas fram till april 2020 och efter det överges arbetet helt och hållet. Företagets TV-mjukvara 3DTV Play och 3D Vision Video Player blir framöver tillgängliga gratis och den förstnämnda inkluderas med drivrutinen med versionsnumret 418 som släpps i april.

Varför Nvidia väljer att upphöra med stöd för 3D Vision nämns inte, men troligt är att användarbasen är för liten för att motivera fortsatt utveckling. Samtidigt meddelar de även att det officiella stödet för Kepler-baserade grafikkort för bärbara datorer i Geforce 600- och 700-serien upphör från och med april 2019.

Uppdatering: Det upphörande stödet för grafikkort ur familjen Kepler gäller endast produkter avsedda för bärbara datorer. Geforce GTX 600- och 700-serien för stationära datorer kommer även fortsättningsvis att få uppdateringar. Den ursprungliga nyheten har uppdaterats i enlighet med detta.