Inlägg

Inlägg som hasenfrasen har skrivit i forumet
Av hasenfrasen

Säger IBAS att det inte går att rädda infon på eMMC't - är det nog så till 99,999%. Slår man på en toalett-telefon utan att den blivit 100% rengjord och 100% avfuktad kan vad som helst hända med elektroniken, som t.ex. att den brinner upp. Det behöver inte synas något grå elektronikrök som rymmer och ifall det syntes rök som rymt kan du inte köpa röken på burk och stoppa tillbaks den igen.

Av hasenfrasen
Skrivet av forcevision:

Tanken är att jag skall komma in i mitt hemnätverk precis som om jag är hemma.

Om du har missat ett av de enklare sätten, installera Wiregurd, i båda ändarna. Jag tror att någon har nämnt det tidigare i den här tråden - ett par gånger.

Sluta fundera. Läs how-to'n och bara gör det.

Av hasenfrasen

Haake trummar på. Plattan släpps 1 april.

Av hasenfrasen

Nollställ och lägg tillbaks den setup du sparade innan du började mecka. Ja, jag vet att det låter tråkigt och uppkäftigt, men man har ingen annan att skylla på än sig själv.

Av hasenfrasen
Skrivet av keyser:

Om jag inte minns fel så började hela toapapperskaoset i Australien

Iom Ukraina har nog folk börjat hamstra igen, iaf i Hedesunda där det var helt soprent på bästa-billigaste-raspigaste-pappret igår kväll medans prinsessan-på-ärten-mjuk-fjant-papper fanns i mängd.

Av hasenfrasen
Skrivet av clnr:

Finns indikationer på att det har hänt Plex den senaste tiden.

Kanske värt att tillägga, Plex vet fortfarande inte hur det går till och man jobbar fortfarande på det.

Av hasenfrasen
Skrivet av danedi:

Vista var banne mig inte bra i början

Misstaget man gjorde med Vista var att man försökte starta alla tjänster samtidigt vid uppstart och vrääälden tyckte att 2 GB interminne var tillräckligt. "Stora" skillnaden mellan Vista och Windows 7 var att man satte "Automatic (Delayed Start)" på många tjänster som gjorde att 7'an kändes rappare. Man kunde sätta upp Vista att göra det på samma sätt som 7'an. Själv tycker jag att Vista är "snyggare" än sjuan. Funktionsmässigt, identiskt. Drar man igång Vista idag på en dator idag kommer Microsoft Update att ta TRE dagar på sig att berätta om det finns uppdateringar eller inte (med i princip 100% cpu-last) - avsiktligt implat för att tvinga folk att köra något nyare. Lägger man på off-line updates kan man stänga av Windows Update och få en trevlig nostalgiupplevelse.

Av hasenfrasen
Skrivet av forcevision:

Vad har man för programvara i andra ändan ?

Wireguard i båda ändarna. Det finns ingen "server" eller "klient" då Wireguard är både och, samtidigt. Man knyter ihop ändrarna med "publika" nycklar istället för inloggningsuppgifter. Mätt på en QNAP NAS är Wireguard minst 4 gånger snabbare hos kund med 50 Mbit som får ut 15 Mbit med OpenVPN på samma NAS men maxar 50 Mbit med Wireguard.

Av hasenfrasen
Skrivet av Nauie:

så tycker jag att det är värt att se ut som en julgran

Det viktigaste för mig är att se cool ut när jag kliver av hojen vid fiket. Synd bara att jag ser ut som en pensionär med grav stelhet - men inte där man skulle vilja ha det (piller finns för det dock) - när jag försöker få benet över sadeln. Uhm, just det - går själv i pension detta år, ehe... Haha.

Av hasenfrasen
Skrivet av sterling:

Alla filer är kvar, tappat lite data som har .deadbolt extension och kryptering

Läste att chans finns att filen är intakt trots att den heter .deadbolt pga hur långt i ransomwareprocessen den hade kommit med just den filen. Dvs döp om ändelsen och kika efter.

Av hasenfrasen
Skrivet av snajk:

Det står inte (c) Microsoft på den mjukvaran. Att tvingas köra 32-bitars Windows 12 och sen aktivera mha DISM /online /enable-feature /all /featurename:NTVDM låter inte speciellt lockande.

Av hasenfrasen
Skrivet av danielwerner:

Kanske någon mer som känner eller har känt något liknande?

När jag själv var ung och dum och jobbade skiten ur mig reagerade min kropp genom sänkt blodtryck och jag blev yrslig lite nu och då "utan anledning". Prova att kvällspromenera bort ditt kortisolöverskott. Träna inte hårt. Lägg dig inte hungrig.

Av hasenfrasen

Egen privat mailserver, finns öht några andra IT-relaterade saker som är så trist, tidsödande och otillfredställande som det? Ett lokalt epost-relä till en smarthost kan jag förstå men slåss med diverse block/spam/black-listor, nä...

Lika meningsfullt som att överklocka en Seiko, en Casio eller beskåda målarfärg som torkar!

Av hasenfrasen

Då du inte kan ställa DNS i ditt COMHEM-modem lär du be dem brygga modemet så att du kan ställa dit en vanlig router där du kan omdirigiera dess DNS till valfri tjänst. https://geekflare.com/dns-content-filtering-software/

Av hasenfrasen
Skrivet av Blobster:

är den bakåtkompatibel med 16 bit applikationer

Huh, XP-mode (och 16-bitars stöd) försvann ju efter Windows 7?

Av hasenfrasen
Skrivet av Ecchi-BANZAII!!!:

Det gjorde jag redan innan detta hände.

De däringa EZ-features från Asus, tillför det något man inte kan ordna själv eller är det bara en "gratis" ddns? Men så länge t.ex. stora Microsoft envisas med att inte supporta https utan vrångar sig med http på Windows Update Catalog är det inget speciellt som förvånar en längre.

Av hasenfrasen
Skrivet av ca6:

Kanske dum fråga ställd i fel forum men hur gör man det smidigt?

Jag använder pfSense routermjukvara med tillägget pfBlockerNG där man kan välja regioner/länder att tillåtas/blockeras.

Min pfSense loggar all trafik på alla portar som släppts igenom. Det som pfBlockerNG filtrerar bort är jag inte intresserad av så jag ser väldigt tydligt vad som händer hos mig. Utdrag ur loggen på trafik som släppts in den senaste veckan. Det är bara ett fåtal portar som är öppna. Vad det används mest till framgår rätt tydligt för den insatte.

Feb 20 10:08:21 WAN xx.23.159.166:51344 192.168.x.x:1688 TCP:S
Feb 17 14:36:24 WAN xx.23.159.104:49734 192.168.x.x:1688 TCP:S
Feb 17 14:36:20 WAN xx.23.159.104:49730 192.168.x.x:1688 TCP:S
Feb 16 15:11:08 WAN xx.16.164.98:51537 192.168.x.x:1688 TCP:S

Av hasenfrasen
Skrivet av Homdax:

Slog på brandväggen nu för att stänga allt utom internt nätverk.

Själv blockerar jag alla IP som inte originerar från Sverige, då har man nog exkluderat 99.99% av allt bös som figurerar på nätet. Det enda jag ser i loggarna som ansluter är mina egna mobila IP-adresser från Hallon/Tre. Sverige verkar vara ett lugnt och städat land jämfört med resten av vrääälden. Enda skumma jag sett sedan dess var från universitetet i Växsjö för två år sedan och det dröjde inte mer än ett par minuter (på kvällstid) efter det jag anmält till abuse hos deras ISP förrän den intrångstrafiken tystnade.

Av hasenfrasen
Skrivet av WilhelmGunner:

Jag åkte på det. Varenda fil jag sparat sen 2006 är krypterad. Känns sådär när det bl.a. är alla foton jag tagit sedan dess förutom mobilbildef som ligger på Google Photos...

Avkrypteringsverktyget som är släppt hjälpte inte heller?
https://www.emsisoft.com/ransomware-decryption-tools/deadbolt

Av hasenfrasen
Skrivet av krEJZi:

Men man måste alltså använda samma VPN för att ens ansluta tilll enheten då?

Alltså, du lär sätta upp en VPN-server i ditt hem för att någon av dina mobila klienter skall kunna VPN-ansluta sig som klient till din VPN-server och sen få åtkomst till ditt lokala nätverk i ditt hem. En VPN-server kan vara en dator som alltid är påslagen, din router eller din NAS, som exempel. För openvpn gäller att ena änden av "den virtuella nätverkskabeln" måste vara server och den andra klient. Med Wireguard är båda ändarna klienter och "behöver" ingen server.