Inlägg

Inlägg som ZalamanderRelic har skrivit i forumet
Av ZalamanderRelic

@memmas: Ajdå. Bara fortsätta programmera och bli bättre helt enkelt

Av ZalamanderRelic

@memmas: Hur gick det?

Av ZalamanderRelic

@memmas: Tänkte sätta mig och försöka förklara lite iallafall så gott jag kan just formuleringarna kan vara lite sisådär men kan försöka iallafall.

Om vi tar denna bit av kod först

package game; public class MainClass { public static void main(String[] args) { //Skapar ett objekt av Player som ärver av Players Players player = new Player(); //Skapar ett nytt objekt av Dealer samt parameter player new Dealer(player); } }

Ett objekt är en kopia av en klass där en klass är en mall hur objekten ska se ut. Ett objekt kan du sedan ändra vissa delar på vilket gör att alla objekt kan se olika ut. T ex har du en klass som beskriver hur en mall på en bil där du har färg, hästkrafter, storlek på bil så kan du skapa flera objekt av denna klass och ha då olika färger etc på samtliga bilar.
En varningens tecken är dock statiska variablar och klasser dessa finns bara i en utgåva av och kallas klassparametrar eller klassmetoder och utan static menas då instans och det är dessa som går att ändra på.

Sen kan vi kika på en konstruktor

package game; public class Dealer extends Players{ /* * Konstruktorn tar ett kort och skriver sedan ut värdet av kortet. * Sedan jämförs kortet som dealern har med totala värdet av spelaren och så länge dealern har lägre totalsumma så måste dealern ta ett kort. * Varje runda kontrolleras totalsumman så att dealern inte har över 21 */ public Dealer(Players player) { drawnCard.add(deck.dealCard()); System.out.println("Dealer: "); System.out.println("Dealern har totalt " + getValueOfCards()); while(getValueOfCards() < player.getValueOfCards()) { drawnCard.add(deck.dealCard()); if(checkTotalValue(getValueOfCards())) { System.out.println("Dealern förlorade, spelaren vann. Dealern fick totalt " + getValueOfCards()); System.exit(0); } System.out.println("Dealern har totalt " + getValueOfCards()); //Skriver ut totala kortsumman } System.out.println("Dealern vann"); } }

En konstruktor kan användas för att utföra något när objektet skapas. I dettafall så utför denna konstruktor rätt så mycket genom att bara skapas och anledningen till att det är en klass som parameter är just att jag vill få tillgång till nästan allt i klassen.

Tänk dig som att jag ger dig en kasse med massa innehåll och du får sedan välja vad du vill använda från kassen.

Om vi tittar på new Car();så betyder detta att vi skapar ett objekt av Car där vi använder en default konstruktor som alltid finns även om vi inte skapar den själv och denna konstruktor tar inga parametrar.

new Car("röd", 130); kan t ex vara röd färg med 130hk.

Tanken med klasser är att kunna gruppera saker som hör ihop tillsammans och genom att använda metoder och klasser så behöver man inte skriva samma kod flera gånger.

Vill du t ex räkna arean på ett hus oavsett hur huset ser ut så kan det vara trevligt att kunna anropa en metod bara och skicka med vissa mått och sedan utför metoden det åt dig istället för att behöva skriva den koden på flera flera ställen.

Hm vad mer kan vara bra att veta?

Metoder och parametrar kan vara public,private och protected samt en nivå om man inte skriver något och dessa gör då olika saker där man kan komma åt i samma klass, samma klass i samma paket, alla paket oavsett.

Av ZalamanderRelic
Av ZalamanderRelic

@memmas: Vad vill du veta? Hur mycket har du förstått? Vad är det du inte förstår?

Av ZalamanderRelic

@ssoffipropp: Hur ser hela koden ut?

Av ZalamanderRelic

@Sinery: Är typ för att jag ska visa att jag faktiskt kan det vi gått igenom i kursen. Det tråkiga är att jag måste använda en array och inte en lista men men går säkert att lösa på något sätt

Av ZalamanderRelic

@Snorlena: Mjo är jensen. Jag körde arv på Kortspelet 21 precis så läraren har sett att jag kan det men måste även komma ihåg att göra det på sista uppgiften också.

Brukar alltid göra så att när jag känner mig klart så går jag igenom texten på läxan och ser att jag fått med allt punkt för punkt sedan går jag igenom koden och ser om jag kan förbättra koden och oftast kan jag få bort någon metod här och där

Av ZalamanderRelic

@Baxtex: Nja den är egentligen rätt logisk om man läser boken då dem förklarar smarta och säkra objekt. typ egentligen att mycket utförs i objekten i sig och i instansmetoderna och inte i den klassen som har main typ så menar dem

Av ZalamanderRelic

Tips på uppgift programmering 2 java sista inlämning

Hej.

Har en läxa som säger såhär
OOP
- Programmet ska innehålla 3-5 klasser som instansieras.
- Programmets objekt ska vara smarta och säkra.
- Det ska finnas minst ett arv.
- Alla metoder, klasser och arv ska motiveras och vara relevanta för det programmet ska utföra, dvs. du får chans att visa att du förstår nyttan av de konstruktioner du använder. Motiveringen skriver du förslagsvis i loggen, men det går också bra i kommentarer i koden eller i utvärderingen.
Datastruktur
- Programmet ska kunna skriva och läsa från fil.
- Programmet ska använda minst en fältvariabel.
Användardialog och felhantering
- Programmet ska interagera med användaren.
- Programmet ska upprepa sin uppgift så länge som användaren vill.
- Programmet ska validera indata och kunna hantera att användaren matar in felaktig indata utan att programmet kraschar.
(Validera betyder ungefär att kontrollera att inmatad indata är korrekt eller användbar för programmet.)

Kan ärligt talat säga att jag har noll ideer direkt på vad jag ska göra... tips?

Av ZalamanderRelic
Skrivet av Soldierofwar1985:

Föredrar bf2

Skickades från m.sweclockers.com

Av ZalamanderRelic

Jag tycker fortfarande bf är helt ok men saknar bf2 och speciellt nattbanor och bra attack helikoptrar

Skickades från m.sweclockers.com

Av ZalamanderRelic

@kwame:
Tycker java är trevligt men är rätt begränsat när det kommer till vissa saker men är väl inte så ofta man kanske vill att datorn ska sjunga happy birthday i högtalarna jag gjorde ett sånt program bara på skoj och fick hitta något program på internet och integrera det i mitt program eftersom java inte hade stöd för det direkt out of the box.
JavaFx stödet som var bra är inte så bra längre då det krävs lite mer hand på läggning i början av programmet än vad det gjorde tidigare.

Hm udemy har bra kurser sen på youtube finns thenewboston som är bra och rätt så rolig. Sen finns även Mr1BuyingArchive som har java spellista som Mr1Buying gjorde.

Av ZalamanderRelic

Jag rekommenderar att ta rad för rad och fundera på vad det innebär och sedan bygg rad för rad och få in den funktionen. Det står på rad ett fråga efter förnamn och efternamn så börja med att få in den funktionen

Av ZalamanderRelic

@zaibuf: Många skolor har det som krav att man ska kommentera.
När jag gick programmering 1 så var dem noga med det

Av ZalamanderRelic

@Gurral83:
Se nedan hur jag gjorde men jag har enbart kontrollerat om temperaturen är lika med eller högre än 73 och lika med eller under 77
Samt inte kommentera allt utan lagom är bäst även om jag nu ser att jag kunde skrivit vissa anteckningar lite bättre och smartare

using System; namespace Bastu { class Program { //const temperatures in celcius const int minimumTemperature = 73; const int maximumTemperature = 77; private static int convertFahrenheitToCelsius(int fahrenheit) { int celsius = (fahrenheit - 32) * 5 / 9; return celsius; } static void Main(string[] args) { string inputTemperatureInFahrenheit; int fahrenheit = 0; //Allways true until the temperature is between 73 and 77 then the loop breaks while (true) { //Allways true unless only numbers are converted from input then the loop breaks while (true) { //Takes user input of temperature Console.WriteLine("Enter temperature: "); inputTemperatureInFahrenheit = Console.ReadLine(); try { fahrenheit = int.Parse(inputTemperatureInFahrenheit); break; } catch { Console.WriteLine("Only whole numbers is valid"); } } //Checks the temperature if (convertFahrenheitToCelsius(fahrenheit) < minimumTemperature) { Console.WriteLine("Temperature is to low, Turn up the temperature"); } else if (convertFahrenheitToCelsius(fahrenheit) > maximumTemperature) { Console.WriteLine("Temperature is to high, Turn down the temperature"); } else { Console.WriteLine("Temperature is acceptable range"); break; } } } } }

Av ZalamanderRelic

Jag hade tittat på att förtydliga variabelnamnen så att det blir tydligare, dokumentera mer använd //sen text så att det går att läsa ut vad varje del gör.

Kör double istället. Har något minne av att jag läste/hörde någonstans att double blir bättre att använda hmm undrar om det var om man ska casta till något annat hmm.

Vad sa uppgiften? Jag hittade en uppgift på internet som bara efterfrågade att kontrollera att värdet är inom max och minimum.

Kan kopiera min lösning när jag är hemma sen.

Tror inte du behöver break i en if sats då du har while som har ett kriterie som den lyssnar på varje varv

Skrivet av Gurral83:

Återigen, tack för hjälpen alla, har fått till uppgiften nu efter några timmars pillande och testande med era förslag.
Har sparat den "fungerande" koden i ett projekt och ska ge mig på att förbättra koden så jag kan få in floats istället.
Även om det inte spelar någon större roll för världen så lägger jag upp kodens om funkade iaf, så tar jag väldigt gärna feedback på den om ni ser något som man kan göra snyggare/bättre, you get the point!

using System; namespace Bastu { class Program { public static int FahrToCel(int fahr) { int cel = ((fahr - 32) * 5/ 9); return cel; } static void Main(string[] args) { int maxTemp = 77; int minTemp = 73; int optiTemp = 75; int cel = 0; Console.WriteLine("Welcome to the Sauna!"); do { try { Console.WriteLine("Please enter a temperature in fahrenheit"); int fahr = int.Parse(Console.ReadLine()); cel = FahrToCel(fahr); } catch (Exception) { Console.WriteLine("Please enter only numbers"); continue; } if (cel > maxTemp) { Console.WriteLine("The Sauna is too hot! Turn down the temperature!"); } else if (cel < minTemp) { Console.WriteLine("The Sauna is too cold! Turn up the temperature!"); } else if (cel == optiTemp) { Console.WriteLine("The Sauna now has a perfect temperature, have a nice visit!"); break; } else { Console.WriteLine("The sauna has a decent temperature now, enjoy"); break; } } while (cel >= minTemp || cel <= maxTemp); Console.ReadKey(); } } }

Skickades från m.sweclockers.com

Av ZalamanderRelic

Jag gjorde programmet nu på kvällen och jag använde två whileloopar som egentligen inte kollade något utan jag har alltid true(vilket kan bli oändlig loop om man gör fel), sedan kör jag break när något infaller som passar.

Kör try{ testa detta} catch {gör detta om try stötte på fel }

Av ZalamanderRelic

Lite spel och programmering blir lagom. Inte så mycket för firande så

Av ZalamanderRelic

@Klockan10: I den YH jag kikade på (nackademin) så innehöller c#.net även en del frontend.

https://nackademin.se/utbildningar/webbutvecklare-net-cms/ nu innehåller denna även en del cms men även förra kursen dem hade som inte var cms hade en del av frontend. inte samma utsträckning som ren frontend men tillräckligt för att förstå iallafall.

Även java hos nackademin innehåller lite frontend