Inlägg

Inlägg som stingray454 har skrivit i forumet
Av stingray454
Skrivet av cbtcp:

Glöm inte att Swish finns för företag Kan säkert vara ett intressant komplement för att minimera korttransaktioner...

Ah, bra idé. Värt att kolla upp. Jag har inget emot att betala några kronor per transaktion, men det är just den fasta procenten som är lite jobbig. Om du t ex säljer en dyrare vara för säg 5000:- så blir kortavgiften 140:- på ett enda köp, det är lite väl saftigt :(. Önskar att det fanns en maxgräns per transaktion iaf.

Skrivet av Grönahunden:

det går att ha "produkter" som heter just övrigt 5kr 10kr 15kr osv men var mycket enklare med mata in det manuellt..

Iofs, det är ju rätt smart. Har du koll på hur varorna är upplagda i programmet? Är det lätt att hitta? Tänkte om man har flera hundra varor, blir det svårt att hitta rätt eller är det bra strukturerat?

Skrivet av Dudde:

iZettle har varit ganska vanligt bland Sveriges knallar, alltså folket som åker runt och säljer saker på marknader och festivaler.
Har pratat med en del och har inte hört någon som klagat direkt.
Vi var själva inne på denna lösning men skaffade istället riktiga kassamaskiner med kortläsare eftersom vi är beroende av snabba transaktioner. Varje sekund vi sparar på en transaktion ger oss möjlighet att behandla fler kunder/dag.

Jo, det verkar vara många som använder det på resande fot, vilket är förståeligt. Frågan är om man bygger in sig i ett hörn om man kör det i butik, då man ändå ska vara på en och samma plats 99% av tiden (kanske blir att stå på någon marknad typ 1-2 ggr per år också, vi får se).

Hur menar du med snabba transaktioner - är iZettle segt? Tar det betydligt längre att göra ett kortköp än i en vanlig kortterminal?

Av stingray454

Tack för svar allihop! All info är jättebra.

Det är inte så mycket specifika saker jag undrar över, utan mer att jag vill veta om det är ett bra alternativ till en vanlig kassa och fungerar smidigt med betalningar, om någon är missnöjd med tjänsten och varför, osv. Så kommer ni på saker som är bra att veta så är allt av intresse. Jag kommer alltså inte att köra den på mobiltelefon, utan jag kommer isf att ställa upp kassalåda, kvittoskrivare och fast läsplatta ungefär som på denna länk: https://www.izettle.com/se/kassaregister

Här är mina egna funderingar kring kassa, fyll gärna på:

Traditionell kassa:
+ Billigt med många kortdragningar (ca 2:- / transaktion, inga % på beloppet)
+ Gammal beprövad teknik, strular sällan
- Köp: dyr startavgift, kassa + kortterminal kostar ofta i spannet 15-20 000 att köpa in
- Hyr: mer lagom månadsavgift, ca 1000:- för allt, MEN man måste binda upp sig i 36 mån eller mer (totalkostnad 30k+ sammanräknat)
- lite extra pappersarbete med inlösenavtal med banken o dyl

iZettle:
+ Billig abbonemangsavgift (3 mån gratis, därefter 250:-/mån)
+ Billigt om du säljer lite, t ex under uppstart eller lågsäsong
+ Smidig och modern lösning
+ Kräver inga bankavtal
+ Ingen bindningstid
+ Billigare startavgift, ca 5000:- för hårdvaran
- Tar % på beloppet, 2.75% eller mindre.
- Månadskostnad vid "normal" försäljning kan bli 2-3000:-, vilket är mer än traditionell kassa + kortavgifter
- Ny teknik (bluetoothskrivare, appar, allt lagras hos iZettle osv) som gissningsvis inte har samma uptime som banken

Så kortfattat väl en vanlig kassa billigast om man säljer mycket, men iZettle mindre startavgift och mindre risk. Det känns som att det kan vara en idé att börja med en iZettle-lösning, och om man får ruljans på affärerna så kan man kika på att köpa in en kassa senare tänkte jag. Tankar kring punkterna ovan? Nån punkt ni inte håller med om eller som jag glömt?

Skrivet av Grönahunden:

att lägga in olika varor blev problem om man tar in nytt eller ändrar priser då det inte går att mata in priset manuellt längre

Det där är ju lite jobbigt :(. Jag kommer att ha ganska stort sortiment, hade helt klart varit bra att kunna slå in typ "Övrigt, 5:-" för småsaker man säljer.

Av stingray454

Erfarenheter av iZettle-kassa på iPad?

Står i startgroparna för att starta upp en liten butik. Jag har kollat lite olika lösningar för kassa, och om jag inte vill lägga ut rätt mycket pengar och/eller låsa upp mig under flera år framöver så verkar iZettle vara ett bra alternativ. Visst är det dyrare avgifter om du säljer mycket, men innan man fått upp farten verkar det bra då det blir rätt billigt för få transaktioner samt att man med ipad + skrivare + kassalåda kan göra en snygg och funktionell kassa som klarar allt man behöver.

Däremot har jag svårt att hitta info från folk som använt det. Funkar det bra i praktiken? Är appen bra / snabb / lättanvänd? Är tjänsten stabil (dvs hög uptime)? Funkar bluetooth-kvittoskrivaren bra eller är det bättre att köra på t ex en LAN-skrivare?

Alla synpunkter och erfarenheter från er som kört iZettle skulle uppskattas!

Av stingray454
Skrivet av kairu:

Vad kan mer göras? behöver jag t.ex 750w nätagg?

Nej. En 4790 under maxbelastning drar ca 100-120W. Själva systemet (diskar, usb-anslutna saker osv) drar också några watt, men ca 150W för "bas-maskinen" är väl ett bra riktmärke. Grafikkortet toppar väl vid ca 300W, så säg 450W i riktmärke på förbrukning vid full belastning. Däremot kan det såklart bli "spikar" vid spelande och beräkningar mm, jag skulle lägga till +10% så säg 500W i maximal användning. Sedan bör man väl ett nätagg som inte ligger exakt på gränsen heller, man bör ha lite marginal där också imo.. Men ett bra nätagg på 550-600W tycker jag borde räcka utan problem. Många rekommenderar 700W när man kör ett 290-kort, men jag tycker det är lite väl stora marginaler på det.

Av stingray454

Jag har en h80i med två fläktar (push/pull), hade samma problem. Inte så att det var något fel på fläktarna, men standardfläktarnas ljudnivå är helt enkelt inte i klass med märkesfläktarna tycker jag. Jag ersatte dom iaf med Noctua F12or, och är riktigt nöjd med ljudnivån efter. Märkbar skillnad helt klart.

Av stingray454
Skrivet av Anosh:

Har själv en Ncase M1(Rev1) som fortfarande står nedpackad sedan förr-förra sommaren i väntan på de nya SFX-aggen!
Förhoppningsvis ställer inte den lite längre dimensionen till med allt för mycket besvär..

Har hört att rev 2 eller 3 (minns inte när det kom) är bättre anpassade för SFX-L också.. Men det beror nog mycket på vilken GPU man har gissningsvis. Iaf så kan det blir att kul bygge att försöka pressa in lite vettig hårdvara i en, tror jag ska beställa inom kort också!

Av stingray454
Skrivet av Anosh:

Åfasen, jag har hållit utkik på webhallen, komplett o dyl utan att se några, men jag brukar sällan handla från Inet så det blev aldrig att jag kollade där. Sjukt sugen på en Ncase M1 med en av dessa, kanske dags att beställa nu.

Av stingray454

Någon som har koll på när SX500-LG kan komma ut i handeln i sverige?

Av stingray454
Skrivet av Reckie:

I BF4 går den upp till 79-80 grader men har inget behov av att maxa fps så med begränsad fps är det 70-72 grader i de få spel jag provat.

Det som låter mest i systemet är fläkten till nätagget så ska nog skaffa Silverstones kommande i SFX-L format. Det är visserligen 3cm högre men eftersom jag har ett m-DTX moderkort så sitter mitt grafikkort en kortplats längre ned än på ett m-ITX så det ska inte vara några problem att få dit.

Jag är sugen på att beställa en ncase m1, verkligen en snygg låda i perfekt storlek :). Har kollat på en sån med SFX-L, men hittar rätt lite info om just grafikkorten. Om man kör ett m-ITX + SFX-L, är det helt kört att rymma ett fullängds grafikkort då? Dessutom, behöver man ett rear-ventat grafikkort (typ referensdesign) för att hålla tempen i lådan på vettiga nivåer, eller går det lösa temperaturen även med vanlig luftkylning?

Bäst hade såklart varit en custom loop för CPU + GPU, men vet inte riktigt hur långt jag ska ta det här hobbyprojektet..

Av stingray454

Bör fungera, kollar du t ex youtube finns det folk som demar 1080p-youtube i browsern i Raspbian (verkar kräva lite specialinställningar el dyl men går iaf att lösa). Raspbmc och Xbian tror jag fixar SVT Play också så det beror lite på om du vill sätta upp det som en desktopdator eller en mediaspelare typ. Men tekniskt sett borde det gå, men det blir nog lite pill.

Annars är ju en Chromecast ett bra alternativ för film. Billigare (typ 300:-) och plug-and-play. Ha t ex mobilen som "fjärr", kör igång svt play på mobilen, välja program att spela upp på tv:n och klicka play. Enklare än så blir det ju knappast :). Funkar bra för youtube också, men kanske inte just för surf.

Av stingray454

Gjorde en snabbgoogling, ok att de kom 2015 men ingenstans hittar jag något om att de skulle vara BT4.0? Gissningsvis är det samma teknik i lurarna.

Oavsett verkar ingen av dom ha aptX-stöd (som ska ge bättre ljudkvalitet över BT), det verkar bara finnas för "stora" BT-lurar. Överlag i alla recencioner jag läst av bluebuds så hyllas ljudkvallan som mycket bättre än alternativen, så de verkar iaf ha gjort något rätt (använt bra högtalarelement / komponenter osv). SMS hittar jag ingenting om, de verkar som sagt vara så nya att det inte finns recensioner än.

Valet verkar stå mellan ett par som funnits ett tag och får ruskigt bra recensioner överallt, mot ett par med gissningsvis ungefär samma teknik i som just släppts och ingen har någon aning om dom är bra, som är dyrare. Själv hade jag kört på bluebuds eller väntat någon / några månader för att få reda på vad SMS går för så man inte köper grisen i säcken.

Det finns såklart bra hifi-lurar som är betydligt bättre, men in-ear är oftast gjorda specifikt för sportande o dyl, där det är viktigt att dom sitter bra, är fukttåliga osv. Man får fundera lite på prioriteringar, är ljudkvalla och batteri viktigare än att kunna springa med dom kanske man inte ska ta in-ear.

Av stingray454

Jag köpte Plantronics BackBeat Go 2 som ett billigare alternativ till bluebuds. Satt sådär och gav upp helt efter ca 6 mån, tror pga att dom blev lite svettiga när man sprang med dom. Ångrar att jag inte köpte bluebuds istället, verkar ha fått bra kritik, sitta bra och funka bättre överlag, även om dom är lite väl dyra imo.

Av stingray454
Skrivet av LoseMyMind:

Den externa disken har du kvar som backup. Eller så köper du en NAS till och ställer hos en släkting och syndar över nätet.

Ja, det här är bra att tänka på. En raidlösning på en NAS är en bra början, men inte heltäckande. Synologyn har flera appar för att synka mot molnlagringar för dubbel backup. Själv har jag ett gårdshus dit jag dragit gigabitlina och kör en spegling av viktiga filer till min gamla skruttiga NAS (NV+). Inte optimalt, men säkrare än bara en ensam NAS

Av stingray454

Har också en 412+. Skruvade upp den och uppgraderade minnet när jag fick den då jag hade en 2GB-modul liggandes, men i övrigt har jag bara stoppat in diskarna (4*3 TB WD Red) och sedan dess har den tuffat på alldeles utmärkt. Håller med ovanstående, fantastiskt bra interface och inställningsmöjligheter, kompatibilitet osv. Inte haft minsta lilla problem på något plan med den, och det funkar utmärkt att köra t ex Plex-server (inga problem med transcoding mm då den har 2.1 Ghz intelsnurra) , Git-server, övervakningskameror och liknande via den. Sällan varit så nöjd med en produkt.

Zyxel har jag däremot ingen erfarenhet av, så ingen aning om den är bättre.

Av stingray454

Håller med ovanstående, mycket misstänkt ett värmeproblem. Det kan vara t ex en CPU-fläkt / kylfläns eller strömkontakt till dessa som var lite dåligt monterad och har vibrerat loss - om cpu / grafikkort inte kyls ordentligt kommer datorn att överhetta efter några minuter. Kan även vara en fläkt på grafikkortet som gett upp, kolla att alla fläktar snurrar som dom ska. Enklast är som sagt ovan att kolla med ett temperaturmätarprogram, då ser du direkt vilken temp som skenar innan datorn stänger ner.

Av stingray454

Den viker iofs inte in grafikkortet över cpu, men ncase M1 är nog bland dom mindre man hittar. Grymt sugen på att köpa en själv.

https://www.ncases.com/

Av stingray454
Skrivet av Samvardet:

Avståndet är under 8 meter, vet dock ej i kabel längd. För mig så är jag nöjd med fart runt 10-20, men det viktiga är att det är stabilt! Huset är inte så gammalt(2000-05) så ja antar att de är bra/smart dragna kablar.

Intressant hur dom lyckas klämma in två elcentraler på 8 meter :). Nu är jag långt ifrån någon el-expert, men jag tror att det beror lite på om uttagen som används ligger på samma fas och liknande. Jag tycker iaf att det bör fungera hyffsat - mitt råd hade varit att köpa nån homeplug i lokala datorbutiken / clas ohlson el dyl och testa, och får du inte ut lagom hastighet kan du lämna tillbaks den.

Nu vet jag ju inte hur ditt hus/lägenhet ser ut, men det låter ju inte helt omöjligt att dra en kabel 8 meter? Fast kabel är alltid bäst och billigast, med hästlängder.

Av stingray454

Jag kör Devolo 500, dom funkar helt ok - men som sagt, det är ganska snabbt fallande hastighet på avstånd och med elcentraler mellan. Den ska ge teoretiskt max på 500 mbit internt, men med en elcentral och några rum mellan uttagen så får jag ut kanske 40-50 mbit som bäst. Det är svårt att säga hur bra det kommer att fungera, det beror på hur det är kopplat i elcentralerna också, men min gissning är att du får ut en hastighet som liknar wifi, säg 10-30 mbit.

Av stingray454
Skrivet av Peppar2014:

AMD processor har inte inbyggda grafikdelar i sina CPU:er, bortsett från deras APU:er

Stämmer bra, missade att OP skrivit vilken processor det var

Av stingray454

Kolla att strömförsörjning / fläktstyrning är inkopplat ordentligt, det låter som sagt som att pumpen inte går. Du kanske har igång integrerade GPU:n (HD4600 el dyl) som räknas som GPU1, så att det är därför den säger att det är GPU:n som överhettar.

Jag har en h80i-kylare som funkar helt ok, men hade jag köpt den idag hade jag nog kört på en luftkylare istället, typ Noctua NH-D14 (kyler lika bra eller bättre, tystare och billigare).