För cirka fem år sedan började Google arbeta med vad de kallade för Glass, vilket är företagets AR-glasögon som kunde kopplas till en mobiltelefon för att visa notifikationer och liknande direkt framför användarens ögon. Produkten lades ned två år senare, men återuppstod nyligen med fokus på företag istället för konsumenter.

Nu har The Verge fått en första titt på Vaunt, vilket är Intels tolkning av konceptet smarta glasögon. Till skillnad från Googles motsvarighet utrustas inte Vaunt med en kamera utan ser ut som ett par vanliga glasögon. Dessa drivs av skräddarsydd hårdvara från Intel som sitter innanför bågarna och för kommunikation med användarens telefon används Bluetooth.

Hårdvaran driver en en laser som ritar upp en monokrom bild som reflekteras på det högra glaset direkt på användarens näthinna, så kallad retinal projection. Detta innebär att bilden ritas upp på näthinnan och därmed alltid är i fokus. Enligt Intel är dock lasern så pass svag att den klassas som ofarlig.

Vaunt fungerar så att en rektangel med röd text och ikoner visas i det nedre högra hörnet av användarens synfält, och fungerar både med slipade och oslipade glas. Denna syns endast när användaren fokuserar på området och försvinner när ögat fokuserar på något annat. Målet var enligt bolaget att göra detta så diskret som möjligt, utan ljud eller vibrationer när nya notifikationer dyker upp.

Intel uppger att Vaunt ska ha batteritid för att klara en hel dags användning, och företaget siktar på cirka 18 timmar per laddning. Vaunt är än så länge i ett tidigt prototypstadium och det är i dagsläget oklart om och när de släpps som en färdig produkt.