Inlägg

Inlägg som Def_Dog har skrivit i forumet
Av Def_Dog
Skrivet av anon910:

Elbilsmarknaden kommer ju att stendö om det här fortsätter med sänkta bidrag, högre priser på bilarna, högre elrpiser och framförallt högre leasingkostnader. <Har varit runt och kollat på lite mellanklassare med en arbetskamrat som funderade på att testa nån elbil, men kostnaden drar ju iväg uppemot 6-7k för en mellanklassare med 1000mil/år , och ingen verkar ju kunna leverera det närmaste 6-10månaderna, vissa uppemot 2års väntetid..........

3990 bagis i mån för en vettig elbil är väl inte så farligt? Annars är ju Dacia rätt poppis 0_o

https://www.mgmotor.eu/sv-SE/configurator/mg4

Av Def_Dog
Skrivet av mrqaffe:

Varför ska du värma det med en byggfläkt, det är väl en rätt olämplig apparat för ändamålet så du borde skaffa ett vanligt element i stället eller eventuellt en frostvakt och då får du en vettigt termostat och inte så stora svängningar i temp.
Jag tycker du borde montera dit ett oljefyllt element om du ska ha elvärme där eller en värmepump.
Det finns även en släkting till byggfläkten, elelement för sockelmontage som inte tar upp särskilt mycket väggyta men de är mer lämpade för att vara permanent monterade
https://m.media-amazon.com/images/I/51VVX9x7Y3L._AC_SL1000_.jpg
https://www.amazon.se/Smiths-Rymdbesparare-elektrisk-v%C3%A4r...

Vet inte riktigt, mest för att internet säger olika saker. Först köpte jag ett oljefyllt 500w på Biltemas men tyckte väl kanske bara att det gav viss punktvärme och köpte då istället en byggfläkt i tron om att en fläkt kunde sprida värmen bättre.

Men båda lösningarna har så himla dåliga termostater så jag upplever det som att elementen går mer än vad de behöver.

Av Def_Dog
Skrivet av Kalasis:

Hej!

Det finns en hel del sätt att göra detta på.
Enklast vore någon en liknande lösning: https://www.conrad.se/p/ut-200-universaltermostat-mellanplugg...

Bra tips!

Det är nog något sånt här jag är ute efter! Så man på distans kan se temp och bestämma om den behöver gå eller inte

https://www.clasohlson.com/se/Mill-WiFi-socket-3-smart-termos...

Av Def_Dog

Styra temperatur i förråd?

Halloj!

Har ett förråd på ca 3x4m som är tilläggsisolerat där jag har en sån byggvärmefläkt på 2000w som står och går men som alla vet så är ju de fläktarna inte direkt kända för att ha vettiga termostater så då kom jag att tänka på om man skulle kunna ha någon smart hem-lösning som löser detta istället?

Tänker att när det blir under 5 grader i förrådet så kan ju fläkten få gå på max, eller iaf så den håller den tempen mer exakt än den gör nu, går det? Finns det så smarta grenuttag eller måste satsa på ett smart element istället? Har ju tyvärr inte riktigt plats för det heller då väggytan är helig :/

Av Def_Dog
Skrivet av Lidodido:

Frågan är om detta är en tillfällig höjning eller om man kommer behålla priserna när elkostnaderna börjar sjunka. Lixom varför sänka när konsumenterna vant sig vid det nya, och dessutom oftast är beroende av att använda tjänsterna för att ta sig hem?

Hoppas inte så är fallet, isåfall blir det tungt att ha elbil på långresan. Då får man nästan hoppas på nån slags reglering men då kommer väl leverantörerna att skrika om att dom inte går runt och kommer lägga ner istället.

Tänkte exakt samma grej. Folk vänjer sig/ har inga alternativ så..

Av Def_Dog
Skrivet av stgr:

<Uppladdad bildlänk>
Lite bättre bild även med info för abonnemang

Låter som de gör en Bonnet…

RIP MER.

Av Def_Dog

Ännu ett kinamärke? Dök upp i ens socialamedierflöde.

Skywell ET5 Electric

https://www.skywellsverige.se/____impro/1/onewebmedia/Skywell_ET...

selling point: 1800kg dragvikt.

Pris från 599900kr eller 5990kr/mån leasing

DRIVLINA
Motortyp: Elektrisk permanent magnet
Batterityp: Litium ion
Batterikylning: Aktiv vätskekylning
Batterikapacitet: 71,98 kWh
Motorstyrka: 204 hk (150 kW)
Vridmoment: 320 Nm
Transmission: Automatisk
Topphastighet: 150 km/h
Drivning: Framhjulsdrift
Fjädring fram/bak: MacPherson/Multilänk
Bromsar fram: Ventilerade skivor
Bromsar bak: Skivor

MÅTT & VIKT
L x B x H: 4698 x 1908 x 1696 mm
Hjulbas: 2800 mm
Tjänstevikt: 1920 kg
Totalvikt: 2255 kg
Lastvikt: 300 kg
Max dragvikt: 1800 kg
Lastvolym: 467 / 1141 liter
Markfrigång: 159 mm
Däckdimesion: 235/50 R19

LADDNING
Normal laddning: 6,6 kW enfas/11 kW trefas
Snabbladdning: Upp till 100 kW
Laddkontakt: TYP2/CCS

FÖRBRUKNING
El: 19,3 kWh/100 km blandad körning
Utsläppstandard: Euro6d
Utsläpp CO2: 0 g/km
Räckvidd på el (WLTP): Bl. körn. upp till 400 km
Stadskörning: upp till 456 km

GARANTIER
Nybilsgaranti: 5 år/15.000 mil
Högspänningsbatteri: 8 år/15.000 mil
Rostskyddsgaranti: 12 år
Lackgaranti: 3 år

SKATTER
Fordonsskatt år 1-3: 360 kr per år
Preliminär klimatbonus 2022: 70 000 kr*
Preliminär klimatbonus 2023: 50 000 kr*

* Beloppet varierar beoende på bilens registreringsdatum.
Klimatbonus betalas ut sex månader efter registrering.
Kontakta Transportstyrelsen för mer information.

https://www.skywellsverige.se/?fbclid=IwAR0xKszEbMjOqxR-T6-El...

Av Def_Dog

Aktiva högtalare för 2000:-

Letar aktiva högtalare för datorbruk, tänk eget rum i kontorsmiljö. Har dom volymvred direkt på högtalaren istället för fjärr så är det ett stort plus då man ibland måste kunna sänka snabbt.

Vad finns där för drygt 2k som låter bra?

Av Def_Dog
Skrivet av Kimball:

Ah, förklarar lite ja. Vi har förmånligt leasingavtal som går ut nästa sommar, ser inte alls fram mot det då samma bil men ny årsmodell numer går på 1700kr mer per månad.
Blir ju också spännande att se hur leasingpriserna för elbilar påverkas from 2023 efter förändrade bonusarna osv. Usch.

Vad sparar du in i bränslekostnader gentemot en fossilare?

Av Def_Dog
Skrivet av DaBone:

Lantmäteriet bör läggas ner så snart det går! De kan ju inte sköta en enda uppgift på tillfredställande sätt.

Jag är beredd att hålla med. Förstår innerligt inte deras uppgift, vad är det de ens skall handlägga samtidigt som det inte finns en tillsynsmyndighet så är ju deras inblandning i saken helt irrelevant.

Det här är ju enkom saker som skall kunna bestämmas av förening/styrelse.

Av Def_Dog
Skrivet av slipbit:

Just därför behöver man förverkliga gen iv så att vi kan ta vara på resterande energin från ”avfallet” från gen 1 - 3. Bra att vi är överens om ansvaret.

Så har vi hela thorium-biten som är en helt annan diskussion. Det är synd att man inte fortsatte med den tekniken på 60-talet. Då hade vindkraften aldrig tagit fart och det hade varit fred på jorden då hade inte tyskarna och resten av Europa varit i knät på Ryssland pga gasberoendet.

Det är många (speciellt på högersidan) som nämner Gen4-reaktorer men har det ens blivit verklighet någonstans eller hur långt bort är det i praktiken?

Någon här svamlade ju om att radioaktivitet inte alls är så farligt som andra får det att låta som, då undrar man ju varför inte människan per automatik flyttar tillbaka till de områden kring härdsmältorna som varit genom åren..

Av Def_Dog
Skrivet av kelthar:

Ja, den hade förhoppningsvid producerats av kärnkraft då. Men bara om det inte varit så mycket skrämselpropaganda runt radioaktivitet och härdsmältor.

Modern "renewable", i form av vind och sol, är de svarta fåren och det värsta är att vi blint satsar på skiten. De kräver att vi har en energikälla vid sidan om som fyller upp hålen, annars går vi utan energi när de inte kan producera. De kräver att vi måste bränna fossila bränslen vid sidan om eftersom kärnkraften inte byggs ut.

Det bästa för miljön hade varit att ha vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Inget annat.

Vattenkraft förstör ekosystem.
Vindkraft likaså.
Kärnkraft efterlämnar avfall i 100000 år. Men visst, det är ju inget du behöver ta ansvar över känner du för du kommer ju inte leva så länge.

Av Def_Dog

Ställ kostnad och produktionskapacitet mot potentiell skada på ekosystem/efterlevande, vilken energikälla är då vettigast?

Inte kan det väl tänkas vara kärnkraft?

Av Def_Dog

Äh jag vet inte, räknade på vad förbrukningen med Tibber vs rörligt hos vattenfall hade kostat nu under augusti, det var en diff på 50kr till vattenfalls fördel. Det var ju inte så farligt ändå trots allt.

Förutom hela den där ”när ska jag tvätta mina kläder”-ångesten så byggs det ju på av att man bara kan se priset för nästkommande dag, hade velat ha ett veckospann så jag vet att okej, nu på onsdag är det billigare då kan jag tvätta då.

Varför kan dom inte erbjuda det??

Av Def_Dog
Skrivet av slipbit:

Jag kan säga att jag hamnade där precis du är nu. Sambon blev ju helt galen på min när jag sa att hon inte fick baka vid en viss tid osv. Men jag tycker du ska anmäla dig till Greenly och ge de en fullmakt för att läsa från elmätaren. Då kan du jämföra.

Jag har ju helt slutat baka pizza pga jag får känslan av att bli barskrapad av att låta ugnen värma pizzastålet i en timme innan man ens får grädda pizzan 😂

Men Greenely är väl samma/lika som Tibber eller har jag surfat in på fel sida?

Av Def_Dog
Skrivet av Xyborg:

Dina förbrukningstoppar sammanfaller ju med pristopparna, alltså går du med största sannolikhet back på ett tim-avtal. Du kan enkelt jämföra om det lönar sig eller inte för dig genom att titta på din senaste månadsfaktura. Där står det vad ditt snitt-pris blev för varje förbrukad Kwh. Sen så är det bara att jämföra det med vad det "vanliga" rörliga månadspriset per Kwh hamnade på i samma elområde som du bor i.

Var ditt pris /Kwh högre - så lönar det sig inte med timpris för dig. Byt elavtal eller gör något åt ditt förbrukningsmönster.

Guld! Tack för den enkla förklaringen

Av Def_Dog

Hur ska man tänka?

Har i dagsläget ett elavtal med timdebitering via Tibber. Förbrukar ca 10000kWh/år och laddar ingen elbil. Frånluftsvärmepump som värmekälla i bostaden.

Förbrukningstopparna är oftast vid 8-tiden samt mellan 16-20, tvättmaskinen går oftast på helgerna men nu när det även är skyhöga elpriser på helgerna så får man nästa förlägga det till körning nattetid, precis som diskmaskinen. Rent generellt så förbrukas väldigt lite el på nätterna men i vetskap om att man har timdebitering så har vissa saker slutat användas, t ex speldator, baka/laga mat i ugn vilket känns oerhört tråkigt, men det är nog mest för jag inte vet på rak arm hur mycket sådant kostar att användas.

Är det då istället kanske bättre att skaffa sig ett rörligt elavtal så man inte behöver ha ångest över att behöva dra igång tvättmaskinen eller andra förbrukare mitt på dagen eller hur kommer man egentligen fram till att rörligt är mest fördelaktigt?

Av Def_Dog
Skrivet av medbor:

Jämför med computersalg som helt säljer fel produkt (beskrivning och produkter blandas) så inget stämmer

Specifikationer på hemsidan är aldrig 100% rätt eller komplett, så är det bara

Du som kund ska ju inte behöva dubbelkolla EAN-koder mot produktbeskrivningen på tillverkarens hemsida för att veta att du får rätt grejer.

Hence falsk marknadsföring. Skicka ARN på fanstyget.

Av Def_Dog

Frågan har säkert ställts innan, tips på familjespel eller spel där fler än två kan spela och som funkar för barn från 3 år och uppåt som kan ge många timmar av nöje? De har redan Mario Kart/Mario Party.

Tänkte ge ett spel i födelsedagspresent (kommer inte på ngt annat att ge polarens kids).

Av Def_Dog
Skrivet av omdull:

vad heter appen? har velat ha länge

TV4 Play om jag inte minns fel. Sån satans reklamkanal så det finns inte. 😜