Inlägg

Inlägg som ZalamanderRelic har skrivit i forumet
Av ZalamanderRelic
Skrivet av Napster91:

Kanske är nya wifi? Wifi-, -kyl, -tork/tvätt maskin, -diskmaskin, -spis o.s.v.... men vi får ju hoppas det blir något vettigt och framförallt valbart på/av.

mm hoppas verkligen inte att det blir så illa. Läste något om att Samsung s24 ai kommer innehålla att man behöver betala för att få alla funktioner i mobilen. Snart så blir det väl abonnemang för att ringa, abonnemang för att få ha en telefon. Om jag köper en mobil så vill jag ha alla funktioner som finns i mobilen inte behöva betala för det också.

Blir det mer och mer åt alla håll och kanter att man får betala för att få tillgång till alla funktioner trots att man faktiskt köpt produkten så ja jag vet inte. Det är lite samma sak som jag inte förstår varför så många produkter ska ha wifi uppkoppling.

Av ZalamanderRelic

Fattar inte varför det ska vara AI i varenda liten sak numera. Det ska vara datorer, skärmar, telefoner, operativsystemet etc låt saker vara fria från AI? Min åsikt är att det integreras alldeles för mycket i fel saker.

Av ZalamanderRelic
Skrivet av F-Eighty7:

Klara du uppgiften? håller på med den nu och behöver hjälp

Mjo jag lyckades och nu när jag ser tillbaka så undrar jag vad jag höll på med Verkligen inte den snyggaste programmeringen och benämningen på variablar men men det kan bara bli bättre.

Vilken del har du fastnat på?

Av ZalamanderRelic
Skrivet av Mibe:

Hej!

Jag har åtagit mig den eminenta uppgiften att skapa en hemsida åt en idrottsförening. Kruxet är det att jag har limiterade eller rent ut sagt ganska dåliga kunskaper i ämnet.

Eftersom det är flera olika sektioner inom denna förening så önskar de se över möjligheten att ha flera olika personer som uppdaterar deras respektive sektion. Det är och i princip det enda "kravet" eller önskemålet kanske man ska säga..

Jag har fått rekommendationerna att skapa sidan m.ha Wordpress eller via Wix. Men jag tänkte jag kollar med er först om det är rätt väg att gå? Kan man m.ha dessa verktyg skapa en sida med flera olika administratörer? Eller finns det någon lättare väg att gå i detta fall?

Tacksam för svar!

Är det en rf ansluten förening? https://idrottonline.se/

Av ZalamanderRelic
Skrivet av Kommenterande 2:

Tänk även på vad som händer om användaren skriver in något konstigt. Vad blir ålderKvar om inmatadÅlder == 90? Vad händer om inmatadÅlder == "kissekatt"?

Mjo men när man precis börjar går man inte igenom den biten. Då går man igenom vad int är, vad string är etc. Är faktiskt en bit in i kurserna innan felhantering börjar

Av ZalamanderRelic
Skrivet av erikasthlm95:

Hej!

Uppskattar verkligen om någon skulle kunna ta sig tid för att hjälpa mig.
Försöker lära mig lite basic programmering, så himla mycket att ta in...

Console.WriteLine("Ange ditt förnamn: ");
Console.ReadLine();

Console.WriteLine("Ange ditt efternamn: ");
Console.ReadLine();

// Här måste jag omvandla till int ?
Console.WriteLine("Ange din ålder: ");
Console.ReadLine();

//jag vill slutligen få ut på skärmen något liknande "Hej Erika Löfgren, du har 40 år kvar till 65 år"

Kan någon hjälpa mig?
Trevlig kväll

Kan svara lite generellt i alla fall så du kommer in lite i det hela men det är mycket att sätta sig in i men det är det värt och rekommenderar sweclockers länken som är länkad och även codecademy är helt ok.

Men

String är då text, meningar, ord etc
Int är siffror

Allt dessa kan man förvara saker i alltså dessa är då lådor så kör du t ex String namnetPåVariabeln = någonfunktion, någon inläsning etc.

När det kommer till int så är det int namnetPåVariabeln = variabelnTypenDuVillHa.tryParse eller parse beroende lite på(vad du vill översätta till int);

Sedan måste du ta int ålderKvar = pensionsålder - inmatatÅlder;

Så Console.readline() Är inläsning och writeLine() är utläsning på skärmen så förslagsvis så läser du in namnet och åldern i varablar och sedan kan du skriva ut t ex "Hej " + namn + " du har " + ålderKvar + " till 65";

Ungefär så sen finns det lite olika sätt att formulera utskriften men börja enkelt och lär dig mer. Sätt dig in i steg för steg hur du skapar variablar, hur du läser in och skriver ut men nu vet du lite mer i alla fall Rekommenderar att läsa dig in på det redan från början så du vet vad du gör

Av ZalamanderRelic

@corb06: ne alla vägar är fullsmetade sen ett tag tillbaka så kunde varit roligare.. det var jätte bra innan sommaren då det faktiskt gick att köra bil men nu går det nästan snabbare att gå till jobbet som är någon mil bort

Av ZalamanderRelic

Få ett helt nätverk att ansluta till ovpn

Ja... Jag har i dagsläget unifi usg och egentligen bara unifi produkter hela vägen men jag sitter och spånar lite på om jag ska försöka få att alla enheter på insidan att ansluta ut via samma vpn.

Vet t ex att om jag kör en pfsense burk istället för unifi usg så kan jag få all trafik att gå via vpn då det går att ställa in i pfsense men har ju redan en usg så det känns lite väl overkill kanske så spånar lite på om det finns någon annan vettig lösning om någon har någon ide?

Försökt googla lite och fundera lite men vet inte riktigt hur jag ska formulera min sökning

Känns som det måste ligga någon enhet innan usg som är vpn klient?

Av ZalamanderRelic

Har kunnat gissa min crp och varit väldigt nära alldeles för många gånger

Av ZalamanderRelic

Folk som inte använder blinkers.

Folk som pratar i telefonen och skiter då i blinkers.

När man parkerar längst bort på parkeringen och det är en ocean av lediga platser men ändå ska någon ställa sig precis bredvid och helst så nära som möjligt.

Alla som inte kan gasa upp i rätt hastighet på påfarten till motorvägen.

Folk som ligger i mitten och degar och förstår inte att man ska ligga till höger.

När folk går i butiker och går långsamt med kundvagnen och ska titta på allt och samtidigt skjuter kundvagnen lite utåt så att dem täcker hela gången eller släpper vagnen mitt i gången och går iväg

Av ZalamanderRelic
Skrivet av Pyoko:

Ogillar också folk som smiter efter en genom spärrarna, så jag har börjat jävlas med dem om det finns möjlighet. Upptäcker jag att någon går misstänkt nära så kan jag snabbt gå igenom spärren men stanna hastigt precis efter och låtsas fippla med mitt kort så att personen bakom blir lite bestört. Eller så går jag fram till en spärr men stannar innan, vrider och vänder mig, backar lite, låtsas fippla med plånboken några sekunder, för att sen plötsligt snabbt gå igenom så smitaren får panik när de väl reagerar.

Jag har testat båda nu, personerna kom visserligen fortfarande igenom men blev klämda i spärren båda gångerna, och jag fick lite välförtjänt skadeglädje.

När jag åkte kommunalt så väntade jag lite extra tills ingen var i närheten och när jag gick igenom så kollade jag lite bakåt för att se att ingen försöker pressa sig igenom. Har även varit med om att vissa har puttat på mig för att hinna igenom på mitt kort vilket jag då stannar och vänder mig om tills personen backar ut igen

Av ZalamanderRelic

Hittade.

om man öppnar windows inställningar --> nätverk och internet --> ändra anslutningsegenskaper --> Ange som anslutning med datapriser

Av ZalamanderRelic

Windows 10 med mobilt bredband via sticka. Ändra från Ethernet till mobilt

Hej.

Jag har en dator där jag har en mobilsticka som jag ansluter med till internet på dagarna men problemet är att windows känner av mobilstickan som ethernet 2 vilket gör att windows hämtar uppdateringar etc om dagarna när jag är uppkopplad och mobildatan tar slut.

Det finns ett val under windows update att inte uppdatera över mobildata och den är av men hur får jag windows 10 att känna av att min mobilsticka är mobildata och inte ethernet?

Vet att det går att pausa uppdateringar i 7dagar absolut och det kan jag göra och försöka komma ihåg att uppdatera varje helg men det bästa vore bara att datorn inte uppdaterar på dagarna.

Av ZalamanderRelic

@sannap93: Självklart jag hjälper gärna med java frågor

Av ZalamanderRelic
Skrivet av sannap93:

NUUUU fattar jag, fan du måste tro jag är korkas as f*ck

Haha nej då Jag har varit med om värre

Av ZalamanderRelic

@sannap93: Det är som det är

Jag rekommenderar boken Java steg för steg av jan skansholm som är på svenska vilket gör att det blir lite lättare att förstå även om det bästa är att läsa allt på engelska så kände jag iallafall att lära mig det mest basic på svenska underlättade mycket.

Java tycker jag personligen är det bästa språket men det är jag

Rekommenderar också att ta steg för steg i koden i början och kanske även rita och skriva lite.
Vad är det för variabel jag har? är det ett heltal(int) eller ett decimaltal(double)? och hur ska detta ställas upp.
Vad är det jag ska få ut? Jo det är addition vilket är då variabel 1 och 2 ska bli en summa och precis samma sätt ska då koden skrivas

double summa = double1+double2;

Men det går också att skippa variabeln summa och skriva System.out.println("Summan är " + (talA + talB)); då det blir exakt samma sak.

Av ZalamanderRelic
Skrivet av sannap93:

Jag är precis i början av utbildningen, läser om variabler just nu.

Har skrivit denna formel:

double talA = 2.1;
double talB = 3.1;
System.out.print("Tal A = 2.1");
System.out.println();
System.out.print("Tal B = 3.1");
System.out.println();
System.out.println( talA + talB );
double summa = talA + talB;

Du behöver enbart använda prinln() i din kod

Så istället för print använd println() och ta bort println som inte används. Lägg double summa före du skriver ut den och då kan du använda println(summa);

Jag har tid att gå igenom ikväll om du har typ skype eller discord om du vill ha lite genomgång

Av ZalamanderRelic
Skrivet av sannap93:

@ZalamanderRelic: Hej! Får bara fram att talA är 3.1 vilket är helt galet..

Hur har du skrivit upp koden?

Skriv ut inom code taggar.

Hur mycket grundläggande har du lärt dig?

Av ZalamanderRelic
Skrivet av sannap93:

Hej!
Håller just nu på att plugga Programmering 1 och har stött på ett problem jag inte fattar.
Finns det någon som kan hjälpa mig med denna formel?

Jag ska skriva ett program som skapar de tre decimaltalen talA, talB och summa, och som räknar ut summan.

Det ska se ut på detta vis när det är klart.

Tal A 2.1
Tal B 3.1
Summan är 5.2

Mvh Sanna

int är för heltal och double är för decimaltal. Uppställningen den samma

Av ZalamanderRelic
Skrivet av sannap93:

Hej!
Håller just nu på att plugga Programmering 1 och har stött på ett problem jag inte fattar.
Finns det någon som kan hjälpa mig med denna formel?

Jag ska skriva ett program som skapar de tre decimaltalen talA, talB och summa, och som räknar ut summan.

Det ska se ut på detta vis när det är klart.

Tal A 2.1
Tal B 3.1
Summan är 5.2

Mvh Sanna

double talA = 2.1;
double talB = 3.1;

Sen kan du skriva ut allt i en rad eller så gör du en
double summa = talA + talB; och sedan skriver du ut summa.