Modifiera kyllösning på Macbook Air 2020/2019/2018

Permalänk
Medlem

Modifiera kyllösning på Macbook Air 2020/2019/2018

Hej!

Jag har nyligen köpt en Macbook Air (2020 i7/16) och har under en längre tid följt en tråd på Macrumors där laptopens kyllösning diskuteras. Tråden är låång, men det - för mig - viktigaste är följande:

  • Kyllösningen på Macbook Airs från 2018, 2019 och 2020 verkar kass då fläkt och CPU sitter långt ifrån varandra och heatpipe saknas. Detta leder till att CPU:n thermal throttlar ganska snabbt (vid 100 grader celcius).

  • Det verkar som att det av någon anledning är ett litet gap mellan CPU och kylfläns. Flera användare har rapporterat att de lyckats öka prestandan med 10%-20% genom att skruva loss kylflänsen, ta bort den medföljande kylpastan, och lägga in en tunn kopparplatta mellan CPU och kylfläns (med ny kylpasta på båda sidor).

Nu funderar jag själv på om det kan vara värt att göra ovanstående modd för att på så vis öka prestandan, och förhoppningsvis även slippa höra fläkten gå på högvarv lika ofta (just nu verkar den maxa konstant om jag är i ett Zoom-möte). Då folks kunskap i Macrumors-tråden verkar vara ganska ojämn, tänkte jag dock höra om någon här ser några potentiella risker med att göra denna modifikation (bortsett från att reklamation kan bli svårt om något i datorn skulle gå sönder i framtiden)? Hur stor är risken att man pajar något? Kan det finnas någon vettig anledning till mellanrummet mellan CPU och kylfläns, och att det därför är en dålig idé att lägga in en kopparplatta där? Har lite "Thermal Grizzly" kylpasta hemma - det borde väl funka bra?

All input angående detta uppskattas stort! Känns läskigt att börja modda en helt ny och dyr laptop, men samtidigt ganska lockande om jag kan öka prestandan 10%-20% för någon hundralapp.

(Valde forumet "Kylning och överklockning" då jag tycker det passar bäst, men om moderator tycker den borde ligga under "Bärbara datorer" så är det ju bara att flytta).