Inlägg

Inlägg som Defeat^ har skrivit i forumet
Av Defeat^
Skrivet av the squonk:

Problemet är att hela industrin ställer om till olika varianter på surfplatte-temat/smart-devices istället för traditionella PC/laptops. Där finns AMD inte med alls = fail!!!

Amd tillverkar många grafikchip till mobiler osv tror jag

Av Defeat^
Skrivet av Needlefeast:

Är det verkligen så? Som jag har förstått det så har de MBP som finns i applestore just nu inbyggd cdläsare (iaf 13"?) men jag vet inte.
Men ja, är lite sugen på en Air. Smidig. Har dock fått höra att den blir varm otroligt mycket snabbare än MBP, pga att den är så tunn. Stämmer det?

Skickades från m.sweclockers.com

De MacBook pros som har cd-läsare är de gamla. De nya retina (bara 15" och 17" släppta ännu) har ej cd-läsare. 13" retina släpps ju snart och förmodligen saknar den cd-läsare precis som sina storebröder. Den 13" som säljs nu är den gamla, med dålig skärm och cd-läsare (15" & 17" är redan urfasade vad jag vet, så nuvarande 13" med cd försvinner nog snart)

Jag skulle inte köpa dagens 13" MBP då den har dålig skärm och den är redan är gammal. Förmodligen försvinner den snart ur sortimentet.

Av Defeat^
Skrivet av DJ_Datte:

Fast nu (efter lite googlande) så ser jag att det verkar som man kan inte använda GPU i linux ? Då tappar man en del av datorns potential. Fast jag förstår att linux är perfekt om man bygger custom folding-endast maskiner, då man kan välja att bygga dem uan GPU då.

En lösning är att köra Windows och folda med GPUn där, sedan kör du linux virtuellt inuti Windows och foldar med processorn där. Det ger inte riktigt lika mycket CPU-ppd som ren linux, men bra mycket mer än ren Windows + att du kan utnyttja GPUn

Av Defeat^

Prisvärdaste folding-kortet?

Tjenare! Tänkte köpa ett begagnat grafikkortet nu och undrar vad man ska satsa på för att få så hög ppd för så lågt pris som möjligt givetvis.

460, 470, 480, 560, 560ti, 570, 580, 660, 670, 680? Ja ni hajar:)

Vad rekommenderas?

Av Defeat^

Överklocka Phenom II 1055T, vad för moderkort?

Tjena! Snabb fråga: 990FX är väl det ultimata överklocknings chipsetet för Phenom II (eller spelar det inte längre någon stor roll vad man har för moderkort?)

Skillnaden mellan 790, 890 och 990 chipset är väl dock inte så stor, spelar det någon roll vilket att dessa chipset man har för överklockning av phenom II x6?

tack på förhand!

Av Defeat^
Skrivet av BobbyM:

Vet inte vilken deadline du har men det är mindre än en vecka kvar till Apple's nästa event (tisdag nästa vecka) och då säger ryktena att det kan bli en eller flera nya varianter av mbp 13. Så hade jag varit dig så hade jag inte gjort någonting innan dess.

De nya MBP saknar ju CD-läsare precis som MBP retina.

Jag har själv senaste MBA 13" med 8GB minne och jag är förvånad över hur snabb den är. Den har aldrig segat ihop och SSDn är guld värd. Pumpar dessutom ut runt 6000-8000 PPD i Folding@Home vilket är i nivå med min 6-kärniga phenom x6 1055t. Otroligt..

Den nya MBP 13" är väl retina? Den kommer väl kosta 16000kr+. Samtidigt har den nuvarande MBP13 kass upplösning så jag tycker valet är givet - MBA 13!

Av Defeat^

Känns också som att något har hänt med apple sedan Steve Jobs dog. Iphone 5 t.ex är en besvikelse.

Dock har väl Steve Jobs ett finger med i alla apples produkter i flera år framöver vad jag hört. Iphone 5 har nog Steve Jobs varit med och jobbat på en del.

Jag har inte så bra koll på de senaste lurarna, men finns det någon telefon som har samma kvalitétskänsla som iPhone 5? Det vill säga ingen plast? Är väl bara HTC som släppt sådana lurar fast med budgetprestanda (HTC Legend, HTC Desire S m.fl)?

Av Defeat^
Skrivet av Make.Sense:

Metro 2033. Kan man spela det med i alla fall näst intill max och med DX11 aktiverat så är det riktigt fint.

Det hör väl också till ett av tidernas sämst optimerade spel, dvs grafiken är inte så snygg som prestanda-kravet ger sken av?

Tror typ battlefield 3 eller Crysis med moddar ser både snyggare ut och flyter bättre.

Av Defeat^

Battlefield 3?

Av Defeat^

Tycker macbook är otroligt smidig att surfa på. Touchpaden är underbara, skrollningar flyter perfekt och alla fingergester (tex dra två fingrar åt höger för att gå till föregående sida)

Dock känner jag mig mycket effektivare i windows eftersom jag är van vid det.

Tycker mac är lite ologiskt. Vissa program installeras som de bör och lägger sig i programmapen medan vissa installeras och man har sedan inte en aning om vart man hittar dem sen utan får installera dem igen när man ska öppna dem en andra gång.

Tro det eller ej, men program hänger sig oftare i mac än i windows för mig

Sen har ju apple-datorer en kvalitétskänsla som en windows-dator aldrig kan komma upp i

Av Defeat^

Köra CPU-folding på linux samtidigt som GPU-folding på windows?

Tjenare! Eftersom CPU-folding går betydligt bättre i linux-miljö så skulle jag vilja köra linux. Dock måste man ju köra Windows för att kunna folda på GPUn?

Går det att att köra windows och folda på GPUn, och sedan köra Linux virtuellt/"emulerat" och däri folda med CPUn? Skulle de ge högre PPD på CPUn?

Eller går det att köra linux och folda på CPUn, och sedan köra windows virtuellt/"emulerat" och däri folda med GPUn? Går det att köra GPU-folding via WINE i linux?

Någon som har testat/har koll på detta?

Tack på förhand!

Av Defeat^
Skrivet av Zeuxlarsson:

Om min källhänvisning tidigare in var klar nog så förtydligar jag. Jag är ACMT (Apple Certified Macintosh Technician).

Du är alltså apple-tekniker? Om batteriet i min MAC blir utslitet, måste jag lämna in MACen för att få det utbytt för dyra pengar, eller går det att få tag på orginal-batterier någon stans för vettiga pengar?(inte kines-batterier alltså)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Defeat^
Skrivet av dr slizer:

Linux och iOS är uppbyggda på liknande grund, båda är UNIXar i grunden. Linux är dock bara en kärna som man bygger resten av systemet runt, den kan inte självständigt agera ett komplett OS. iOS är däremot ett komplett operativsystem för mobila enheter, med kärna (som i detta fallet heter Darwin), APIer, användargränssnitt etc. Jämför med Android som är ett mobilt operativsystem med en linuxkärna.

Processhanteringen kan man väl säga är snarlik mellan Linux och moderna Windows (NT) om man tittar på en högre nivå. Det finns minnesskydd och andra bra grejer som hindrar ett program från att sänka hela systemet. Gamla DOS-baserade Windows (1.0 – ME) och gamla Mac OS (<10) är dock i en helt annan liga och går inte att jämföra med modernare system, där var det inga problem för valfritt program att skriva över minne som användes av operativsystemet vilket resulterar i krasch.

Helt riktigt, med terminalen kan du styra hela operativsystemet från tangentbordet. Detta är otroligt smidigt och effektivt om man vet vad man gör, istället för att böka runt i menyer och dialogrutor som kan vara flera lager djupa. T.ex. som en sådan enkel sak som att sätta ett statiskt ip-nummer på ett nätverkskort, på Windows är det ett antal steg innan du kommer till rätt meny, i terminalen skriver du bara ifconfig eth0 192.168.0.34 up så är det klart. Det finns givetvis uppgifter som ett GUI är mycket bättre för, som bildredigering t.ex. Men vill man istället ändra storleken på hundratusen bilder så är det terminalen som är det rätta verktyget.

Det riktigt kraftfulla är att man inte bara kan använda ett kommando i taget utan använda pipes för att vidarebefodra output mellan verktygen vilket möjliggör väldigt komplicerade uppgifter. De flesta verktyg kan också använda reguljära utryck för att matcha text på ett avancerat sätt. T.ex. kan du söka efter filer som heter något efter ett visst mönster (t.ex. som har ett visst datum i filnamnet), sen vidarebefodra en lista på filerna till nästa verktyg som kan utföra en operation på dem. Att göra detta i ett GUI blir snabbt osmidigt, och detta är bara ett av de enklare exemplen.

Det finns mycket hjälp på forumen, och lösningarna är ofta bara en googling bort. Det tar tid när man är nybörjare, men man lär sig väldigt mycket på kuppen!

Kan inte Linux speciellt bra om man jämför med de som kan det på riktigt

Att köra något via WINE är inte speciellt ineffektivt eftersom det egentligen inte är en emulator (vilket även namnet speglar, Wine Is Not an Emulator). Det är snarare ett abstraktionslager som tillåter dig köra Windowsbinärer och prestandan jämfört med Windows diffar ofta bara några få procent. Däremot är det långt ifrån självklart att ett visst program fungerar fullt ut eller fungerar över huvud taget.

Har lyckats installera Ubuntu 64bit, Wine och ndiswrapper nu. Men får inte drivrutinen till min netgearadapter att fungera.

Har försökt följa denna guiden:

http://youtu.be/ZMYBWMD6cg8

Går det att köra linux inuti windows (som en emulator, fast utan ineffektiv emulering så att säga). Virituellt OS kanske det kalls? Har för mig jag läst det. Vet du något om hur effektivt det fungerar och tror du jag slipper drivrutinsproblemen med min adapter?

Anledningen till att jag vill köra linux är mest för att folding@home går snabbare i linux. Går det att lösa genom windows?

Tackar för hjälpen än så länge!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Defeat^

Btw du verkar ju kunna linux utan och innan, är det ineffektivt att köra windows-program i linux genom wine? Alltså att det går långsammare än på windows i o m emulering osv?

Av Defeat^
Skrivet av dr slizer:

Det går att installera program utan åtkomst till nätet, om man har alla filer tillgängliga. Det går t.ex. göra genom att köra dpkg -i <paket> i en terminal. Dock måste man ju självklart ha alla andra paket som det beror på installerade. Däremot är ju allt mycket smidigare med internetåtkomst eftersom allt då kan gå med automatik. APT kan använda i stort sett vad som helst som paketkälla, FTP, HTTP, CD, Lokala diskar, Lokal server etc. Ubuntu har valt det i många fall enklaste sättet: paketservrar på internet. Debian tror jag fortfarande går att få på en kasse CD-skivor om man vill köra på det gamla sättet, men det är grymt osmidigt.

Men sen kan man ju i vissa specialfall hamna lite snett om det inte finns stöd för nätverkskortet eller kör någon väldigt ovanlig lösning. Du kan ju försöka googla lite på ditt problem och se om någon har en lösning, det finns ofta mycket hjälp på ubuntuforumen. Behöver du hjälp måste du bifoga mer information. Vad exakt är det som inte fungerar? Felmeddelanden? Hur försöker du installera? Vad heter filen du försöker installera?

OSX bygger inte på linux. Det kör en Darwin-kärna (mach) med en stor del av userland från FreeBSD. Linux och OSX har med andra ord inget med varandra att göra, men de ingår i samma OS-familj: Unix-liknande. OSX är till och med en riktig licensierad unix sen 10.5. När det gäller hur systemet är uppbyggt så är de ganska lika, även om OSX har ett mer utvecklat GUI och inte använder X.

Terminalen använder man för att kunna använda kommandoraden, vilket är en av de bästa delarna med unix då den är fruktansvärt kraftfull och har väldigt många bra verktyg. Vill du jobba effektivare i linux eller OSX, ta en titt på terminalen för det finns mycket kraft att hämta.

Ok så linux och iOS är snarlikt uppbyggda? Har för mig att jag läst något om det. I windows körs alla processer i en och samma kärna, vilket gör att om en process hänger sig hänger sig hel systemet i princip. Mac och linux kör väl typ bara alla grundläggande processer i en kärna, och resten är fristående processer på något vis?

Terminalen används väl istället för att bläddra runt i användarvänliga menyer? Istället för att gå in i kontrollpanelen och köra en inställning så kan man bara skriva en rad i terminalen? Vad är det som gör terminalen bättre att arbeta i än GUIt (eller vad det kalla)? Kanse går snabbare när man kan alla kommandon men annars?

Hur som helst, har installerat om Ubuntu och nu verkar det fungera. Lyckades installera ndiswrapper från deras "appstore". Stötte dock på problem när jag skulle installera Wine (måste ha bägge dessa program för att installera drivrutinerna till min netgear wifi-adapter). Stod typ att det saknades filer/program för att det skulle gå att intstallera. Sökte lite på det och hittade lite kommandon att köra i terminalen (udo apt-get autoclean t ex.). Nu fungerar det! Men det var ju ett heldagsprojekt!

Av Defeat^
Skrivet av dr slizer:

Du behöver lära dig att komma med tillräckligt med information om någon ska kunna hjälpa dig. Eller så återgår du till Windows, Linux är kanske inget för dig? Eller mjukstartar du genom att köpa en Mac och köra OSX, där har du alla möjligheter du har i Linux/BSD/Whatever men ett jäkligt välfungerande system från början. Sen är det bara att öppna Terminal.app för att njuta av the power of unix.

Vad gör terminalen menar du? Försökte installera programmet genom den men då öppnades ubuntus egna app-center som vanligt och försökte installera.

Att det inte går att installera program utan att ha åtkomst till internet, fyller det någon funktion? Är ju lite frustrerande när man ska installera ett program för att ens få igång internet, och då behöver man internet för att installera det programmet..

Installerar om ubuntu nu, ska ge det en sista chans.

Har en mac hemma, bygger det på linux?:S

Tack för hjälpen hittils btw!

Av Defeat^

För att starta ubuntu nu måste jag välja ubuntu när jag startar datorn, sedan hänger den sig vid och skärmen blir lila. Då måste jag trycka på "viloläge" på tangentbordet och sedan starta datorn igen. DÅ startar ubuntu.

Sen gick det att installera FILEN SOM JAG HADE PÅ DATORN genom att anlsuta till internet (ologiskt..) Programmet installerades, men det går inte att starta.

Har avinstallerat och installerat igen flera gånger. Det är hopplöst..

Är det NÅGOT som fungerar som det ska i linux?..

Av Defeat^

Så linux är uppbyggt som Ios?... Du kan bara installera appar från deras egna appstore osv?

Trodde linux var friare än windows. I windows kan du ju bara lägga över en fil och installera utan bråk.

Varför använder folk linux?:S Vi har en datorsal i skolan med linux, det är segt, hänger sig och krånglar konstant. Om det dessutom är mer instängt än OSx så finns det väl knappt någon fördel?

Får väl släpa upp min stationära dator till övervåningen och koppla in nätverkskabel då.. Trodde inte linux var så instängt och efterblivet:S

Av Defeat^

Hur installera program i ubuntu offline? Omöjligt..

Tjenare! Har installerat ubuntu via Wubi.

Eftersom jag kör internet trådöst via en netgear-USBadapter så fungerar givetvis inte internet i Ubuntu, utan jag måste installera drivrutiner för adaptern. Dessa drivrutiner finns bara för windows, men de ska gå att installera ändå via "Ndiswrapper" tydligen. Jag har laddat ned Ndiswrapper, men när jag ska installera det i Ubuntu öppnas Ubuntus "app-hanterare" eller vad man ska säga.

Istället för att snällt installera så ombeds jag installera via va mina vanliga mjukvaru "kanaler" ("Please install via your usual softare channels") och "Install-knappen" är grå och går ej att trycka på. Antar att den vill att jag ska hämta programmet via Ubuntus egna programm-hanterare, vilket är lite svårt när jag inte har internet...

Hur löser jag detta? Mina första intryck av linux är inte positiva kan jag säga..

Av Defeat^
Skrivet av jocke92:

Om apple använt hjärnan så laddar den batteriet när det behövs. Det finns en gräns att batteriet måste tömts till under typ (gissar siffran( 92 kvar för att den ska laddas. Det för att batteriet inte mår bra av att småladdas några procent. Jag hade inte varit orolig att ha datorn så som du. Snarare värmen från att köra en ultratunn dator 24/7 på 100%.

Efter att ha höjt rpm på fläktarna ligger CPUn stabilt under 80c:)

Så när man laddar datorn så laddar den upp till 100% för att sedan automatiskt sluta ladda. När batterinivån sjunkit till "92%" så börjar den ladda igen? Detta är inget man ser eller? För mitt batteri ligger på 100% konstant enligt datorns egna mätare.

Vad rekommenderar ni, att jag ska ladda batteriet till 60% och sedan ta ut den och köra utan batteri? Eller slits batteriet bara marginellt?