Efter över tre år av problem har det skett islossning i Intels fabriker och bolaget är till slut på gång med 10 nanometer. Den första produkten att lanseras med tekniken blir processorfamiljen Ice Lake, där arkitekturen Sunny Cove flankeras av en storsatsning på integrerad grafik.

På CES 2019 berättar Intel att Ice Lake på 10 nanometer gått in i produktion och därmed lanseras under året. Först ut är en systemkrets som ingår i underfamiljen Ice Lake-U, vilken riktar sig mot bärbara datorer i det ultratunna segmentet med fokus på mobilitet och lång batteritid.

Intel Ice Lake-U levereras med upp till fyra kärnor med Hyperthreading för totalt åtta trådar. Processorkärnorna är av arkitekturen Sunny Cove som kommer med rejäla förbättringar jämfört mot dagens Skylake, däribland en bredare design med större cacheminne som ska ge högre prestanda per klockcykel (IPC). Arkitekturen ger också ytterligare skydd mot säkerhetshålet Spectre.

Intel Ice Lake-U får också en grafikdel med 64 beräkningsenheter av arkitekturen Gen11 i GT2-klassen. Vid sidan om den arkitektoniska förändringen är det en signifikant ökning mot dagens 24 beräkningsenheter i en GT2-klassad grafikdel som paras ihop med de allra flesta Skylake-baserade processorerna.

Ice Lake-U

Whiskey Lake

Teknik

10 nanometer

14 nanometer++

Kärnor / trådar

4 st. / 8 st.

4 st. / 8 st.

CPU-arkitektur

Sunny Cove

Skylake

GPU-arkitektur

Gen11

Gen9

Grafikdel

64 beräkningsenheter

24 beräkningsenheter

Minnesstöd

LPDDR4X-3200(?)

DDR4-2400
LPDDR3-2133

Minnesbandbredd

51,2 GB/s(?)

38,4 GB/s
34,1 GB/s

TDP

15 W

15 W

Den nya grafikdelen ska leverera teoretisk prestanda i regionen 1 TFLOPS och enligt Intel kräver detta att den tillgängliga bandbredden skruvas upp över 50 GB/s. Processorfamiljen Ice Lake-U får stöd för dubbla minneskanaler LPDDR4X, som med Intels uttalade krav på bandbredd bör köras i åtminstone 3 200 MHz vilket skulle ge 51,2 GB/s.

Därutöver talar Intel om ytterligare integration av funktioner. Ice Lake-U får både inbyggt stöd för Thunderbolt 3 över USB Type-C och Wifi 6 (802.11ax), varav det senare kräver att antenner och annan elektronik läggs till. Likt generationerna innan samlas allt i ett TDP-värde om 15 W.

Över 25 timmars batteritid

För att få ut mer batteritid blickar Intel mot annat än enbart processorer. Sedan flera år tillbaka arbetar processorjätten nära datortillverkarna för att optimera kringliggande elektronik, för att spara alltifrån enstaka till hundratals milliwatt (mW) och ge längre batteritid.

En del i arbetet att förlänga batteritiden på faktiska slutprodukter är att möjliggöra mindre moderkort för att lämna mer utrymme över till större batterier. Som exempel tar Intel en bärbar dator med skärm på 12 tum, varav bottendelen med tangentbord och själva systemet har ett höjdmått på endast 7,5 millimeter.

Dagens mest optimerade moderkortsdesigner har ett djup på 45 millimeter och med Ice Lake-U har Intel lyckats krympa detta till 30 millimeter. I exemplet gör det att batterikapaciteten kan höjas från 52 till 58 wattimmar (Wh), motsvarande en ökning om 11,5 procent.

► Läs allt från #ces-2019

Sammantaget menar Intel att tillverkare bör kunna ta fram tunna bärbara datorer med strax över 25 timmars batteritid. En förutsättning för det är vad Intel kallar en "optimerad" design, vilket utöver nämnda förbättringar också kräver den nya skärmteknik som avtäcktes under Computex 2018.

Källa: Anandtech

Läs mer om Intels kommande arkitekturer: