Nya grafikarkitekturer hägrar vid horisonten. Under året tar både AMD och Nvidia klivet till nya tillverkningstekniker, någonting som borgar för högre energieffektivitet och högre prestanda. Många detaljer kvarstår om vad duon har i görningen, men nu framgår vad som kan vara de första specifikationerna för AMD:s nya grafikkort.

Linkedin har AMD-ingenjören Yu Zheng röjt vad som ska vara specifikationerna för grafikkretsen Greenland, som tros gå under det officiella namnet Vega. Profilen med tillhörande detaljer har plockats ned, men 3DCenter var snabba med att ta en skärmdump.

I beskrivningen anges Greenland som en ledande grafikkrets, vilket talar för att det är en toppmodell. Intressant i det sammanhanget är att antalet streamprocessorer är 4 096 stycken, det vill säga samma som för grafikkretsen Fiji XT som används i bolagets nuvarande flaggskepp Radeon R9 Fury X.

Istället för fler beräkningsenheter väntas prestandaförbättringarna komma från en ny arkitektur. Där Fiji XT bygger på Graphics Core Next 3.0 kommer AMD:s nästa generationer bygga på Graphics Core Next 4.0, där alltifrån strömförbrukning till prestanda, multimedia och funktioner ska vara förbättrade.

Förutsatt att AMD Greenland tillhör grafikfamiljen Vega är det inte enbart en ny arkitektur som står på menyn. En av höjdpunkterna för Vega är introduktionen av minnestekniken High Bandwidth Memory 2 (HBM), som ska användas av såväl AMD som Nvidia för att ge en minnesbandbredd på hela 1 TB/s – dubbelt upp från dagens rekordhållare Radeon R9 Fury X med sina 512 GB/s.

Enligt AMD:s egna produktplaner ska lanseringen av Vega med HBM2-minne äga rum tidigt år 2017. Innan dess anländer Polaris, som av allt att döma dyker upp lagom till sommaren och Computex 2016.