Inlägg

Inlägg som Jepsson har skrivit i forumet
Av Jepsson
Skrivet av MrPasty:

Det här är verkligen precis vad jag har letat efter länge! Har funderat på att göra en egen container för det men har aldrig fått tummen ur.

Jag kör med en prometheus exporter i en container på min RPI 3b som kollar mot Bredbandskollen. Sen använder jag Prometheus som data source i Grafana för att visualisera,

https://i.imgur.com/Gk27nJQ.png

Github-repot för containern är https://github.com/aolde/bredbandskollen-prometheus-exporter

Av Jepsson

Jag kör ingen läsare, har PS3. Har inte köpt någon fläkt, tänkte göra det senare om det behövs. Jag köpte en picoPSU till datorn för att få en helt tyst burk så hade varit fint med ett chassi anpassat efter det. Svårt att hitta dock. Undra hur mycket chassit du länka till låter, någon som har erfarenhet av det?

Av Jepsson

Jag köpte det chassit förra veckan, körde med ett Asus e35m1-i-deluxe som har passivkylning. Jag vet inte exakt höjd på kortet men det är inte särskilt högt och jag fick inte i en 3,5" hdd. Jag lämnade tillbaka chassit efter mycket testande. Om jag verkligen hade pressat ner hårddisken så kanske det hade gått men då hade det inte varit många mm mellan kylaren på moderkortet och hårddisken. Nu vet jag inte vilket chassi jag ska välja, det verkade så bra när man kunde få plats med två 3,5".

Av Jepsson

Nej, det verkar inte så. Skumt tycker jag.

Av Jepsson

Hårddiskmonteringsproblem i Streacom f1c

Hej,

har precis köpt en htpc och tänkte ha en 3,5" hdd, men jag måste vara knäpp för jag förstår inte hur man ska få fast den. Har ett asus-e35m1-i-deluxe, kanske man inte får plats tillsammans med det?
Någon som har monterat en 3,5" hdd i sådant chassi och kan hjälpa mig?

Av Jepsson

26.500 som programmerare, 3årig datavetenskap på GU. Dock har jag inte fått ut examen än, har några tentor kvar. Börja precis på första jobbet efter utbildningen, vilket är som konsult men blev kickad från första uppdraget redan efter en vecka :P. Inte bra när företag skjuter sina projekt på framtiden.

Av Jepsson

Det blev ju en 40D iaf, men nu är det ju det här med objektiv. Det är så svårt att köpa något på blocket och tradera eftersom jag inte kan något om dem direkt. Men har ju ett Tamron 17-50 i åtanke, dock ville han inte släppa det för 2000 riktigt än. Nu börjar jag ju bli desperat dock, kameran kommer ju på måndag
Annars blir det ett Canon 50mm f1,8 från Inet för 999 kr. Så får jag leta kap begagnat senare om jag vill ha något med zoom.

Av Jepsson

Tror ni att jag som total nybörjare skulle sakna bildstabilisator?

Av Jepsson
Skrivet av MaLo:

Ser att Jepsson köpte kameran.

Japp det fick bli den, känns rätt bra och helt okej prisklass. Men funderar lite på objektiv nu, vad tror ni om det här, Tamron 17/50 F2,8 XR?
Skulle passa bra med något i gbg och verkar fint med lite zoom också. Kan nog hända att jag bjuder på 50 mm f1.8 II objektivet också.
Har ni några andra förslag vid nyköp?

Av Jepsson

Okej, jag har också kollat på den 40D:n som du länkade till MaLo men har inte sett att det är köp nu pris på 3000, kan det vara värt det att köpa den direkt eftersom ingångspriset ändå ligger på 2500? Det verkar ju ändå ganska billigt med 3000 kr för den modellen.

Av Jepsson

Hmm, okej då ska jag fundera på pentaxen, fanns en likadan på tradera som man kanske kan få billigare. Men iaf, vad är vettigt att betala för en D200 eller en 40D?

Av Jepsson

Tack för bra svar igen.
Nu när jag tänkt vidare så har jag nog ändå kommit fram till att det blir nog något begagnat om jag hittar något fint. Nu har jag kollat på en del D200 och 40D som du föreslog dumbo och det finns en del sådana på blocket och tradera men jag tyckte även att den här verkade ganska prisvärd, Pentax K-X, verkar trevligt med ett 70-300 objektiv. Vad tycker ni om Pentax:s kameror, är det lika hög kvalité som Canon och Nikon? Vad jag förstått så är det ganska enkelt att använda gamla objektiv som är rätt billig men ändå bra, plus att det är bildstabilisator inbyggd i huset.

Hittade även ett D200-hus på Tradera men iofs är det långt tills auktionen är avslutad men nu låg det på 1000 kr, vad ska man satsa på för objektiv om man köper ett sådant?

Av Jepsson

Herregud det var inget dåligt svar ;).
Tack för båda svaren btw.
Nu har jag kollat en del på spegelfria kameror och dem verkar rätt trevliga. Men kommer man inte sakna blixt på Samsungen som du länkade till Malo?
Den här verkar trevlig, Panasonic GF3, men då blir det genast ett högre pris, fast iofs får man ~750 kr studentrabatt på just den kameran på dustin så pengarna blir inte ett problem.

Men iaf, jag har letat massor efter vad som skiljer spegelfria kameror med "vanliga" systemkameror åt men har inte direkt hittat något. Är det utbudet på objektiv?
Jag lockas av tanken att dem är så små i jämförelse med andra systemkameror. Om jag senare kommer på att jag behöver en annan typ av objektiv kommer då detta köp stoppa mig ifrån att uppgradera enkelt?
Jag vill mest höra era tankar för och emot den här typen av kameror.

Av Jepsson

Köpråd, begagnad systemkamera?

Hej,

jag funderar på att köpa en systemkamera + objektiv för ~6000 kr och har kollat runt på Nikon D5100, Canon 550D och Pentax k-r. Alla dessa verkar såklart trevliga men eftersom folk både på det här forumet och på andra ställen alltid säger att vikten ligger på objektivet så funderar jag på att köpa ett riktigt billigt kamerhus från blocket, t.ex. Canon 350D, och lägga till något objektiv. Tycker ni detta låter vettigt eller borde man satsa på dem nyare modellerna? Vilka objektiv kan annars vara vettiga i den här prisklassen för en total nybörjare? Jag får ta och fundera på hur viktigt jag tycker det är med att kunna filma också.

Tack på förhand.

Av Jepsson

Jag tar en kandidatexamen i datavetenskap ifrån GU senare i år, har läst alla kurser tillsammans med chalmerister (mest datateknologer). Största skillnaden mellan programmen är valfriheten och att civ. ing läser mer matte och andra teoretiska kurser medans jag som datavetare kan läsa hur mycket programmering som helst med massor av labbar. Jag har heller aldrig upplevt ett större ansvar bara för att jag själv valt kurser. Har bara utgått ifrån vad jag tycker är intressant.

Angående masterprogram så kan man läsa många av de som civ. ing kan läsa men ofta har man redan läst flera av de kurserna tidigare. Det finns även masterprogram där kurser väljs fritt.

Av Jepsson

Plugga på alla gamla prov. Om du läser på lite om ekvationer så ska du allt klara matten på högskoleprovet ganska lätt.
Lycka till!

Av Jepsson
Skrivet av Tuffkrigare:

Först o främst träna på din macro och ekonomi... Mycket mer scvs håll pengarna låga fortsätt expa och pumpa units... Sen kan du lära dig lite olika strategier.
Tror de kan blir för mycket att tänka på om du ska lära dig allt på en gång. (Lär dig krypa innan du kan gå)

Detta är helt klart sättet att börja på. Satsa inte på fancy drop mm. innan du kan pumpa units ordentligt. När man har fått upp sitt apm kan man börja med harrass och drop av olika slag.
Sen bör du nog också fundera över om du t.ex. behöver två gas direkt när du kör 2 rax + cc.

Av Jepsson
Skrivet av m1n1h0p:

Fast det funkar ju inte m man spelar zerg :S

Hmm, det kan jag inte hålla med om, jag spelar själv zerg. Det finns massor av olika 1 base- eller 2 base-saker man kan göra för att styra spelet. Iofs kan jag hålla med om att det är lättare som dem andra raserna, men går gör det allt.

Av Jepsson
Av Jepsson