En ny generation grafikkort från AMD och Nvidia är i antågande och mycket talar för att det blir det största skiftet på fyra år. Anledningen tillskrivs nya arkitekturer och inte minst en övergång från 28 nanometer till "FinFET-"tekniker, där så kallade 3D-transistorer och mindre geometrier möjliggör avsevärt mer avancerade och inte minst energieffektiva kretsar.

Medan mycket hittills pekat mot att lanseringarna dröjer till årets andra hälft skriver nu Benchlife att Nvidia Pascal kan hitta ut mycket tidigare än så. Enligt rapporten ska Nvidias vd, Jen-Hsun Huang, tillkännage produkter baserade på arkitekturen i april i samband med GPU Technology Conference (GTC).

Uppgifterna talar vidare om att den första vågen Pascal-produkter inte tar sikte på det yppersta toppsegmentet och inte kommer använda minnestekniken HBM2. Istället ska den första kretsen att se dagens ljus bli GP104, en direkt ersättare till GM204 som används i Geforce GTX 970 och GTX 980.

Istället för HBM2 ska de GP104-baserade grafikkorten använda antingen GDDR5 eller GDDR5X, som ska erbjuda hastigheter på uppemot 14 Gbps – dubbelt upp mot GDDR5-minnet på 7 Gbps som används med Geforce GTX 970 och GTX 980. Med en minnesbuss på 256 bitar skulle det här ge en bandbredd om 448 GB/s, en bit under Radeon Fury X (512 GB/s) och över Geforce GTX 980 Ti (336 GB/s).

Vidare uppges Geforce GTX 1080 få fyra videoanslutningar i form av två Displayport, en HDMI och en DVI. Extra strömförsörjning levereras av en 8-pins PCI Express, vilket talar för en maximal effekt på 225 W. Enligt samma rapport ska lanseringen äga rum den 27 maj, kort innan Computex 2016 går av stapeln.