Dator- och tillbehörstillverkaren Dell är i vanlig ordning närvarande på CES-mässan och visar upp en uppsjö av nya produkter. Tidigare information talade för att bolaget skulle visa en 2-i-1-version av deras populära bärbara dator XPS 13, vilket nu visar sig stämma.

Datorn heter XPS 13 2-in-1 och som namnet antyder handlar det om en XPS 13 i hybridutförande, där skärmen kan vändas bort från tangentbordet för att istället fungera likt en surfplatta. Skärmen är på 13 tum och kommer i två utföranden med en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar alternativt 3 200 x 1 800 pixlar.

Skärmpanelen är av typen IGZO vilket enligt Dells representant på plats innebär en batterieffektivitet som ger datorn bättre batteritid än motsvarande datorer med större batterier. Som exempel nämndes HP Spectre 360 som är utrustad med ett större batteri, men Dell XPS 13 2-i-1 uppnår ändå motsvarande batteritid.

På tal om just batteritid hävdar samma representant att 2-i-1-modellen ska nå 15,5 timmars drift i syntetiska batteritester och strax över 10 timmar i mer realistiska surftester som motsvarar praktisk användning. Den vanliga Dell XPS 13-modellen når över 20 timmar i de syntetiska testerna och uppåt 15 timmar i praktisk användning.

Den nya modellen kommer också med en Core i5-7Y54 alternativt en Core i7-7Y75 ur Intels senaste processorfamilj Kaby Lake och då det handlar om två mobila processorer innebär det även att enheten är fläktlös. Gällande minne och lagring kommer datorn med 8 GB primärminne och 256 GB SSD-lagring, men går att konfigurera upp 16 GB respektive 512 GB.

I anslutningsväg följer Dell många andra tillverkares fotspår och utrustar datorn med två stycken USB Type-C-uttag, där den ena är av typen Thunderbolt 3 med 40 Gb/s bandbredd vilket möjliggör laddning och inkoppling av två stycken 4K-upplösta skärmar. De har även valt att ta bort den fullstora SD-läsaren som funnits i tidigare modeller och ersatt denna med en av typen micro SD.

Övriga funktioner som tillkommer är en fingeravtrycksläsare till höger om pekplattan som ingår i alla modeller, även internationellt. Även vanliga XPS 13 kommer utrustas med denna. Utöver den sedvanliga silverfärgen på datorns lock och undersida ska även modeller i helsvart utförande släppas då detta är en mer eftertraktad färg bland företagsanvändare.

Kameralösningen ska stöda inloggning via Windows Hello, men enligt Dells representant kommer detta stöd först med den kommande Windows 10-uppdateringen Creators Update då kameran har flyttats till att befinna sig under skärmen. Kamerans vinkel blir därmed inte optimerad för Windows Hello, en korrigering som alltså kommer med Creators Update.

I dagsläget finns det inga planer på att släppa en Linux-utgåva av 2-i-1-systemen, de så kallade Developer Edition-systemen som förinstalleras med Ubuntu Linux och utvecklarverktyg samt support från Dell. Enligt Dells representant kommer detta sannolikt fortsatt gälla endast Dell XPS 13-serien, men 2-i-1-systemen bör fungera väl ihop med samma mjukvara.

Bolaget planerar att lansera XPS 13 2-in-1 senare under månaden till ett ingångspris på 999 USD, motsvarande cirka 11 400 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #ces-2017