Inlägg

Inlägg som Tapperswe har skrivit i forumet
Av Tapperswe

Jag styr endast genom cpu iom att den svarar bättre på när kylningen verkligen behövs, man behöver inte alls ha att fläktarna hoppar upp och ner om man ställer in kurvorna lite smart. Mina fläktar går i princip i 3 lägen. Låg vid vanlig surf, högre vid spel och som högst 80-86% om jag benchmarkar eller tex converterar film då alla cores jobbar i max.
Sätt lång spann på första kurvan så slipper du hoppande när cpun går upp o ner. Jag en 3700x och tempen vid surf o liknande ligger mellan 40-50 C och runt 60 c average vid spelande ,max 72c cinebench 20 och 74 vid längre benchmark. Kör en noctua nh u12a.

Av Tapperswe
Skrivet av perost:

Självklart, men min poäng var att AMD på inget sätt är immuna mot såna här problem. Det finns många bra orsaker till att köpa AMD-processorer just nu (jag är själv en nöjd ägare av en 3900X), men just denna säkerhetsbrist är knappast något som borde få den genomsnittliga sweclockaren att slänga sin Intel-processor i soporna.

Absolut, men det har uppkommit lite väl många för Intel där deras aggresiva branch prediction verkar stå för många av dom allvarligare. Själv skulle jag inte heller slänga eller köpa en ny cpu bara för det men jag skulle helt klart väga in det när det blev dags att bygga ett nytt system. Tror dock Intel förlorat mycket mer på servermarknaden än hos hemma användarna på alla dessa säkerhetshål. Dessutom så finns inte spectre längre på på 3000 serien eftersom dom tagits bort i cpun. Zen och zen+ fick skydd genom bios/microkod och meltdown fans ju bara på Intel vad jag vet.
https://m.sweclockers.com/nyhet/25171-amd-zen-2-pa-7-nanomete...

Av Tapperswe
Skrivet av perost:

AMD har dock haft liknande säkerhetshål i PSP (AMDs motsvarighet till Intel ME), så det är inte som att man går säker bara för att man använder en AMD-processor.

Fast det verkar inte alls som att det inte gick att åtgärda på AMD cpun.
An AMD spokesperson told The Register that an attacker would first have to gain access to the motherboard and then modify SPI-Flash before the issue could be exploited. But given those conditions, the attacker would have access to the information protected by the TPM, such as cryptographic keys.

AMD's spokesperson said the chipmaker plans to address the vulnerability for a limited number of firmware versions. BIOS updates from OEMs are supposed to be made available later this month.

Av Tapperswe
Skrivet av Greyguy1948:

Frågan är hur kunderna ser på detta. Snabbare uppdatering till generation 10 eller...?

Ja kan ju bli ett "storsäljande" argument hehe

Av Tapperswe
Skrivet av BM-Mods:

Går bra nu. Men så blir det när man vill vara snabbast.

Ja det verkar så. Deras aggresiva prediction ligger väl bakom många av dom andra säkerhetshålen, den här verkar dock värre iom att den inte går att åtgärda.

Av Tapperswe

Ny säkerhetsbrist som inte går att patcha.

Av Tapperswe
Skrivet av Bloopy:

Då måste man testa olika chassin och deras fördelar hur dom cirkulerar luft på olika sätt.
Dvs när fler å fler vill ha små chassin så kommer detta ha större betydelser.
Inget fel att köra ett generellt test, men man bör nämna det för konsumenter att chassi valet har påverkan på vald kylare.

Jag tror att dom flesta som köper ett mini chassi också vet att dom kommer att ha varmare komponenter och även att kolla upp vilken typ av kylning som passar bäst.

Jag kan o andra sidan tycka att köra processorer eller grafikkort på en open bench är direkt missvisande för oss konsumenter angående både ljud och prestanda.

Jag har moddat en hel del och vet att bara genom att flytta ut sidan på chassiet så sjönk CPU,n med 2 C och GPUn med 4 C under samma last och fläktkurva.
Tänk då på att denna modd kommer att få bort den varma luften sämre än vad en öppen bench skulle göra, chassiet är ett Meshifie C, så det är rikligt med luftutgångar redan från början, alltså så skulle det skilja ännu mer i ett mera lufttätt chassi.

Jag har även gjort en annan modd där den varma luften från GPUn styrs ut från lådan och där skiljde det 5 C på GPUn och jag kunde sänka fläktkurvan från 60% till 48% innan jag landade på samma temp.

Så enligt mig är open testbench det mest missvisande och speciellt när det kommer till ljudnivåer på GPU,CPU, och fläkthastighet , temperaturer på GPUn, CPUn. Det skiljer säkert minst 6-7 C på GPU temp och 3-4 C på CPU i ett chassi vs open bench test.

Men jag förstår varför man väljer det (går fort att byta) och så lenge man har samma test rigg så kan man iaf oftast avgöra vilken som presterar bäst.
Här är den senaste kylnings modden med temp skillnader.

https://youtu.be/muxjWN7avwA

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Novdid:

Har länge kört en D15 och är nöjd. Men när Noctua väl släpper 140mm-versionen av den nya A12x25-fläkten så köper jag två och uppgraderar. Det kommer säkert ge någon grad bättre kylning men rent ljudmässigt så kommer det förbättras.

Jag väntar också på 140mm versionen så att jag kan byta ut alla chassiefläktar till den, men enligt vad jag läst så har dom problem att skala upp storleken på grund av att fläktbladen kan sträcka sig med tiden om bladen görs större, kanske löser dom det, man känner iaf en helt klar skillnd när man tar på bladen på dom nya fläktarna, dom känns hårdare och rejälare, mer som att ta på metall än plast.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Bloopy:

Dessa typer av test skall göras i open-air för att vara säkerställda.
Luftens cirkulation runt chassit har stor inverkan.
Varje kylare har olika luftmönster och därför är dessa tester i chassin en fingervisning endast.

Ok kan förstå resonemange,t men har inte dom allra flesta sin hårdvara i ett chassie? Retorisk fråga såklart, jag föredrar att se vad man kan tänkas få för temp i ett chassie iaf, att hävda att dom har olika luftmönster och att detta gör skillnad i ett chassie är tämligen ointressant iom att det är just i ett chassie den sen kommer att sitta i.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Ratatosk:

Tycker att den kylare som slår Noctua NH-D15 är Noctua NH-U12A.
Nästan identiska prestanda, men en betydligt behagligare förpackning.
NH-U12A, fick med rätta betyget toppklass i Sweclockers test.
https://www.sweclockers.com/test/27263-noctua-nh-u12a-flaggsk...

Skulle jag köpa kylare i dag lutar jag åt en Noctua NH-U9S, ingen värsting men kompakt, vore kul om ni kunde testa den.
edit Kanske lite gammal ser jag nu.

Håller med, NH U12A ligger 2 C högre än den monstruöst stora NH d15, den låter mindre och har ett mkt behagligare ljud med dom nya 120mm fläktarna.
Jag har bara Noctua fläktar i datorn och dom jag helt klart hör är dom i 140mm, CPU fläktarna från u12a hörs knappt alls trots att dom snurrar på i 5-600rpm högre fart.
Dom nya 120mm har vaken ett vinande ljud ( som mindre fläktar lider av) eller propeller ljud (som 140mm lider av)
Att se ramminnena är också helt klart ett plus för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av tellus82:

Nja, prisvärda är nog att ta i även om det är bättre binnad b-die, köpte precis g.skill 2x16GB b-die för 2400 nytt och dessa brukar klara cl14 vid 3600 med lite tur, får se på måndag hur de lirar. Sen kan man få 32GB e-die för 1695, det är prisvärt.

Eller detta kit som jag precis testat på en 3900x där 15-18-15-15-34-56 vid 1T GDM off @ 3600MT/s lirar fint
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5034954
Det är definitivt prisvärt.

3600 cl 14 vore drömmen, lägg gärna upp dina resultat.
Visst bryr man sig inte om rgb så finns bättre alternativ än dom jag har men annars ligger dom bra till i pris, är lätta att överklocka, dom går i 3800MHz 1T C, 1.1, Cl 16 hela vägen och gör det dessutom med bara 1.39 v. Dom ska inte vara några problem att få upp i över 4000MHz men jag har inte provat då min IF som dom flesta andras inte går högre än 1900MHz.

Dom andra minnena e die som du länkade verkar dock sjukt prisvärda om man har tur med lotteriet, jag kan annars rekommendera dom här 3200 Cl 14, väldigt stabila B die och jag körde dom i 3600MHz Cl 15 16 16 32 48, 1T C , gdm off. 16Gb 1690kr.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/g...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Ratatosk:

Fast dina kostar ju 600 kr mer.

Såg aldrig att han frågade efter dom billigaste 3600MHz minnena, och han tog själv upp att timings eventuellt var höga på dom han själv länkade. Dom jag har är prisvärda om man är beredd att kliva upp i den lite högre prisklassen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Hasson39:

Hej,

Jag har köpt ett :
ASUS ROG STRIX X570-E GAMING

och hittade denna QVL sida på nätet:
https://pangoly.com/en/review/asus-rog-strix-x570-e-gaming/co...

Är detta en pålitlig sida, eftersom den visar mycket mer alternativ än Asus själva under deras QVL?

Har kollat in dessa och de finns i listan, vad tycker ni om dessa minnen, och finns det bättre alternativ? Läst under prisjakts omdömen att någon klagade på dåliga timmings.

https://www.inet.se/produkt/5301861/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Cl 16 19 19 39 3600Mhz är helt ok, jag skulle satsa på dom här ist, jag har dom och dom går att stressa upp i 3800MHz cl 16 16 16 34 52 med en ryzen 3700x (1.1) och ett x370 Thaichi (first gen) moderkort
https://www.komplett.se/product/916430/datorutrustning/datork...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Implor:

Plexi är ett märke.

Sök efter "plastglas". Finns på biltema, Byggmax osv.

Hur böjbar den är har mest med tjockleken att göra. Vill du böja så får man värma. Är det småbitar så kanske kokande vatten funkar bra(?)

Absolut, men också det bästa om man ska värma och bocka och som man vet fungerar, annars måste man vara säker på att man köper akrylplast, vilken plast som helst går inte att värma och forma. Plexiglas finns på Bauhaus bland annat.
Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Pjurta86:

Tjenare alla glada sweclockare

Är så att jag och sambon ska (har smått börjat) inleda ett HTPC bygge men stött på ett hinder, så jag undrar om någon kan tipsa mig var man kan köpa en lätt böjd plastskiva/fönster? Helst genomskinligt

Kan plocka fram några mått om de behövs ^^

Funkar inte plexiglas och en värmepistol?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av Olle P:

1. Det bör ha räckt att byta CPU och moderkort, inte "hela datorn".
2. Du kunde kanske hittat en begagnad Kaby Lake till lägre pris. (Men jag tvivlar på det.)
3. En Core i7-7700K borde prestandamässigt vara tillräcklig för era behov under överskådlig tid. Tyvärr är den redan så gammal att den inte är prisvärd eftersom priserna på Intels processorer inte ändras.
4. Skylake släpptes för snart fyra år sedan. Om det inte vore för AMDs nya policy att "disrupt the market" (genom att släppa bra processorer med många fler kärnor till överkomligt pris) skulle den varit fullt tillräcklig några år till.

Ryzen 2900??? (Skulle vara 3700X, med tanke på prislappen?)

Faktum är att jag gjorde en liknande manöver med min sons dator nu under hösten (och det gick allt annat än smärtfritt).
Enda anledningen till att han hade en 6600K till att börja med var att han ärvt den av mig, och jag skulle inte haft den om jag inte senvåren 2016 felaktigt trott att mitt tidigare moderkort var trasigt. Det borde varit en Core i5-2500K som skulle bytas!
Förväntar mig nu inte att behöva byta CPU i den datorn på så många år att Zen3 då känns passé.

Anta att behovet uppstår om tre-fyra år och en 3900X känns lika välmotiverad då som en 7700K nu, kommer du gå vidare med den uppgraderingen?

Om du bytte bara för att "du var sugen" så var det ju en onödig utgift som måste sättas på nöjeskontot, eller hur?
Om du verkligen *behövt* byta prolle för att den tidigare var otillräcklig skulle kostnaden för moderkortet (där ett för <1500kr borde duga) inte varit ett hinder.

Håller inte med alls, min 1600x hade jag i två år och skillnaden mellan den och 3700x är ju betydligt större än vad det är mellan intels generationer (även två skulle jag våga säga), både i ipc/prestandahöjning och hastighet. Om du tycker att det är en bra deal att behöva byta Mk varje gång du vill uppgradera processorn så får du väl tycka det.
Nöjeskontot har väl intel dessutom haft monopol på dom senaste 10 åren, med den dåliga prestanda emot krona , låga ipc höjningar emellan generationer,extra dyrt för en upplåst processor,byte av Mk, och ovanpå det hutlösa priser. Men med det i åtanke så förstår jag att man väntar många år emellan bytena.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av dblade:

Håller inte med!!

Grabben fick precis uppgradera ut hela datorn därför hans 6600K inte var bra nog. Man kunde välja att uppgradera CPU till en 7700K för 4300kr och sen inte ha någon möjlighet att uppgradera vidare.

Nu köpte vi istället B450 + Ryzen 2900 för 3.5K och han kan senare uppgradera cpu till både 12 och 16 kärnor vid tillfälle.

Den andra grabben kör B350 + Ryzen 1600. Han kan utan större problem byta ut den mot 3900X om behov finns. Detta utan att behöva byta moderkort, skaffa ny windows-licens etc. etc.

Håller med. Själv gick jag från en first gen 1600 till en 3700x på mitt x370 Taichi moderkort och det fungerar perfekt. Hade inte alls varit så sugen om jag behövt bytta Mk för 2000 kr, det är ju i mitt fall att lägga till en kostnad för en halv processor till.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av dannesthlm:

Åderförkalkning?

Tänkte samma sak, har karln haft huvudet i sanden under alla år? Säkerhets luckor på löpande band, rena maffia metoderna för att sno åt sig marknaden, rent av falska prestandajämförelser mellan AMD och Intel (där dom såklart vinner) som pågår i kina just nu, egensnickrade prestandatester som favoriserar deras arkitektur, köpta sidor som jämför processorer (dom ändrade hur multicore räknades), överpriser och löjliga cpu förbättringar från en generation till nästa, nytt mb med varje cpu "skifte".

Jösses, krävs det inte mer för att vinna en intel fanboys hjärta så förstår man att AMD slåss i motvind.

Här är en ganska färsk artikel om hur dom fuskar med tester.
https://wccftech.com/intel-market-9th-gen-core-i3-i5-cpus-bet...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av SCORPIUS:

@Tapperswe: Det är nu du byter ut dina fläktar på grafikkortet till två 120mm och minskar värme och rpm ordentligt

Har faktiskt varit inne på det hehe, kanske någon gång längre fram. Grejen med min mod är ju inte bara -5c på grafikkortet under load utan att cpu,ram vrm också sänktes.

Men jag har sett mods med två 120mm fläktar och det ser helt klart intressant ut, jag skulle dock vilja se en ordentlig test, oftast kör man uniqe heaven 1 testslinga eller liknade och enligt mina tester så vänder inte tempen neråt (fastnar) utan stiger sakta tills i slutet av tredje testslingan, man kan inte heller ha en fläktkurva som varierar, för då mäter man inte så mkt tempskillnaden utan det blir ist fläktktarna som går upp o ner olika mkt.
Helt klart tror jag att 2 120mm (240mm totalt)gör skillnad men det kommer helt klart att spela in vad man har innan, mitt strix har 3 st 85mm fläktar (255mm totalt) och ska vara riktigt bra på att flytta luft, på ett kort med 2 st 85mm bör det göra större skillnad.
Rpm bör ivf gå ner oavsett med tanke på storleken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tapperswe
Skrivet av ts1337:

rolig ide

Tack 😊. Här är en annan jag gjorde som fungerade minst lika bra för att kyla ram minnen. https://youtu.be/JmzCWlq3FKA

Skickades från m.sweclockers.com