Inlägg

Inlägg som Derfpa har skrivit i forumet
Av Derfpa

Intressant länk! Jag tror nästan jag har knäckt nöten! Mitt nätaggregat är ATX12V v2.0, medans det som hen i länken använder är version 2.32. Från Wikipedia fick jag en länk till den här videon:

Med andra ord, hittar jag ett nätagg som är ATX12V v 2.3 eller högre så är allt frid och fröjd, tror jag! Som tur är har prisjakt detta som sökkriterie under "Elektrisk standard"

Av Derfpa
Skrivet av mrqaffe:

Några billampor så är det igång eller så får du fixa ett bättre nätagg.

Känns lite knasigt att ödsla mer ström för att får en dator som är strömsnål att starta. Sen är frågan hur man definierar ett bra nätagg i det här fallet?

Jag var inne i den lokala dtorbutiken och de kunde inte hjälpa mig eftersom det "minsta" nätagget de hade låg på 400W, så jag tror inte de vågade sälja nåt som de inte var säkra på skulle fungera eftersom jag redan hade problem med ett 380W-nätagg. Men 400W är ju bara en maxgräns, så rimligtvis borde åtmiståne de flesta, utom mitt undantag(?) klara av att driva nåt på <10w?

Av Derfpa
Skrivet av EvilWord:

TDP betyder inte hur många watt som går för att driva en komponent ! "The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, refers to the maximum amount of power the cooling system in a computer is required to dissipate." ditt moderkort genererar 9 watt energi i värme....

EDIT: hur många Watts nättagg har du din kompis?

Eftersom det inte direkt är nån värmepump vi har att göra så måste ju all den effekten komma from nätaggregatet.
Hans nätaggregat var på 250W vill jag minnas. Det mest intressanta var att hans inte hade nån specificerad minimum-gräns som stod på min.

http://images10.newegg.com/NeweggImage/productimage/17-103-927-0...

Saxat från newegg.com, och där ser man precis vad jag pratar om, minimumgränsen jag inte har möjlighet att nå upp till. :/

Jag provade att koppla in en disk, vilket är det enda jag har just nu, men den räckte inte till. Kan det räcka med att lasta på fler diskar? Pico-psu är så oförskämt dyra... Särskillt när chassit redan har plats för ett ATX-psu.

Av Derfpa

Driva låg effekt med nätaggregat

Hejhej!
Jag fick hem ett moderkort av modell Asus C60M1-I på posten igår, som ska ha en TDP på blott 9W! Jag kopplade upp det till mitt nätaggregat Antec Truepoer 2.0 380W, men till min besvikelse fungerade det inte. Nätaggregatet ville inte starta alls, och att efter idag ha provat med en god väns nätaggregat från en gammal P4a så fungerade allting perfekt! D

På nätaggregatet jag har (Antec) står det minimum 0.5A på 3.3V, 5V och på två 12V-linor, och det finns inte en chans att mitt moderkort kommer kunna dra all den strömmen!

Min fråga är då, hur ska jag kunna hitta ett vanligt ATX-nätaggregat som klarar av att driva ett moderkort på 9W? Mina krav är att den ska vara tyst, gärna hög verkningsgrad och billig!

Av Derfpa

Såg idag att det står en minimum-ström på mitt nätagg på 0.5A på 3.3V, 5V och på två 12V-linor, så jag provade att koppla in mig på en god väns nätagg istället (en OEM HP-historia med en P4) och det fungerade galant! Min slutsats är då att moderkortet inte kan dra minimumströmmen från nätagget, och därför vill inte nätagget starta. Så, nu blir det till att dra sig till nätaggsdelen av forumet istället!

Av Derfpa

Moderkort DOA? ASUS C60M1-I

Hej
Jag hämtade nyss ut ett moderkort på posten till min nya filserver. Till min besvikelse vägrar moderkortet att starta! Standby-lysdioden på moderkortet lyser och jag hör ett svagt väsande från nätagget, men det startar inte. (Antec Truepower 2.0 380W) Jag har provat följande saker:

Tagit bort alla kablar från moderkortet utom strömkablar och provat starta. Inget resultat.
Tagit bort och satt tillbaka både en och båda minnesmudulerna (Kingston HyperX 2x4GB) Inget resultat.
Tagit bort alla strömkablar från moderkortet och startat nätagget seperat, och alla fläktar börjar snurra precis som det ska.
Återställt Cmos (vilket inte borde behövas). Inget resultat.

Jag är nu helt tom på idéer och jag kan inte hitta fler sätt att avgöra om moderkortet verkligen fungerar. Ska jag meddela återförsäljaren eller finns det något mer jag kan göra? Jag kan tillägga att jag varit ytterst försiktig med ESD, bär bara bomullskläder och jordat både mig själv och komponetnerna regelbundet.

Av Derfpa

Jag hade installerat nytt... Brukar alltid bli lite skräp kvar har jag fått erfara. Lär faktiskt gå snabbare att installera på nytt! Annars är ju 10.04 en LTS, så det gör ju inget att behålla den.

Av Derfpa

Att Ubuntu skulle ha sämre energiförbrukning är enligt mig inte så förvånande. Eftersom många drivrutiner är skapade enbart för windows blir drivrutiner till *nix skapade genom reversed-engineering, vilket är allt annat än optimalt. Här har vi bara tillverkarna att skylla då de verkligen inte vinner mycket på att ha sluten källkod till sina drivrutiner som försvårar arbetet för linuxutvecklarna.

Sen angående flamewaret mellan Windows och Linux är det många som ser på saken på helt fel sätt. Man kan inte (som det sades tidigare) avgöra användarvänlighet baserad på sin egen kunskap!

Skulle vi ta mormor som exempel som aldrig suttit vid en dator i sitt liv så skulle det vara enormt ologiskt att behöva googla fram det program man vill ha installerat när man i Ubuntu endast behöver gå in i "Ubuntu software center", bläddra sig fram och klicka på installera. För en windowsanvändare kan jag tänka mig att det känns knasigt att inte kunna ladda ner en .exe-fil och dubbelklicka på, men Ubuntu är ett annat operativsystem. Det är väl inte så lustigt när det inte går till på samma sätt.

Och för er som tycker att tangenterna är tunga att knappa på. Ska man installera nåt i ubuntu behöver man bara skriva in lösenordet en gång när man ska installera nåt. Ska man installera nåt annat strax därefter eller samtidigt så behöver man bara skriva i det en gång totalt. Jämför det med allt googlande odyl som windowsanvändare verkar gilla!

Det finns en artikel skriven som tar upp windows vs linux-frågan med en väldigt bra liknelse :
Om vi tänker oss att windows är en bil så är det ett utmärkt transportmedel för att ta sig från A till B. Du lär dig att köra bilen väldigt bra och kan alla knepm för att kunna komma fram så snabbt som möjligt.
En dag så möter du en person på motorcykel(/linux). Du tycker att det ser spännande ut och du provar att köra en sväng med motorcykeln. Du menar, den har ju hul och motor precis som din bil, det ka ju inte vara några problem! Men motorcykeln har ingen ratt, den har bara två hjul så den beter sig inte alls som bilen och man gasar med handen och växlar med foten... jätteknas!

Så, bara för att man lärt sig köra bil så betyder det verkligen inte att man kan köra motorcykel och detsamma gäller tvärtom. MEN, om man inte har kört något av fordonen (operativsystemen) så är det en helt annan femma. Bara för att jag kört ett operativsystem i fem-tio år så är det inte det mest användarvänliga för människor överlag utan det mest användarvänliga för MIG.

Jag kan tillägga att jag var en inbiten Windowsfantast en gång i tiden. Brorsan hade tvingat på mig alla möjliga linux-distar och jag hatade allihop! Men ett jullov för ungefär 3,5 år sen hade jag lite tråkigt så jag installerade Ubuntu 6.10 och sen dess har jag inte suktat efter windows en sekund! Det handlar endast om att ha rätt inställning. Hårdvarustödet kan vara sämre och saker och ting fungerar på annorlunda sätt. Sen som det sagts tidigare att man har full kontroll över sitt operativsystem känns otroligt betryggande!

EDIT: Kan även tillägga att artikeln är måttligt utdaterad, utan den är mest med som referens.

Av Derfpa

Funkar inte ATITools på HD-serien? Där kan man ställa fläktahastigeten efter temperatur och olika profiler som aktiveras grafikkortet beräknar 3D eller inte. Borde vara pissenkelt att få till, om det ju funkar på HD-serien vill säga^^

Av Derfpa

För att dra det där med bilen som faktiskt är en ganska så värdelös jämförelse. :/
Som jämförelsen säger så om slänger man ut stolar och inreding påverkas inte topphastigheten (överföringshastigheten) nämnvärt, men accelerationen (accestiden) förbättras dramatiskt. Men i själva verket är det ju tvärt om
Man kan då säga att överföringshastigheten (topphastigheten) inte spelar nån roll för prestandan om man nu ska plocka småfiler (köra på slingriga vägar). Ska man däremot skyffla stora ofragmenterade filer (köra på motorväg) är det en annan femma...

Av Derfpa

Trevlig dator föressten! Kommer den till sverige kanske brandväggen i källaren innehållande en PII (300MHz!) kan få pensionera sig. ^^

Av Derfpa

Skulle gissa att MooDHooDs går på högskola/universitet och this går på gymnasie.
Gymnasieskolor vill gärna locka med en egen dator och högskolor/universitet har ofta kraftiga servrar som lika gärna kan administrera över tunna klienter för att spara ström, ge bättre arbetsmiljö och ge ett modernare intryck.

Snälla säg att jag har rätt! xD

Av Derfpa

Ja, men Conrad har en massa annat roligt man kan köpa. Bara att fråga vem som helst om de vill dela porto med dig! (Farsan fick en domkraft som lyfter med avgaser i julklapp tex)

Av Derfpa
Av Derfpa

Jag hittade ett moderkort som verkade riktigt schysst!
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=172644
Trevliga överklockningsmöjligheter! PCI-e 2... vad är det för "nytt" i det? Var som sagt flera år sen jag uppgraderade min dator så jag är helt grön på PCI-e-gränssnittet.

Sen RAM-minnen... Vad ska man tänka på där för en bra framtida överklockning. :S

Som ni kanske märker så är jag lite sugen på att överklocka just för att få mer prestanda för pengarna. Dock har jag tyglar nog att vänta tills jag får en riktig cpu-kylare och kraftigare nätagg. ^^

Som det ser ut nu så är grafikkort (Sapphire Radeon HD4830 512MB) och CPU (Intel Dual Core E5200 2.5GHz 800MHz) spikade.

EDIT: Recention av moderkortet. http://www.overclock3d.net/reviews.php?/cpu_mainboard/asus_p5... Jag tror jag är kär!
EDIT2: Sen har den stöd för Crossfire också, vilket gör det ännu bättre för en uppgradering sen!

Av Derfpa

Bosshardings packet ser ju faktiskt ganska så vettigt ut. Det är väl isåfall moderkortet hur bra det är. Två minnesplatser ser inte bra i mina ögon, men andra sidan så kostar en ny uppsättning minnnen inte så fasligt mycket.
Vad är det man tjänar på ett bättre moderkoprt om man INTE ska överklocka. (Ska man överklocka så är det ju självklart...)

Hur överklockningsbart är HD4830? För det är ju alltid kul att tänja lite på gränserna om det kan vara lönt. :D:D

Av Derfpa

Ja... Men då är grafikkortet spikat iaf. Kollade lite i "Bästa datorpacketen"-tråden och plockade bort det jag inte behövde (chassi, nätagg osv) och då landade det på mellan 3000-3500, men då är det utan proto.

Ska höra med administratören av födelsedagspresentandet (morsan). Egentligen är 3000 mycket och särskillt eftersom man istället borde önska sig brödrostar och dammsugare i min ålder. xD Sen att det främjar mitt datorsittande är kanske inte heller är så uppskattat.

När det gäller CPU och om man ska vara helt opartisk, vilka är mest prisvräda då av Intel och AMD?

EDIT: Är verkligen 350W så klent?

Av Derfpa

CPU+MB+RAM+Grafikkort=3k

Tjenare. Ett bra tag sen man skrev här sist!

Jo, min dator börja bli lite trött (P4 2,8HT, 1,5GB ram, ATI x850xt) oc jag kom precis på att jag fyller år om en knapp månad. Så istället för att önska mig nåt vettigt kanske man kunde önska sig grejer till en ny dator! Jag har inte spelat på flera år och därför har jag blivit helt nollställd när det kommer till hårdvara! :S

Jag har ju redan chassi och nätagg (350W Antec), så jag är ute efter det som ger mest prestanda (spelprestanda) per krona för ungefär 3000kr. Vad som ska köpas är då:
CPU
moderkort
Ram-minne
grafikkort

Jag har iiingen som helst koll på AMDs CPUer, men vad jag har förstått så är de för tillfället mer prisvärda än Intel? (Egentligen avskyr jag AMD, men man är väl inte bättre än att man kan ändra sig?)

Moderkort är väl inte så mycket snack om.. Nåt billigt klarar väl det mesta?

Ramminne är samma där. Bara man inte snålar med busshastigheten så så väl det också funka bra?

Sen är det där med grafikkort... Om jag inte missminner mig så ska ATIs HD 4830 vara det mest prisvärda just nu, eller?

Ja, det är ingen drömbudget jag har att göra med, men jag hoppa innerligt att nån av er kan tänkas hjälpa mig!

Av Derfpa

Både min far och min kompis har den billiga Acer Aspire 4315 frö 2999. Jag måste säga att det är en enormt prisvärd dator! Chassit är enormt stabilt och den är inte särskillt tung!
Enda nackdelenär att skärmen itne har så stor betraktningsvinkel, men det är bättre än många andra datorer jag har sett som har kostat det dubbla! Tom tangentbordet är ett av de bästa jag har knappat på på en bärbar dator (lätta att trycka ner och ändå stabila).

Jag har hört mycket gnäll på Zeptos datorer, så jag kommer nog inte köpa en Zepto tills de har en med ett bra tangentbord...

Jag älskar denna "billiga bärbara med lagom prestanda för det mesta"-trend. Det är väldigt många som bara vill ha en dator för att surfa på, chatta och göra kontors-/skolarbete.

Av Derfpa

Jag ser det som en klockren stereo-dator... Lägger musiken på en server eller USB-hårddisk, och så styr man den med blåtand eller SSH... Eller varför inte IR?