Under en lång tid såg processormarknaden väldigt annorlunda ut jämfört med idag. Intel var länge den ledande aktören då AMD hamnat på efterkälken med sina lanseringar och aldrig riktigt nått upp till samma prestanda. Detta ändrades dock i och med lanseringen av Ryzen 7 1700, 7 1700X och 7 1800X, som blev de första baserade på företagets arkitektur Zen.

Läs SweClockers test av AMD Ryzen 7 1700X och 7 1800X.

Idag, den 2 mars, är det exakt ett år sedan de tre modellerna släpptes. De tillhör den entusiastinriktade 7-serien och kommer med 8 kärnor och 16 trådar, där de stora skillnaderna märks i klockfrekvenserna. Lanseringen föregicks av månader av rykten och löften från AMD och många hoppades på en återkomst för bolaget på processormarknaden.

De åttakärniga modellerna som lanseras idag är ett riktigt starkt alternativ för den som håller på med produktivitet och kraftigt flertrådade applikationer. Nykomlingarna är inte heller några slöfockar när det kommer till spel, men har i dagsläget ett visst underläge mot Intel i det området. [...] AMD, välkommen tillbaka.

SweClockers tester visade på att företagets löften stämde och modellerna uppvisade goda resultat när det kommer till flertrådsprestanda. Modellerna halkade efter konkurrenten Intel något i spel, men presterade istället desto bättre i scenarion såsom videokodning och bildrendering.