Inlägg

Inlägg som Bjrk har skrivit i forumet
Av Bjrk

@Ledstripes: Du vill sätta upp en ny volym som en "mirror" https://doc.freenas.org/9.3/freenas_storage.html
och sedan vill du göra en samba utdelning https://doc.freenas.org/9.3/freenas_sharing.html
volymen du skapar ligger under /mnt/

Från erfarenhet så brukar det största problemet vara rättigheter på utdelningen.
På utdelningen du skapar sätter du vilken användare det är som delar ut den, men det kan vara svårt att få till rättigheterna.

Skapa en submapp på volymen och dela ut den så du kan testa med olika rättigheter.
Chmod -R 777 /mnt/udelning funkar alltid även om det är en dålig idee från säkerhets perspektiv

Av Bjrk

@Ledstripes: Ska du bygga något själv kommer det bli mer eller mindre svårt.

Har du inte lite koll på nätverk, överföringsprotokoll, raid och fil-rättigheter så är det klart att startsträckan blir längre.

Av Bjrk

Kan va så att jag missat något uppenbart, men moderkortet du länkade till stödjer "upp till 1TB" men minst 128GB

System Memory
Memory Capacity

16x 240-pin DDR3 DIMM slots
Up to 1TB DDR3 ECC LRDIMM
Up to 512GB DDR3 ECC RDIMM
Up to 128GB DDR3 ECC/non-ECC UDIMM

Av Bjrk

@Ledstripes: Så det du vill köra då är en raid1 om du vill ha redundans, så två diskar blir en.
Alt är en raid0 men om en disk går sönder så förlorar du all data.

När det gäller OS, fundera på vad det är du vill kunna göra, men det finns lite saker att ta hänsyn till.

FreeBSD (FreeNAS) är väldigt trevligt om du vill köra flera applikationer på din NAS med FreeBSD jails, vilket du får på köpet och dessutom har FreeNAS ett gäng färdiga plugins.
Eftersom det är en mjukvaru-raid så kan du installera om FreeNAS utan att förlora datan på diskarna, vilket det inte är säkert du kan göra med raid genom ett OS.

Om du tycker det är för komplicerat eller du inte vill lägga tid på det är det nog antagligen bättre att köpa en färdig NAS-låda, kolla runt lite på forumet vad folk rekommenderar.

Personligen har jag ingen erfarenhet av någon av dom färdiga systemen.

jails https://en.wikipedia.org/wiki/FreeBSD_jail
freenas plugins https://doc.freenas.org/9.3/freenas_plugins.html

Av Bjrk

@Ledstripes: Precis som @SirPeppe skriver så behöver du minst 3 diskar för en raid5, den slutliga storleken på en raid5 är minus en disk och lite till och sedan är det en dålig idee att fulla upp till 100 procent.

Beroende på vad du väljer för mjukvara så kan det vara allt från väldigt lätt till nästan omöjligt att utöka en raid, så tänkt igenom hur stort lagringsutrymme du behöver innan du sätter upp det.

Sedan finns det massor av olika kombinationer du kan köra beroende på vad det är du vill komma åt, prestanda, maximalt utrymme, säkerhet... osv

http://45drives.blogspot.se/2015/11/how-to-decide-on-best-rai...

Av Bjrk

@hanjou: Tänker du köra det direkt på maskinen eller virtualiserat?

Ska du köra OS direkt på maskinen så räcker ganska 4GB långt.

Att köra någon NAS mjukvara genom virtualisering gör allt ett par gånger mer komplicerat, men förutsatt att alla delar klarar av JBOD så är det helt klart möjligt med mjukvaru-raid även om det inte är rekommenderat. https://en.wikipedia.org/wiki/Non-RAID_drive_architectures

Kör du mjukvaru-raid så är det rekommenderat att köra ECC speciellt om du kör ZFS, te.x freenas.

Personligen hade jag kört en raid1 eller raid10 beroende på vad moderkortet klarar och använt SSD diskar, satt in så mycket vanligt DDR3 minne den klarar av och kört XEN som hypervisor. https://www.xenproject.org/

Men det är högst personligt och förutsatt att du bara ska "labba" med den, om du kommer fram till att den inte funkar tillräckligt bra har du diskar du kan använda till något annat.

Av Bjrk
Skrivet av AplAy:

Nu kmr detta låta som personligt angrepp från min sida, men det är bara jag som blir helt förbluffad utan dess like:

Varför behöver du internet till kylskåp/frys och tvättmaskin? Jag förstår inte varför i helvete man skulle vilja koppla upp sitt kylskåp, frys, tvättmaskin, diskmaskin å t.ex. vattenkranar och duschkranar till internet?

Vissa funktioner i ens hem å samhället ska aldrig vara uppkopplade direkt mot internet för det handlar om liv eller död (t.ex. en vattenkran som hackas å stängs av totalt eller åtkomst till kärnreaktorer å kärnvapen).

Och måste du starta din diskmaskin, justera din frys, starta din duschkran med hjälp av trådlös funktion som inkluderar internet så är det snarare du som har ett problem med lathet å bekvämlighetskåthet än jag som troligen framstår som teknikfientlig (jag har trådlös mus till datorn när jag sitter i soffan, har helt trådlöst internet hemma osv).

Ju fler hushållsfunktioner som du kopplar upp mot internet, ju högre risk får du leva med att du drabbas som lägenheten i Mr Robot S2, samt höra min propaganda om att folk blir allt mer lata vad gäller simpla funktioner som att slå på lampan i lägenheten med en simpel jävla mekanisk strömbrytare och inte en app på mobilen

Fast är inte problemet att datan ska finnas i "molnet", hade din tvättmaskin, diskmaskin och kyl/frys bara kommunicerat lokalt så hade det inte varit samma problem.

På frågan varför, det skulle vara intresserad av är statistik i längden och ju mer data du kan koppla ihop desto bättre slutsatser kan du dra.

Men med det sagt så har jag inte och tänker inte köpa något uppkopplat innan det finns en tillverkare som har hela mjukvarustacken opensource.

Av Bjrk

@hanjou: Vad är det för moderkort i den? Kan vara så att det inte går att byta CPU.

Xeon processorerna stödjer ECC minnen så du behöver kolla vad som sitter i den nu, beroende på vad moderkort/chippet klarar så kan det bli väldigt dyrt/svårt att hitta minnen.

Sedan är väl bara frågan vad exakt det är du vill göra, jag hade tex kollat om det finns några kännda problem med hypervisorn jag hade tänkt köra.

Ska du bara köra ett par linux maskiner utan GUI så kommer du ganska långt på para 4gb ram.

Av Bjrk

@mindflow: Från erfarenhet kan jag säga att du kommer aldrig få den "tyst" om du använder mekaniska diskar och om du vill/behöver raid kommer en ganska stor del av budgeten gå till bara diskar.

Av Bjrk

@Sajberman: Du kan säkert importera en disk men du behöver fortfarande formatera om alla diskar för att få en raid.

Jag har kört en freenas låda hemma i ett par år med vanliga ddr3 minnen och inte upplevt några problem, men jag har å andra sidan inget viktigt på den.

Av Bjrk
Skrivet av LudvigLindell:

@medetix: Jag får följande fel och kan inte ansluta till web uit..

root@deluge:/ # /usr/local/etc/rc.d/deluged start Starting deluged. root@deluge:/ # /usr/local/lib/python2.7/site-packages/deluge/_libtorrent.py:59: RuntimeWarning: to-Python converter for boost::shared_ptr<libtorrent::alert> already registered; second conversion method ignored. import libtorrent as lt

Det är ett problem med libtorrent 1.1 enligt http://forum.deluge-torrent.org/viewtopic.php?f=7&t=53939 felmeddelandet är lite kryptiskt bara, förstår inte varför den inte skulle klara läsa in samma bibliotek mer än en gång.
Installera libtorrent 1.0.9 så ska det funka

Av Bjrk

Tack för alla svar, får helt enkelt överväga någon annan lösning.
Det verkar just nu inte finnas någon tillverkare som tycker att denna marknaden är värt det.

Även om det är kul att sitta och kolla på elektronik direkt från Kina, så är det inget jag tänker köpa.

Billig telefon (typ Nokia 3310) och en padda med data sim-kort, känns just nu som det bästa alternativet.

Av Bjrk
Skrivet av jappejopp:

@Bjrk
Windows Mobile 10
Jag gillade min Lumia 640LTEs batteri tid, alla bank appar finns inte men handelsbanken har en men vet dock inte vad mer, batteri tiden sägs vara bättre med senare uppdateringar (inget jag kan kolla då min gick i sönder)
rätt kass prestanda om man jämför med t.ex din 6a eller lg g5 osv men samtidigt en billig telefon med bra batteritid.
Fick ut ca 2 dagars batteri tid med ok användande dock inget spelande men sms osv.
Jag TROR även att 650n fick bättre batteri pga snålare gpu och effektivare cpu och även bättre skärm.
Kan ju vara värt en titt!

Enda som egentligen hindrar mig från att överväga någon av Windows telefonerna är att vi inte vet hur länga tredje-parts applikationer kommer funka (läs bankID) har letat på deras sida efter någon info men inte hittat något.

Av Bjrk
Skrivet av Finlandssvensken:

Jag tycker 5% låter lågt. Det blir $3 på ett spel för $60. Fast om tillräckligt många är intresserade av att köpa ett spel via ens kanal blir ju det till pengar det också, antar jag.

5% av intäkterna är väldigt mycket, speciellt när du inte behöver göra något mer än vad du redan gör.
Du har 10 000 tittare och en procent köper spelet du spelar och du har 300$ utan att göra något du inte gjorde förra månaden när den funktionen inte fanns.

Jag gissar på att den procent satsen kommer sänkas ganska omgående, om dom inte enbart satsar på att ta marknadsdelar från Steam...

Av Bjrk

Den verkar inte gå att få tag på genom något annat än abonnemang i Sverige?

EDIT; det va "LG Wine Smart H410" som jag hittade, "Easy-Smart" verkar inte finnas alls?

Av Bjrk
Skrivet av Baxtex:

Annars köp något gammalt och lägg in Nougat. Kör 7.1.1 på min Moto G från 2013, fungerar ypperligt. Batteriet håller 4-5 dagar vid låg användning. 5 veckor om man inte använder den alls.

Någon/några tillverkare att föredra om man ska installera nyare version av Android på en äldre modell?

Av Bjrk

@Anders9110: Väl medveten om delammat, men med en lågupplöst skärm och en ner klockad CPU så borde det ändå finnas någon tillverkare som gjort en modell?

Av Bjrk

@PlogarN97: Det är vad jag har i dagsläget (iPhone6+ev batteribank), men poängen är att jag egentligen inte behöver iPhone/iOS.

Det skulle vara intressant att veta om någon har /har erfarenhet av någon riktigt nerskalad Andriod.

Optimalt vore något åt Nokia 3310 men som kunde köra appar.

Av Bjrk

Minimal "smartphone" som klarar åtminstånde bankid

Efter ett par artiklar om den nya "Nokia 3310" och en gäng kommentarer börjar jag bli lite intresserad av att skaffa någon ny telefon, men istället för att välja den "snabbaste och bästa" så tänkte jag gå efter funktionerna jag faktiskt använder.

Kraven är enkla,

  • kan ringa med (så inga paddor)

  • kan smsa

  • Klarar bankID

  • lång batteritid

  • swish och Bankernas appar är stort plus

  • plus om den är billig

Från vad jag har läst om den nya 3310:an så kommer den inte stödja några appar, så den går bort.

Av Bjrk

Någon som sett några bilder på vad quizet innehåller för frågor/påståenden?