Inlägg

Inlägg som celerity har skrivit i forumet
Av celerity
Skrivet av jorgen69:

Någon som vet om det passar till R2?

Vad jag vet är R2 och R3 samma design med endast marginella skillnader, nya fläktar, ljuddämpning etc.

Av celerity

Hela Cupertino skrattar väl just nu

Av celerity

Siberia V2 är bra. Jag har visserligen mindre klagomål, men de är bland de skönaste hörlurarna jag prövat. Mitt tidigare headset Creative Fatal1ty hade bättre ljud (särskilt bas) och isolering, men V2s ljudkvalité är acceptabel den med. Utfällbar mic är ett plus.

Av celerity
Citat:

Haha! Du tror inte det fungerar och ändå vill du kalla det för "riktig" kommunism. Det är ingen sann skotte så det förslår. Du kan alltid hitta på ad hoc som gör Sovjet eller vilken stat X som helst till "oriktig" kommunism. Hör du inte hur dumt det låter? Riktig kommunism = kommunism som aldrig funnits. Kommunism är ett idéramverk som folk har fantiserat ihop och när den är riktig har den implementerats.

Jag tror inte det fungerar, men det finns de som gör. Ad-hoc är det inte eftersom Sovjet aldrig deklarerat sig själv som kommunistiskt.

Citat:

Nej. Tredje gången nu jag förklarar detta i tråden: En ideologi består av tre delar, A) en samhällsanalys och analys över vilka problem samhället har, B) hur idealsamhället ska se ut och C) hur vägen dit ska se ut. Att/om Hollande kallar sig socialist är alltså helt otillräckligt för att Frankrike ska vara socialistiskt, speciellt när Hollande bara suttit veckor vid makten. Jag tycker det är ohederligt av dig att hitta på dylika halmgubbar och missförstå med flit. Sovjet var inte kommunistiskt därför att ledarna kallade sig för kommunister, socialister, marxister eller whatever, utan för att den politik som fördes, fördes enligt C, polemiserade mot A och det uttalade målet var B.

Var är halmgubben? Jag försöker förklara att bara för att det sittande partiets ideologi är X betyder inte att landet har X (och kommer att uppnå X). Istället svarar du med att Hollande bara varit president i några veckor vilket är helt bortom min poäng. Man måste döma efter vilket system som utövats i praktiken - vilket i Sovjet var socialism.

Citat:

Nu sitter du bara och hittar på eufemismer. Det intressanta är att du försvarar en position som ingen annan i tråden verkar ge uttryck för, samtidigt som du försvarar en mer allmän position trots att dessa tu är sinsemellan uteslutande. Antingen är Sovjet ingen "riktig" kommunism (1) eftersom de inte följde "regelboken", eller så är det inte en riktig kommunism därför att man inte hunnit dit (2). Det första argumentet är ju ohållbart vilket redan visats i tråden. Det senare är ett icke-relevant off topic-argument eftersom ingen har förnekat att Sovjet aldrig nådde "proletariatets diktatur" eller liknande. Snarare visar det med önskvärd tydlighet att C är en mycket obehaglig och blodig fas.

Så, antingen kan du erkänna att en stat som sa sig vara kommunistiskt, där ledarna sa sig vara kommunister, där strävan sas vara kommunistisk kan kallas för "riktig" kommunism, eller så kan du erkänna att Sovjet (etc) befunnit sig i en övergångsfas till kommunism. Och då blir det liksom lite meninglöst att säga att Sovjet inte var kommunistiskt eller att förneka att kommunism leder till blodspillan - en blodspillan som finns implicit redan på pappret på samma sätt som Freuds psykoanalys var rent nys redan på pappret.

Som jag skriver ovan handlar din indelning om ideologi - inte praktik. Det skulle innebära att varje lands politiska system ändras varje gång ett annat parti vinner valet (det gör det inte). Jag har alltid sagt att det är normalt att kalla Sovjet kommunistiskt ifall man syftar på partiet eller inte vill skilja på socialism, marxism och kommunism. Men ska man diskutera politiska system, hur samhället var uppbyggt, var Sovjet inte kommunistiskt utan socialistiskt.

Citat:

Obegripligt. Nu argumenterar du enligt (2) ovan och då känns det bara som att du försöker dig på ett semantiskt argument. Visst, jag (alla!) kan hålla med om att varken Sovjet eller Kina når eller nådde proletariatets diktatur eller en utopisk kommunism. Men vägen dit är naturligtvis kommunistisk även den. Du får kalla den socialistisk om du vill, men det blir bara en semantisk fråga. Det gör inte kommunismen som tillämpad "oriktig".

Det är ingen semantisk fråga eftersom det finns praktiska skillnader på socialism och kommunism (#209). Du säger (i princip) att "riktig" kommunism aldrig funnits eftersom den är omöjlig - därför bör man kalla det närmaste man kommit kallas "kommunism". En kommunist hade emellertid sagt att kommunism ("riktig kommunism") aldrig funnits, men att den är möjlig och kalla det som funnits för "socialism". Det sista är åtminstone i enighet med den sovjetiska uppfattningen.

Bottom Line: Dagens kommunister kan mycket väl påstå att Sovjet aldrig var kommunistiskt.

Av celerity
Skrivet av Sentenced:

Det är ganska uppenbart att det är bara skitsnack. Vad CCCP har med saken att göra förstår jag inte. Det kommunistiska partiet hade makten i Sovjet sedan bildandet och de hade också makten i Sovjet ända fram tills dess störtade. De kallade sig kommunistiska partiet, de kallade sig kommunister. Riktig kommunism som Marx beskrev det handlar om en utopi. Är du helt främmande för hur ideologier är uppbyggda? Det finns ingen riktigt kapitalism heller, eller riktigt nationalsocialism osv osv. Det är inte riktigt det som är poängen utan vad man väljer att försöka implementera.

Jättefin och världsbäst är inte att lägga ord i din mun. Jag hävdade aldrig att du sa det utan att du använde dig av det urgamla och värdelösa argumentet "Riktig kommunism". Bara för att man inte lyckades skapa det ultimata samhället som Marx beskrev det så är det inte riktigt kommunism helt enkelt. Grattis. Riktigt så funkar inte världen. Dessutom blir det ju ännu mer komplicerat om man som jag t.ex. knappast tror på Marx teori om hur utvecklingen går till och vad slutresultatet blir. Då blir det ju väldigt svårt. Då kan alltså inte riktigt kommunism existera ändå har det dödat X antal miljoner människor.

Sluta tramsa.

Det enda vi har kommit fram till är att du kallar Sovjetunionens system för kommunism trots att det varken passar definitionen eller att människorna själva kallade det så. Att du sedan anser kommunism är omöjligt att uppnå är helt irrelevant.

Av celerity
Skrivet av Sentenced:

Så vad är då problemet. Att kalla det papperskommunism och att kommunism aldrig har existerat tror jag nog du förstår. Det är fortfarande en diskussion om att det aldrig funnits riktig kommunism och att den riktiga kommunismen faktiskt är världsbäst och jättefint. Såna argument är bara trams.

Att ett kommunistiskt parti för en kommunistisk politik och vad den sedan har för ändamål får du gissa dig till. Man behöver inte gå igenom varje litet steg när man ska beskriva problematiken med detta. Alla kanske inte gud förbjude köper Marx utvecklingstege och pekar helt enkelt på att det kommunistiska partiet som för en kommunistisk politik skall hållas skyldiga för kommunismen lika väl som ett nazistiskt parti skall hållas skyldiga för nazistiska politik även om slutmålet är ett tusenårsrike med fred på jorden osv osv.

Det är ganska uppenbart att Sovjetunionen aldrig var kommunistiskt – någon gång funderat på vad "CCCP" står för? Riktig kommunism – som Marx beskrev det – har förmodligen aldrig funnits. Det är inget försvar av kommunismen utan enbart fakta. Att den är ”jättefin och världsbäst” har jag inte sagt, så sluta lägga ord i mun på mig.

Att ett kommunistiskt parti sitter vid makten innebär inte per automatik att landet är kommunistiskt. Vill du använda ordet ”kommunism” som paraplynamn för socialistiska inriktningar – var så god, inget fel med det. Men att inte kunna skilja på socialism och kommunism som system är inget argument.

Skrivet av MBY:

Jo, jag är hyggligt bekant med Sovjets historia. Och också med kommunismens historia generellt.

Jag vet inte riktigt vad du försöker dig på nu, men det låter som att du försöker med en ekvivokation (argumentationsfel som bygger på dubbla betydelser eller tolkningar av ord, t.ex "barn bör inte arbeta, alla är barn till någon, alltså bör ingen arbeta"). Det är smått komiskt när folk försöker precisera sig med "leninism", "maoism" eller "marxism", etc. Vi har ett utmärkt samlingsbegrepp för dessa. Det kallas för kommunism. Precis som jag skrev förut är kommunism en klassisk ideologi. En ideologi har vanligen tre delar (detta har jag redan skrivit om i tråden, man kunde önska folk läste den): A) en samhällsanalys av läget idag, B) en utopi över hur samhället borde se ut och C) en metod för att forma om samhället från A till B.

Om "det kommunistiska samhället" eller "proletariatets diktatur" eller liknande är målet så är detta endast punkt B i kommunismen. Kommunism innefattar alla tre där A är en mer eller mindre pseudovetenskaplig beskrivning av den ekonomiska historien och C är implementationen, exempelvis Sovjet.

Det som du benämner som marxism-leninism (och det motsäger jag mig inte) är således C, en delmängd av kommunismen. Lenin själv skrev en bok om just C, Vad bör göras (1905). Marx själv berörde också C.

Om någon har B som mål och utgår från A är det i sammanhanget kommunism det är frågan om. Som jag skrev tidigare (och har berör många gånger i flera trådar) är detta också en orsak till att ordet "ideologi" är smått meningslöst då alla s.k. ideologier inte har dessa element.

Ergo, Sovjet var en kommunistisk stat i "fas C". Att B ens existerar, att man över huvud taget kan befinna sig i proletariatets diktatur är högst osäkert, obevisat och hypotetiskt. Till skillnad från Sovjet alltså som inte var hypotetiskt, utan äkta, riktig, verklig, befintlig, sann, verklighetsförankrad, etc, etc, etc kommunism. Vi måste tamigfan sluta kalla papperskommunism för "riktig" eller "äkta", det är ohederligt och en "ingen sann skotte"-fallgrop.

Något ”ingen sann skotte”-argument är det inte. Jag tror varken socialism eller kommunism fungerar. Men jag kan åtminstone skilja på dem. Du skrev ”vad är det för hemlig definition av "riktig" [kommunism] folk rör sig med egentligen” - se inlägg #209.

Diskussionen handlar om huruvida kommunismen som system har existerat. Hela ditt argument är ungefär: ”partiet som satt vid makten var kommunistiskt, ergo landet hade kommunism” eller ”Hollande kallar sig socialist, ergo Frankrike har socialism”.

Det är korrekt att kalla Sovjet för en stat med kommunistiskt inriktning (vars styrande parti strävar mot B – enligt din uppdelning) eller socialistiskt – C. Men för att ett samhälle ska kallas kommunistiskt krävs att det har vissa egenskaper t.ex. inga klasser, pengar, gemensamt ägande etc. Det vill säga inte alls vad Sovjetunionen var.

Citat:

”The exact definition of communism varies, and it is often mistakenly, in general political discourse, used interchangeably with socialism; however, Marxist theory contends that socialism is just a transitional stage on the road to communism.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Communism

Om det underlättar, se kommunism och socialism som ekonomiska system. I Kina styr kommunistpartiet men det är inte kommunism som utövas utan råkapitalism. När man talar om ”kommuniststater” menar man egentligen att kommunistpartiet styr. Länderna beskriver sig själva som socialistiska republiker med ett enpartisystem där makten tillhör arbetarklassen, proletariatets diktatur, med målet att uppnå kommunism en vacker dag.

Av celerity
Skrivet av Sentenced:

Vad hette partiet som satt vid makten 1918? Du blandar friskt mellan ideologi, praktik och verklighet. Så du kanske inte ska försöka säga att någon är obekant med Sovjets historia i ett sådant läge. Ledtråden till partinamnet är:

"Коммунисти́ческая па́ртия Сове́тского Сою́за, КПСС"

Det är ju som att säga att Nationalsocialisterna under Hitler minsann inte var nazister för de hade ju inte uppnått sitt tusenårs-rike där den ariska rasens överhhöget erkändes.

Jag blandar? Partiet var kommunistiskt, men systemet var socialism/marxism-leninism. Jag har inga problem ifall man väljer att kalla de socialistiska inriktningarna för "kommunism" för enkelhetens skull. Här är emellertid "socialismens princip" som uttryckt i sovjetiska konstitutionen från 1936 (§12): "The principle applied in the U.S.S.R. is that of socialism: "From each according to his ability, to each according to his work".

Marx beskrev kommunismen som "from each according to his ability, to each according to his needs". Det brukar ibland tolkas som införande av pengalöst samhälle där alla får vad de vill oavsett bidrag med arbete.

Av celerity
Skrivet av Murer:

Då är vi alltså överrens om att de faktiskt var riktiga smartphones, bara att de var gårdagens smartphones.

Jovisst är det stor skillnad i prestanda. Det kan dock vara kul för dig att veta att jag utan större problem kunde kolla på rippade filmer på min Qtek 1010 och den kom ut 2003. Även 3D-spel kom relativt tidigt, med exempelvis Nokia N-Gage. Både Qtek 1010, och N-Gage kunde spela MP3-or utan några som helst problem. SSH-klienter är inget exklusivt för dagens smartphones, utan det har funnits länge.

Jag tror folk är väldigt benägna att underskatta äldre smartphones då de var väldigt anonyma på den tiden, men de kunde de ock.

EDIT: Nu har vi dock halkat hemskt mycket från ämnet, så jag slutar diskussionen här.

Jo, vi verkar vara överens, men jag ser ändå Nokias "smartphones" som mer avancerade dumbphones medan dagens som mindre avancerade datorer. IOS/Android är i grunden ett bantat *NIX medan Symbian var egenutvecklat (?).

Av celerity
Skrivet av Murer:

Multi-touch? Var kom det ifrån? En kapacitiv skärm innebär inte per automatik multi-touch.

Nej, du skrev att de helt enkelt inte var några äkta smartphones. Du skrev även att de körde med tangentbord eller stylus, därför fick jag för mig att enligt dig är det ett krav att en telefon har en kapacitiv skärm (= ingen vanlig stylus) för att vara en smartphone. Vill du vara god och förklara dig en gång till så att jag förstår?

EDIT: Jag vet inte hur du mäter hur avancerat ett operativsystem är, men Symbian var kompetent redan på den tiden. Visst finns det funktionalitet idag som inte de hade, men de är inte mindre smartphones för det.

jag tycker skillnaden mellan gårdagens och dagens smartphones är att dagens är mindre, snabbare och passar för betydligt mer än bara email och WAP, de hade knappt wifi eller pc-baserade os på linux/unix då. för mig var symbian mer en extended dumbphone, medan med dagens telefoner kan man köra allt från ssh, 3d-spel, webbläsare som klarar visa sidor i sin fulla version, mp3, hq video etc. samtidigt som man har en massa annat också under skalet som gps/wps

Av celerity
Skrivet av MBY:

Öhh, jo? Det är då självaste fan att folk ska kalla någon sorts papperskommunism "riktig" medan den som faktiskt existerat och existerar inte skulle vara det. Vad är det för hemlig definition av "riktig" folk rör sig med egentligen.

Du kanske inte är bekant med Sovjets historia, men ideologin var socialism, inriktning marxism-leninism, med målet att uppnå kommunism. Man brukar säga att kommunismen är slutstadiet när klasser och utsugning har upphört och produktionen fördelas efter behov istället för arbetsförmåga.

Av celerity
Skrivet av Fetskaft:

Det som funnits/finns som är business-oriented är väl ändå mer smartphone än vad t ex iPhone är!? iPhone är väl ändå den lur som mest kandiderar för titeln dumbphone.

jag har aldrig haft en nokia communicator eller dyl, men jag har svårt att tro att dess OS var mer avancerat än ios/android

Av celerity
Skrivet av Murer:

Ursäkta mig, men det där är bara skitsnack. Touchskärm är inget som helst krav för att det skall vara en smartphone. Sen förstår jag inte varför en resistiv skärm som man kan använda stylus med inte räknas? Är det bara kapacitiva skärmar som gör en lur till en smartphone enligt dig?

jag menade inte att multi-touch är krav för smratphones, utan att iphone var den första stora mainstream smartphonen - en trend som nokia missade.

Av celerity
Skrivet av Memento mori:

CPI är ett mått på inflationen. CPI underskattar faktiskt den egentliga inflationen (monetära expansionen), men är ett någorlunda bra substitut.

Det är omöjligt för CPI att gå upp om man inte expanderar penningmängden. Den ska faktiskt gå ner allt eftersom produktiviteten ökar.

???

Inflationen idag är LÄGRE än under hela 1900-talet. Hur hänger det ihop med att centralbanker skapar bubblor?

Av celerity
Skrivet av bondi:

Har kollat på Yate Loon D12SL men hittar ingen med PWM?

Edit: Hittade Nexus 120mm PWM på inet, verkar den bra eller?

Edit 2: Hittade nu Akasa Apache 120mm Fläkt, dyr som F*N... Men är den värd det? Jämfört med Nexusfläkten?

Ja, Nexus 120 är väldigt bra. Det är Silent PC Reviews (SPCR) referensfläkt. Kör den på låg spänning så får du den bästa fläkten på marknaden.

Är tyvärr inte bekant med Akasa Apache.

Av celerity
Skrivet av Kadjoopplo:

Jämfört med vad? Kommunister? Socialister?

Mises kallade Milton Friedman socialist, det säger en del om honom

Av celerity

de tystaste fläktarna är oftast de med hög rpm fast som körs på låg spänning

själv skulle jag dock inte rekommendera GT, de är överskattade IMO. De bästa 120 mm jag haft är Yate Loon/Nexus Silent D12SL - de har varit ute länge på marknaden men de är fortfarande topklass

Av celerity
Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Men om jag inte kommer köra SLI, skulle ett Fractal Design Newton R2 650W vara ett bättre val? (800:-)

jag vet inte hur FD nätagg står sig mot Corsair, men Seasonic är Corsairs OEM och de anses göra de bästa nätaggen idag

Av celerity
Skrivet av Kadjoopplo:

Intressant. Är det för att Mises har rätt och dess anhängare av den?

Nä, för att Mises var galen och hans anhängare lika så

Av celerity
Skrivet av fermia:

Skämmas för sina överpriser borde icrap göra istället

är det verkligen så stor skillnad mellan Iphone och andra high-end modeller? just nu på Dustin kostar olåst iP4S 5,7k medan Galaxy S3 ligger på 5,9.

Av celerity
Skrivet av jOnÄTÄn:

Du har totalt fel i ditt första påstående, nokia var ju typ bland de som "uppfann" just smartphones (allt började inte med iphone)
Men de var la rätt sena med att följa med pekskärms trenden.

Precis. Det var inga äkta smartphones man ser idag utan mest business-oriented med tangetbord eller stylus.