Inlägg

Inlägg som Soir har skrivit i forumet
Av Soir

Ptja jag beställde en MacBook Pro idag, 15.4", 2.4GHz-versionen, 4GB RAM (dock RAM ej från Apple).
Det som avgjorde att jag köpte den, var helt enkelt specifikationerna. Jag planerar att ha datorn i minst 2år till, så varje extra bit av prestanda jag kan klämma ur den är underbart. Dessutom tänkte jag att de pengar jag lägger ut på datorn idag, inte kommer spela mycket roll om två-tre år.

Av Soir

Ni har t.ex. en switch i varje källare (eller varannan och kan därmed bygga upp systemet så kabeldragningen ser ut som ett träd, en stam i mitten där alla kablar samlas påväg upp mot bostäderna och sedan kablar som avviker från stammen vid varje våning, och därmed täcka två "portar"/fler lägenheter via en switch), och koppar/TP draget till alla bostäder/lägenheter. Switcharna är anslutna till varandra via fiberoptik.
Hur switcharna kommunicerar med varandra går säkert att köra på annat sätt, men det är väl vanligare att hitta 10Gbit/s mellan switcharna via fiberoptik än TP (har jag för mig iaf, finns säker någon på forumet som vet mer om detta)?

Av Soir

Ingen trafik som ska filtreras, det är en direkt anslutning mot nätet, accesspunkten gör ditt nät trådlöst helt enkelt. Precis som att ansluta din dator i en switch, bara att det blir trådlöst.
Du kommer troligast få bättre prestanda på så sätt, men ta inte mitt ord för det (beror helt på utrustningen)

Av Soir

700kB/s låter ju som b och inte g (ja, jag läste att du hade ställt in på "g" i routern)... kika vad datorn säger att det är för förbindelse, g eller b?

Förresten, 2MB/s (16Mbit/s) är inte "nästan" 24Mbit/s, då du saknar ca 8Mbit/s (alltså en hel MB/s )... men det är inte helt dåligt för den sorten av uppkoppling

Av Soir

Oj, 23Mbit låter verkligen fel om du har BBB LAN 100/10.
Vad är det för jäkla as som inte skickar ut tekniker när du ligger på 23Mbit/s, är jäkla farligt nära 20Mbit-gränsen de har. Säker på att de inte gör det?
Vilken hastighet får du om du laddar ner den här filen, med datorn ansluten direkt till uttaget och ingen router?
ftp://ftp.port80.se/100M

Eller länken som postades tidigare...
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-cd/7...

Av Soir

När du har en router som tilldelar IP-adresserna, så spelar det ingen roll hur många IP-adresser du får från din Internetleverantör, eftersom det är routern som tilldelar dem.

Det ska gå att ansluta upp till 253 enheter, med en unik IP-adress för varje enhet, till din router.

Att din kompis inte får en IP-adress kan bero på flera saker, det jag kommer att tänka på är dessa två:
Se till att ni har knappat in korrekt kryptionsnyckel.
Se till att hans MAC-adress finns inskriven i routern om du har låst det trådlösa nätet till specifika MAC-adresser.

Av Soir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av apanrulf
Och av nån konstig anledning betalar jag inte en spänn i månaden för det utan bara det jag ringer för

Inte konstigt, BBB har ingen månadsavgift för telefoni om du har BBB (100Mbit/s) via "fiber"(LAN).

Av Soir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toxi
frågan var inte formulerad så, ska man tycka synd om er bbb fiber kunder numera eller?

Visst, tolkade du det på så sätt att detta var riktat mot alla, oavsett leverantör eller bindtid/valmöjligheter så förstår jag att du fick för dig att rösta.

Men om trådskaparen syftade på, som jag _tror_ att han gjorde, att detta var riktat mot folk som redan satt på BBB LAN-tjänsten och var möjligen intresserade av en uppgradering, så förstår jag inte varför någon annan än de frågan var riktad till skulle behöva/vilja rösta.

Skriv gärna vad ni skulle svara i tråden, men varför rösta om frågan inte direkt berör er/var inte riktad mot er?

Skulle uppskatta om trådskaparen kunde klargöra vem frågan/omröstningen var riktad mot.

Av Soir

För er som inte sitter fast med BBB som enda leverantör och/eller har "något bättre", varför rösta ö.h.t.?

Jag vill gärna ha 100/100 från BBB, men eftersom jag sitter fast med dem som leverantör så går det inte, 100/10 känns ganska surt som gräns. Hade jag haft chansen att byta till en annan leverantör som kunde leverera 100/100 så hade jag gjort så på ett ögonblick.

Av Soir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s____87
eftersov det använder sig ut av massor ut av anslutningar som ska skriva o läsa samtidigt

Det är därför cachen finns, lättare för hårddisken med 5 - 50 skrivningar istället för 500+.

Av Soir

Har har ju strul på sin listen server, då är det inte längre en fråga om uppkopplingen.

Har du kollat hur temperaturen är i datorn? Kika vad processorn ligger på (testa något som speedfan, länge sen jag använde ett program för att kika på tempen så någon kanske har ett bättre tips på mjukvara...).

Av Soir

HSDPA (Turbo-3G) ska väl ha en rtt på 70ms däremot, jämfört med 200ms för WCDMA/UMTS ("vanlig" 3G).

Av Soir

Program som automatiskt identifierar och visar enheter

Letar efter ett program som jag hade för ett jäkla tag sedan, det kunde identifiera praktiskt taget vilken enhet man än ansluter till nätverket och visa lite av allt.

Man fick upp en bild över vilka enheter som är anslutna via vad, vilka servrar som körs på nätverket, IP-adresser och hela köret.

Någon som vet vilket program jag söker?

Av Soir

Re: Acesspoint 802.11n eller .g?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av TheSwede86
där går det inte att använda en router då man har redan en router i nätverket som tilldelar en IP-adress automatiskt (man har 99 ip-adresser) så man kan koppla in flera datorer dock då via switch/acesspoint.

Vem har sagt det? =/
Det går så fint så att använda flera routrar i ett nätverk, annars kan du bara stänga av NAT/Brandvägg i routern och låta den agera som switch/accesspunkt.

Vad det gäller ditt val av trådlöst så är det precis som du säger, onödigt med tanke på ytan. Var säker på om du vill verkligen köra trådlöst, det är ju trots allt pengar du slänger ut som du egentligen inte skulle behöva slösa.

Av Soir

Farsan fick ett erbjudande från Telia när han skickade en förfrågan om att få fiber i sommarstugan, så fick han hem en massa papper där det bl.a. stod att hela kalaset (dra fiber samt installation) skulle kosta 7000Kr.
Eftersom det kan variera så mycket är det bara att höra runt till olika leverantörer och fråga.

Av Soir

Kan du vara lite mer tydlig på vilket sätt det inte fungerar?

Av Soir

iperf - kommer inte över 36.9Mbit/s

Hallå

Behöver lite hjälp här, har försök få ut lite tydliga siffror via iperf för att se vad nätverket klarar av.

Jag kör iperf-servern på min Linux-burk (2.4GHz P4, 512MB RAM, Intel Pro Gigabit NIC) som agerar som filserver, men vid testtillfället så var det ingen belastning på den.

Min klient är en bärbar dator, med ett Gigabit NIC som kör med både checksum och interrupt offloading, det fungerar i alla andra fall kalas.
Via FTP har jag sett hopp på 25MB/s, med en genomsnittshastighet på 15MB/s, men min disk klarar inte av mer än så, vilket är anledningen till att jag ville köra med iperf för att se vad själva anslutningen mellan klient och server klarar av.

Nu till problemet:
Jag kommer aldrig över 36.9Mbit/s, det är exakt 36.9Mbit/s. Jag har aldrig sett den visa 37 eller mer.
Jag undrar, varför är det så? Någon som vet?

Har testat de flesta inställningarna när jag kör iperf, UDP och TCP, testat ändra tcp windows size, testat ändra hur länge testet utförs, även testat parallella anslutningar, men där delas 36.9Mbit/s upp på antalet anslutningar.

Servern kör Ubuntu, klienten kör Windows Vista.

Någon som vet varför det är så?

Av Soir

Vad jag uppfattat av att läsa fråden så är endast (och möjligen port 25) användandet av Windows File Sharing (SMB) spärrat (utanför ens egna lokala nätverk).
Är det verkligen något som behöver öppnas upp för dem som bor i området? Vad jag förstått så är inget annat, om möjligen saker relaterade till DHCP/Broadcast-traffik, spärrat

Av Soir

bjr: Orimligt?
Att de ens har övervägt detta visar att användarna har visst en talan.
Öppnar man som ISP, ett LAN anslutet till en massa bostäder, så att all trafik kan flöda runt lite hur som helst, så ber man om att problem ska uppstå.
Visa mig någon ISP som INTE har en sån här begränsning på sitt nätverk (LAN), för isf vill jag veta vilka man ska hålla sig borta från.

Av Soir

Nu verkar det ju lite sent, men jag hade kort och gott sagt: Det är en alltför stor säkerhetsrisk för alla boende.
Det skall räcka fint, eftersom nätverket blir öppet för alla boende, och det ska man inte behöva gör för att tillfredsställa ett eller två hushåll.
Det finns helt enkelt andra sätt att göra det på.