Med den nya X299-plattformen presenterad står en rad olika tillverkare redo att lansera moderkort baserade på densamma. MSI Xpower Gaming AC är som namnet ett spelfokuserat moderkort med formfaktorn ATX och ett distinkt vitt färgschema på moderkortets komponenter.

Sett till specifikationerna är moderkortet utrustat med åtta DDR4 DIMM-platser som kan överklockas till 4266 MHz och fyra PCI Express 3.0 x16-platser. Processorns strömtillförsel regleras av en VRM-enhet på 14 faser och moderkortet drar ström från en 24-pinnars ATX-kontakt, en 4-pinnars ATX-kontakt, en 8-pinnars EPS-kontakt och en valfri 4-pinnars Molex-kontakt.

I enlighet med X299-plattformen stöds både NVMe RAID och Intel Optane-minne. Gällande lagring är moderkortet utrustat med tre M.2-platser för SSD-anslutning. Tre av dessa ansluts direkt på moderkortet med bandbredd på 32 Gb/s, där två portar är av längden 110 mm och en på 80 mm.

Ett PCIe-expansionskort kan anslutas som bland annat kan hysa ytterligare två M.2-platser, även dessa med 32 Gb/s i bandbredd. Här finns även en U.2-plats samt tio SATA 6,0 Gbps-platser. Som AC-suffixet i namnet antyder har moderkortet inbyggt stöd för trådlös kommunikation i form av 802.11AC samt Bluetooth 4.1. Trådbundet nätverk stöds i form av Intels i219-V Gigabit Ethernet-krets.

Moderkortet är även utrustat med trendriktig RGB-belysning som kan styras via MSI Mystic Light RGB-mjukvaran, som även kan styra belysningen av den stora logotypen som kröner kylflänsen över moderkortets kontrollhubb. Lanseringen ska ske i samband med Intels lansering av X299-plattformen i slutet av juni. Prislappen är i skrivande stund inte presenterad.

► Läs alla artiklar från #computex-2017