Gfxbench är en testsvit som låter användare mäta processor- och grafikprestanda för olika enheter. Sviten är tillgänglig för mobila enheter med Android eller IOS, samt Windows, OS X och Linux på PC-sidan. Kishonti, företaget bakom testsviten, presenterar nu den femte versionen.

Bland huvudnyheterna är att testsviten använder sig av de nya grafikgränssnitten DirectX 12, Vulkan och Metal för att utvärdera prestanda. Samtliga ramverk är så kallade lågnivå-gränssnitt, vilket innebär att det finns färre kontrollmekanismer mellan koden som körs i operativsystemet och den hårdvara den körs mot. Att stöd för alla tre finns innebär att Gfxbench 5.0 blir den första testsviten som täcker in alla stora plattformar.

En betaversion av testet blev tillgängligt i höstas där ett rymdskepp förstörde en gård nattetid, vilket testade enheternas förmåga att beräkna belysning och skuggor. I den senaste versionen har en ny scen kallad Aztek Ruins tillkommit där test av global ljussättning står i fokus. Gfxbench 5.0 innehåller även testfunktioner för virtuell verklighet, där bland annat bilduppdatering och latens testas.

Enligt utvecklarna Kishonti ska demonstrationen använda över 6 000 systemanrop för att demonstrera det förbättrade processorutnyttjandet hos de nya ramverken. Gfxbench 5.0 är ännu under utveckling och används för närvarande endast av Kishontis utvecklingspartner. När den skarpa lanseringen äger rum framgår inte.