AMD Radeon VII utan partnermodeller – kan släppas i färre än 5 000 exemplar

Än så länge finnas inga planer på partnermodeller av AMD:s kommande flaggskepp Radeon VII. Nu rapporteras att grafikkortet ska säljas i kraftigt begränsad upplaga – med förlust.

Årets Consumer Electronics Show var första gången AMD intog den stora scenen på mässan. I en kavalkad av olika tillkännagivanden visade bolaget något oväntat ett helt nytt grafikkort för konsumenter – flaggskeppet Radeon VII. Detta kom som en överraskning då AMD tidigare varit övertydliga med att Vega på 7 nanometer inte skulle släppas för konsumenter.

amd-5.jpg

Grafikkretsen Vega 20 på 7 nanometer med fyra HBM2-minneskretsar om 4 GB.

I hjärtat på grafikkortet sitter kretsen Vega 20, som är världens första grafikkrets att tillverkas på 7 nanometer. Grafikkretsen ifråga huserar 4 096 streamprocessorer, varav 3 840 stycken är påslagna med Radeon VII. Dessa ska gå i en klockfrekvens på upp till 1 800 MHz.

Till detta höra en 4 096-bitars minnesbuss med inget mindre än 16 GB HBM2 med en effektiv klockfrekvens om 2 000 MHz, vilket ger den rekordhöga bandbredden 1 TB/s. Grafikkortet väntas dra omkring 300 W och kyls av en väl tilltagen kylare, med tre axialfläktar och semipassiv drift.

I SweClockers samtal med AMD framgick att Radeon VII ska säljas på bolagets egen webbplats och att det i nuläget inte finns några planer på skräddarsydda modeller från partnertillverkare. Däremot stänger de inga dörrar om någon skulle visa intresse för detta.

Enligt uppgifter till Tweaktown ska det kommande flaggskeppet säljas i en ytterst begränsad upplaga med färre än 5 000 exemplar. Det talas också om att varje grafikkort ska säljas med förlust, vilket utöver ett lågt antal grafikkretsar skulle förklara bristen på partnermodeller.

Om uppgifterna stämmer är det svårt att svara på varför AMD skulle vilja släppa ett grafikkort i så få exemplar och på det med förlust. En möjlighet är att bolaget vill spänna musklerna och visa marknaden att de fortfarande är relevanta i toppen, innan nästa generations grafikkortsfamilj "Navi" är redo för rampljuset.

AMD Radeon VII har ett rekommenderat pris på 699 USD och går därmed på kollisionskurs med Nvidias Geforce RTX 2080. Ett på pappret identiskt pris får sällskap av prestanda som också ska ligga i linje med Nvidias prestandamodell. Lanseringen äger rum den 7 februari.

Läs mer om AMD:s grafikkort på 7 nanometer: