Det råder delade meningar kring huruvida SSD-enheter kommer kunna matcha och gå om mekaniska hårddiskar i pris. När det kommer till kapacitet ser det däremot inte ut att vara någonting att orda om, då tillverkningstekniska avancemang för det möjligt att ständigt dubblera mängden lagringsutrymme.

Nu har det blivit dags för ännu ett sådant skifte och det ser ut som att Samsung blir först ut på konsumentsidan. Under en konferens i Seoul, Sydkorea, avslöjas att tredje generationens 3D V-NAND ligger för dörren och likt tidigare generationer är nyheten att fler minnesceller byggs på höjden.

Den nya generationen innebär att Samsung lyckats få till 48 stycken lager, upp från 32 och 24 för generation två respektive ett. Kombinerat med andra förbättringar gör det Samsung kan producera kretsar med en kapacitet på 256 Gb (32 GB) – en dubblering mot föregående generationer. Dessutom ska tillverkningskostnaderna vara lägre än tidigare.

Dubbleringen kommer att få effekt tidigt nästa år i samtliga serier som är aktuella från Samsung. Det innebär att SSD 850 Pro och 850 Evo i 2,5-tumsutförande tar steget upp till hela 4 TB, medan varianterna med den krympta formfaktorn M.2 går upp från dagens 500 GB till 1 TB.

I samma veva som de äldre modellerna blir tillgängliga i nya kapaciteter tar också färska SSD 950 Pro samma steg. Det innebär att enheten från och med början av nästa år blir tillgänglig i en kapacitet om 1 TB, utöver introduktionsmodellerna som ligger på 250 och 500 GB.

Källa: Anandtech.