Inlägg

Inlägg som Jonatan har skrivit i forumet
Av Jonatan
Skrivet av Benke01:

Vad tyckte du om bordet ifrån Fully?

Jodå, jag är mycket nöjd. Känns mycket stabilare än de jag känt på på IKEA, och skulle verkligen inte vilja byta ner mig till en spånskiva. Gillar också funktionen att kunna spara höjdinställningar. Tänkte nog innan att det kändes ganska onödigt, men nu tycker jag dock det är väldigt smidigt. Det är ofta jag trycker på knappen för att switcha till stående/sittande i samband med att jag hämtar kaffe eller dylikt.

Av Jonatan

Det slutade med att jag igår beställde ett Jarvis från Fully (tack för tips @Jerkanftw). Det som avgjorde var att jag slipper krångla med att skaffa en separat bordsskiva + snabb leverans. Hade egentligen föredragit 70 cm djup, men kan leva med 80 cm (plus att "kontursågningen" väl kapar av några cm).

Av Jonatan

Tack för input!

Lutar åt att jag beställer ett sådant skrivbord från DPJ, och eventuellt även en separat bordsskiva i massivt trä, t.ex. denna: https://www.bauhaus.se/arbetsskiva-bok-c-d-1500x750x27mm-raka...

Av Jonatan
Skrivet av milhousehouten:

Jag har hört att DPJ ska vara bra men deras leveranstider är opålitliga enligt feedback på nätet.
Jag beställde själv ett skrivbord från dem som har blivit försenad, oklart när den anländer.
https://www.dpj.se/hoj-och-sankbart-skrivbord/5128-hoj-och-sa...

Har du fått skrivbordet? Funderar själv på samma skrivbord från DPJ.

Hur var kvaliteten (förutsatt att du fått det vid det här laget)? Undrar dels över hur skivan känns (tycker att skivorna på IKEAs "Bekant" känns lite plastiga), och dels om skrivbordet känns stabilt.

Att få en liten recension vore guld :)!

Av Jonatan

Modifiera kyllösning på Macbook Air 2020/2019/2018

Hej!

Jag har nyligen köpt en Macbook Air (2020 i7/16) och har under en längre tid följt en tråd på Macrumors där laptopens kyllösning diskuteras. Tråden är låång, men det - för mig - viktigaste är följande:

  • Kyllösningen på Macbook Airs från 2018, 2019 och 2020 verkar kass då fläkt och CPU sitter långt ifrån varandra och heatpipe saknas. Detta leder till att CPU:n thermal throttlar ganska snabbt (vid 100 grader celcius).

  • Det verkar som att det av någon anledning är ett litet gap mellan CPU och kylfläns. Flera användare har rapporterat att de lyckats öka prestandan med 10%-20% genom att skruva loss kylflänsen, ta bort den medföljande kylpastan, och lägga in en tunn kopparplatta mellan CPU och kylfläns (med ny kylpasta på båda sidor).

Nu funderar jag själv på om det kan vara värt att göra ovanstående modd för att på så vis öka prestandan, och förhoppningsvis även slippa höra fläkten gå på högvarv lika ofta (just nu verkar den maxa konstant om jag är i ett Zoom-möte). Då folks kunskap i Macrumors-tråden verkar vara ganska ojämn, tänkte jag dock höra om någon här ser några potentiella risker med att göra denna modifikation (bortsett från att reklamation kan bli svårt om något i datorn skulle gå sönder i framtiden)? Hur stor är risken att man pajar något? Kan det finnas någon vettig anledning till mellanrummet mellan CPU och kylfläns, och att det därför är en dålig idé att lägga in en kopparplatta där? Har lite "Thermal Grizzly" kylpasta hemma - det borde väl funka bra?

All input angående detta uppskattas stort! Känns läskigt att börja modda en helt ny och dyr laptop, men samtidigt ganska lockande om jag kan öka prestandan 10%-20% för någon hundralapp.

(Valde forumet "Kylning och överklockning" då jag tycker det passar bäst, men om moderator tycker den borde ligga under "Bärbara datorer" så är det ju bara att flytta).

Av Jonatan
Skrivet av ToddTheOdd:

@Jonatan: "Skillnaden mellan en skatt och en avgift är generellt sett att en avgift tas ut för att täcka en kostnad en myndighet har för att utföra en viss tjänst. Skatt går till statskassan utan krav på direkt motprestation" Så nä, du har allt fortfarande fel.

I Arbetsgivaravgiften ingår Allmän löneavgift. Den uppgår 2020 till 11.62% av lönen. Denna avgift/skatt går direkt till statskassan utan att vara kopplad till några direkta förmåner. Så enligt din definition (som jag för övrigt håller med om) så är en stor del av Arbetsgivaravgiften en skatt.

EDIT:
11.62% utgör drygt en tredjedel av den totala Arbetsgivaravgiften, och är den enskilt största posten (hela Arbetsgivaravgiften är på 31.42% av lönen). (https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgi...)

Av Jonatan
Skrivet av ToddTheOdd:

@Jonatan: Vilket som. Den är ändå ingen skatt utan just en avgift. Precis som den heter.

Det är en procentandel av lönen. I praktiken är det en skatt. Definitionen på en skatt är inte att ordet "skatt" finns med i namnet så vitt jag vet.

Av Jonatan
Skrivet av videopac:

Är du medveten om att de flesta inte betalar någon statlig skatt?

Arbetsgivaravgift betalas för alla som arbetar och av denna går en stor del till staten.

Av Jonatan

Om inte de som gjort sajten klantat sig så går det troligtvis inte (utan att hitta och använda något säkerhetshål som gör att du kan komma åt data ur deras databas, vilket skulle vara olagligt).

Av Jonatan
Skrivet av ehrw:

Bjuder 1600 kr och kan hämta dem i Stockholm redan den 7e Januari

Du får dem! Se DM.

Av Jonatan

Har betalat mellan 20 och 50 kr för tre olika Windows 10 Pro licenser på E-bay som alla fungerat och fungerar utmärkt.

Av Jonatan
Skrivet av ehrw:

Bjuder 1600 kr och kan hämta dem i Stockholm redan den 7e Januari

Noterat!

Av Jonatan

3 st. Google Wifi

Säljer tre stycken Google Wifi-enheter (https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4393157). Köpta på Elgiganten i April 2019.

Fungerar utmärkt. Kartongen är tyvärr kasserad. Strömsladd ingår till alla tre (även om bara en syns på bilden). Har ej papperskvitto, men ordern finns digitalt på mitt elgiganten-konto (oklart om det fungerar som kvitto dock?).

Kan hämtas i Uppsala (Luthagen), eller dagtid i Stockholm (Gamla stan) (i Stockholm dock ej tidigare än 7:e januari). Vill helst slippa posta dem.

Säljer för 1600 kr eller högst bjudande.

Läs hela annonsen här

Av Jonatan
Skrivet av Json_81:

Jag har satt upp mina ubiquiti-grejer och enda pillandet jag gjort är i princip att uppdatera ibland.
Jag fipplade lite med VPN-server på dem också men det behöver man ju inte göra

Och de hanterar handover bra iaf, däremot gör inte alla prylar det.

Ok, tack för info. Att manuellt behöva uppdatera dem är t.ex. en sådan sak som jag tycker det skulle vara skönt att slippa. Sedan verkar det inte som att priset skulle bli särskilt mycket billigare med tre Ubiquiti-APs och en router, jämfört med tre Google Wifi-puckar.

Skrivet av sgtspiff:

Jag har för tillfället två puckar trådfritt på övervåningen i huset. Sen går det trådat mellan den ena och en puck i källaren (ej den fibern går in i) . Därifrån har jag tänkt köpa till ytterligare en till källaren som får gå trådlöst.

Google Wifi? Har det funkat bra?

Av Jonatan
Skrivet av Json_81:

Varför lägga pengar på mesh-prylar när de ska användas som vanlig AP?

Jag prioriterar stabilitet och smidighet över pris. I de tester av Google Wifi som jag läst verkar det vara både mycket stabilt och smidigt att sätta upp. Att de även inte är lika fula som många andra nätverksprodukter är en bonus. Dessutom överväger jag ju som jag skrev att ha en puck som ansluter till de andra trådlöst p.g.a. att jag har ett rum där det är svårt att dra in en kabel snyggt.

Har tidigare haft problem med att enheter väljer fel accesspunkt (inte den med bäst täckning) på nätverk med flera accesspunkter med samma SSID (och att det krävts att man cyklar av & på wifi:t på enheten för att den ska välja rätt). Har fått uppfattningen att mesh-routrar har bättre hand-over, men det kanske inte stämmer?

Många på Swec verkar förespråka Ubiquity-grejer, men uppfattningen jag fått av att läsa (ganska många) router/wifi-trådar här, är att deras produkter passar de som tycker det är kul att pula/konfa med sina nätverk, vilket jag absolut inte gör. Jag vill ha en lösning jag kan sätta upp en gång, och sedan glömma bort och aldrig starta om. Och jag vill absolut inte behöva extraknäcka som nätverkstekniker hemma.

Av Jonatan
Skrivet av myslex:

Exakt så Björn!

Jag ska testa teorin ikväll och utvärderar efter det. Tack för feedback!

Hur blev resultatet?

Står i begrepp att sätta upp nätverk i min lägenhet med mycket tjocka väggar och jag funderar på att sätta upp 3-4 Google Wifi-puckar där åtminstone tre av dem seriekopplas med ethernet (funderar eventuellt på att koppla in en fjärde puck trådlöst i ett rum där det är svårt att dra in kabel, men där jag kan få fri sikt till en av de trådade puckarna).

Av Jonatan

Beställning på alla delar nu lagd. Tack för hjälpen alla!

Av Jonatan
Skrivet av Wcx:

Dock kan kablar från psu till moderbord vara för korta. Finns tråd om just corsair sfx och nano s kombon på sweclockers. Förlägningskablar löste problemet.

Någon som vet om följande kablar är tillräckligt långa, samt om de funkar med SF750-nätdelen (det står på Inet att den ska passa med SF, så det borde ju vara lugnt)?

https://www.inet.se/produkt/6903322/corsair-sleevade-kablar-t...

Edit:
Nevermind, jag kör på ett förlängningskabelkit istället.

Av Jonatan
Skrivet av Brekker:

Jag kan verkligen rekommendera ett NCase M1 chassi om du vill ha ett litet kvalitetschassi som fortfarande rymmer fullstora komponenter! Det är ganska mycket mindre än ett Nano S!

Det ser onekligen mycket trevligt ut. Dock har jag nu beställt ett MSI 2080 Ti Duke OC som är 314 mm långt och tar upp 2.7 slots, och det verkar oklart om det passar. Dessutom är jag lite orolig för att temperaturerna ska blir högre i ett mindre chassi och därmed även högre ljudvolym. Det verkar också som att CPU-kylaren jag tänkt (Noctua D15S) inte heller skulle gå in vilket också skulle kunna leda till högre temperatur/ljudvolym.

Av Jonatan
Skrivet av StuntmanMike:

@Jonatan Ser ju ut att gå bra då, men har de nya korten 2 eller 3 slots i den fysiska baksidan som man skruvar fast? (sitter på mobilen och dålig uppkoppling så har inte tid att söka upp info själv)

De jag kollat på verkar alla skruvas fast i 2 slots (men kan ha kylare som sticker ner så att själva kortdelen tar upp mer än 2 slots).