Vi pratar Radeon VII med AMD – Vega på 7 nanometer

Under CES 2019 visar AMD inte bara upp rykande heta processorer, utan även grafikkortsserien Radeon får lite nyheter. Här märks Radeon VII på högaktuella 7 nanometer.

Under CES 2019 avtäcks mycket spännande hårdvara från en hel uppsjö av tillverkare. En av de som kanske har mest entusiastinriktad hårdvara på gång är AMD. I en direktsänd keynote visade bolaget bland annat upp ett av de första ingenjörsexemplaren av Ryzen 3000-serien. Något mer överraskande var kanske det nya grafikkortet som visades – Radeon VII.

SweClockers är på plats och har stämt av med AMD kring bolagets senaste alster. Radeon VII var från början inte tänkt att släppas för konsumenter, då kretsen Vega 20 som det bygger på var avsedd för maskininlärning och datacenter. AMD gjorde dock en kovändning, och nu kommer grafikkretsen till vanliga konsumenter.

amd-5.jpg
Vega20_575px.png

Vega 20 mäter in på 331 mm² och tillverkas hos TSMC med bolagets allra senaste 7-nanometerteknik. Tack vare denna har kretsen krympts från Vega 10:s 484 mm² och samtidigt fått rejält högre klockfrekvenser. Turbofrekvensen tar nämligen steget från 1 546 MHz i Vega 64, till omkring 1 800 MHz i Radeon VII.

Ännu har inte klockfrekvensen spikats, men i samtal med AMD framkommer det att den lär landa kring 1 750 MHz som snitt vid spellaster. Det är detta tillsammans med några smärre optimeringar på kretsen som står för prestandaförbättringarna, där Radeon VII sägs prestera omkring 30 procent bättre än Vega 64.

Detta placerar Radeon VII på rak kollisionskurs med Geforce RTX 2080, vilket dock erbjuder funktioner som ray tracing och högre energieffektivitet. För att konkurrera har AMD bestyckat Radeon VII med totalt 16 GB HBM2-minne, där fyra kretsar tuffar på i 2 000 MHz. Tillsammans med en minnesbuss på 4 096 bitar ger detta en ordentlig skjuts till minnesbandbredden, vilken landar på skyhöga 1 TB/s.

Detta hoppas AMD ska kunna locka köpare från det gröna laget, inte minst då minnesbandbredd ofta blir extra viktigt vid spelande i upplösningen 4K UHD.

Egenutvecklad kylare med passiv drift

När det kommer till kylningen passar AMD på att ta i ordentligt, varpå en kylanordning modell större med hela tre fläktar står på menyn. Dessutom framkommer det nu i samtal med AMD att kylaren klarar av passiv drift då grafikkortet inte jobbar så hårt, något Nvidia inte erbjuder på sina referenskort.

amd-11.jpg
amd-4.jpg
amd-6.jpg
amd-8.jpg

Den väl tilltagna kylaren kan dock ha sin orsak, där strömmatningen består av hela två stycken 8-pins PCI Express-kontakter. Detta tillsammans med moderkortets strömförsörjning via PCI Express-anslutningen innebär ett maximalt effektuttag om 375 watt. Radeon VII har dock på förhand väntats vara ett törstigt kort.

Enligt AMD kan referenskylaren bli det enda utförande som Radeon VII lanseras i, varpå en stor del av intrycket hänger på en enskild modell. Bolaget sägs inte stänga dörren för partnertillverkare som vill släppa egna skräddarsydda Radeon VII, men i dagsläget finns inga planer på sådana kort.

► Läs allt från #ces-2019

AMD:s flaggskepp Radeon VII släpps redan den 7 februari till priset 699 USD, motsvarande 7 800 kronor inklusive moms. Vid köpet ingår ett spelpaket, vilket innehåller nyversionen av Resident Evil 2, Devil May Cry 5 och det svenskutvecklade storspelet The Division 2. För första gången säljs även kortet ifrån AMD:s webbplats, något som dock inte tros beröra Sverige.

Läs mer om AMD:s grafikplaner