Inlägg

Inlägg som Fade har skrivit i forumet
Av Fade
Skrivet av Archros:

Aldrig sett sådana travel editions faktist.

Min order som jag länkade är det slutgiltiga priset inklusive skatt, jag betalade inget mer. Vet inte varför det står som det gör med både excl å incl.
Den Balvenien och nästan alla av flaskorna var även i 1 liters format. Så typ 25-50% billigare 😁
Den sidan jag länkade var inge bra det håller jag med om. Trodde jag hade hittat en guldklimp men icke haha

Egentligen kvittar det. En sådan sida skildrar priset i Nederländerna, så är du där och handlar på en resa, så är det de där priserna du betalar i butik. Du behöver inte skatta svensk skatt när du för in spriten själv i landet.

Du säger att du aldrig sett travel editions men du brukar köpa taxfree och whiskey i 1l flaskor. Du får ursäkta men antingen ljuger du och aldrig har varit på taxfree eller så vet du helt enkelt inte vad det är du brukar köpa. Men se det positivt, man lär sig nya saker hela livet

Priset på sidan du länkade hade exakt samma skattpåslag om du bodde i Nederländerna, så nej tyvärr, inte billigare.

Av Fade
Skrivet av Archros:

Nu menade jag specifikt Ålands/Finlands färjorna när jag skrev 25-50% rabatt, vilket jag tyckte var tydligt men kanske inte.

Vad menar du med travel versioner? Systembolaget har standard 750ml och många gin 500ml. Exakt samma sorter finns som 1000ml/750ml i flesta länder förutom Sverige.
Om det går att få tag till för samma pris eller i vissa fall billigare så är det ju billigare? Du kanske glömde kolla storleken på flaskorna?
Det storlekarna gäller även dyrare sorter som jag tidigare skrev. Alltså Balvenie, lagavulin Hennes X.O Odyssey osv.
Men de kanske inte ens duger till rakvatten? 😅
Till och med Storbritannien som tyvärr begått kollektivt självmord med uttåget ur EU hade ju billigare sprit än Sverige.
Nu går det tyvärr inte att rimligt beställa därifrån.
https://ibb.co/jWFNSDZ
Min senaste beställning innan de gick ur EU.

Men missförstå mig inte, jag tycker Systembolaget är något bra. Jag älskar utbudet och lättillgängligheten. Beställer till 90% därifrån men ibland får jag feeling att prova udda saker och då slänger jag alltid med något extra.

Edit: märkte att jag skrev lite rörigt. Hittar man sidor som säljer större flaskor av samma sort så kan det vara mycket billigare menar jag. Har väll ingen favoritsida precis utan bara får feeling och söker upp något när jag är sugen. Märkt att Frankrike och Nederländerna är billigast(om man bortser från Åland/Finlands färjan

https://ginfling.nl/en/
Hitta nyss denna och ser att priserna är lägre än systemet på de varor jag kikat. Även fri frakt. Kanske blir en beställning 😁

Travel editions är billigare whiskey av kända märken, ofta står ingen åldersmärkning och det är tänkt att de endast ska säljas i taxfree och ofta 1l flaskor, men dock så finns dessa ofta att hitta i butiker i utlandet. Detta är en typisk travel edition "Talisker Dark Storm Whisky 1L".

Sidan du länkade till hade rätt dåligt utbud för att passa mig och nästan bara travel editions. Dock kan dessa ibland vara rätt bra, men svårt att jämföra priser. Tog lite kända märken som också finns på bolaget, mestadels i det lägre prissortimentet förutom JW blue label.

Nikka Whisky From The Barrel 50cl €39.95
Johnnie Walker Blue Label Whisky 70cl €189.95
The Macallan 12 Year Double Cask Whisky 70cl €74.95
Aberfeldy 12 Year Highland Single Malt Scotch Whisky 70cl €36.95
Glenfiddich Single Malt 12Y Scotch Whisky 70cl €31.95

Order Total Incl. Tax €373.75 = 4361 kr (samma pris inkl. skatt vid köp i .nl)

Bolaget tar 4035kr för exakt samma order.

Lite förvånad, trodde ändå att det skulle bli lite billigare iom flaskorna under 40€ som man faktiskt kan hitta billigare utomlands. Din Balvenie i din egna order var bra pris dock! 100-200kr billigare än hemma (edit, såg nu att ditt pris var utan skatt så kanske fortfarande billigare, men inte mkt). Men ta Macallan 12y double cask som ett exempel, kostar 874,39kr excl. skatt i .nl. Kostar 699kr på bolaget.

Edit: Så jag skulle säga att det generellt inte är billigare i EU utan monopol, går säkerligen att göra fynd men i det stora hela så får du vad du betalar för och där står sig Sverige bra prismässigt. (Även att vi blir slagna lite på fingrarna av finland, har dock inte gjort mer jämförelser än högre upp i tråden).

Av Fade
Skrivet av Mindfighter:

Var inte meningen att håna, bara ett konstaterande att det finns pengar att spara ute i europa.

Köpte en Jack Daniels American Single Malt 1l för 99 EUR i tyskland nu i påskas, finns inte på systemet så svårt att jämföra.

Macallan Double Cask 15 år kostar 1.900 SEK på systemet, 140 EUR (bägge 70cl) på Alko (finland) för att jämföra med närliggande, men du har rätt i att man måste ha koll på priserna vissa får man till samma pris på systemet.

Har ingen direkt koll på JD, men Macallan Double Cask 15 är ju intressant, kanske börjar ändra sig lite nu då, priserna har ju ökat rätt mkt de senaste åren här i landet. Därav jag också var så fundersam när jag var i rumänien i höstas och inte hittade något vettigt till bra pris, fick köpa en 12y Macallan för nästan 900kr för att ha en balkongwhiskey på kvällen. Och den sk. taxfreen på flygplatsen var ett rent skämt prismässigt.

Tycker de svenska priserna står sig bra ändå mot utlandet, skulle dock vilja veta var @Archros hittar 25-50% bättre pris än i Sverige. Då jag själv aldrig hittar något till bättre priser så det är värt att köpa. Kanske har fel favoriter

Av Fade
Skrivet av Mindfighter:

Har du varit i europa? Jag gillar whiskey och handlar alltid på mina resor och priserna är absolut bättre ute i europa jämfört med på systemet. (men man måste räkna om till literpris eftersom systemet envisas med 70cl flaskor) Men det har med skatterna här att göra och inte systembolagets "fel", systembolaget är säkerligen en effektiv upphandlare som köper stora volymer och har effektiv logistik som inte adderar till priset i onödan.

Spännande, kan du inte ge några exempel istället för att försöka håna?

Det enda jag normalt hittar billigare är travel editions, eller väldig billig whiskey. Så fort det är lite dyrare sorter så blir det tyvärr inte billigare. Nu senast var i rumänien, var jämförde i flera butiker och hittade inget som var billigare (blev rätt förvånad för allt annat var betydligt billigare än här).

Av Fade
Skrivet av viller2:

Det här var någon typ av hög chef, och det var helt tydligt vad hans avsikt var. Om du tror mig eller inte är naturligtvis upp till dig - men för mig fick det verkligen förtroendet för SB och deras propaganda att sjunka till noll.

Precis, alkohol kostar en himla massa pengar _trots_ monopolet. Vad har du för belägg att det skulle kosta mindre pengar utan monopol - magkänsla? Eller statens propaganda? Skicka gärna en (oberoende) länk på att alkoholrelaterade kostnader är väsentligt högre i den stora majoritet av världens länder som inte har ett alkoholmonopol.

Att begränsa friheten för (=kollektivt bestraffa) en population för att vissa missköter sig är väl alla kommunisters våta dröm. För oss skötsamma är det inte lika läckert. Var drar du gränsen? Monopolisera försäljning av chips och kakor för att vissa människor är feta?

Om du bor i en småstad kan du rimligen fortfarande beställa apoteksvaror på nätet, på ett sätt som inte var möjligt förut. I min medelstora stad har öppettiderna och tillgänligheten ökat enormt, vilket naturligtvis är en stor fördel om man behöver läkemedel under dygnets obekväma timmar.

Klart tillgängligheten ökar om man skulle kunna köpa sprit i närbutiken kl. 23 på kvällen/natten. Personligen så skulle jag inte ha någon nytta av det, men finns säkert de som har. Att kunna köpa värktabletter mitt i natten kan jag dock se en nytta av.

Om nu allt blir billigare av att monopolet försvinner, varför kan jag inte generellt hitta billigare whiskey utomands? (pratar inte om travel editions eller famous grouse).

Av Fade
Skrivet av Archros:

Varför måste alla hitta på saker bara för att försvara Systembolaget?
Det finns mycket bra med Systembolaget men priset på whiskey är inte en utav dom. Priset är något de inte ens vill (eller kan) konkurrera med.

Jag brukar beställa finare whiskey och rom från franska/nederländska sidor och det är bra mycket billigare än systembolaget. Även svenska whiskey märken.
Du behöver inte heller åka speciellt långt för att få 25-50% rabatt på dyrare flaskor... Eckerölinjen/Viking Line osv. De säljer även 1 liters flaskor av finare sorter som är billigare än systemets 70s.

Hitta på bra saker? Förklara vad jag hittat på.

Visa mig gärna något som är bra mycket billigare som du säger. Har själv åkt runt i stort sett hela europa, även vissa östra länder. Inte hittat något som är billigare. Rom har jag dock ingen erfarenhet av. Och inga jäkla "Travel Whiskeys" nu.

Men upp till bevis, ge mig en länk där man kan få 25-50% billigare... Whiskey då och inga travel versioner, inte rom som du länkat ovan.

Av Fade
Skrivet av Sweckid:

Sortimentet är möjligtvis "Svinbra" om man letar ekologiskt trams i papplådor. Propagandan har gjort sitt jobb hos dig i alla fall.

Whiskey är bra mycket bättre pris på i Sverige än i övriga Europa på grund av att systembolaget är så pass stor inköpare och hur alkohol beskattas häs. Då pratar jag om 400kr+ flaskor och inte famous grouse.

Av Fade
Skrivet av Yasko:

Blir det ok då bara för att andra multinationella jättar som Apple får göra det menar du? Värre när det är ett skärm som gör detta. Innebär att de kan spionera på dig 24/7, TVn eller skitföretaget kan bli hackat så dina uppgifter kommer ut. Finns 0 skäl till att LG ska ta stillbilder på din TV skärm, noll skäl.

Discord etc kan du åtminstone stänga av/undvika att använda, en TV skärm är du liksom fast med en tid framöver.

Någon som påstått att det är ok? Vill framhäva att det är många som tyvärr gör så. Vet inte riktigt vad det är du läser för att göra den slutsatsen.

Av Fade
Skrivet av Yasko:

LG har också "funktioner" TVn på nåt sätt "sparar" sista bilden du använt, kan vara film etc. kan också vara någon hemsida med info som du inte vill de ska kunna se. De där bilderna kan du se i "Hemmanavet" om du går in. Man undrar hur mycket som skickas till äckelföretaget så de kan spionera på oss.

Hade Apple också i sina Ipads, discord har det med skärmdelning där det kan visa ditt skrivbord som det såg ut när discord startades om du delar ett spel och alt-tabbar, händer inte varje gång man förvånansvärt ofta. Du ser det inte själv, men dina vänner gör

Av Fade
Skrivet av Dinkefing:

Jag förstår inte riktigt vad du menar? Tab i Keepass har ingen direkt funktion att bläddra bland lösenord använder du tab så byter man fokus mellan kontonamn och katalogerna man skapat i keepass. Så förstår inte riktigt vad du menar ändå.

Och varför söker du efter lösenord och inte namnet på domänen där du har kontot istället?

I keepassXC så måste du tabba efter du sökt, för att komma till ditt konto, i vanliga keepass så hamnar du direkt på kontot efter du sökt så du kan direkt använda snabbkommandon som ctrl-c/v/b .. etc.

Sen så använder jag inte keepass enbart till webbaserade saker så att söka på domänen... nja...

Edit, jag förstår inte om du försöker vara en besserwisser eller faktiskt tror att jag söker på ett lösenord för att få fram ett lösenord? Jag söker ju fram kontot (titlen för att vara EXTRA tydlig) som innehåller lösenordet...

Av Fade

Som de andra säger, testa i annan dator/skärm/kabel ..

Sen hade jag nog reklamerat till tillverkaren hellre än en återförsäljare. Upplever bättre hjälp och goodwill hos dessa.

Av Fade
Skrivet av Dinkefing:

Woot? Vad menar du med autofill och antalet tabbar?

Hur många gånger du måste trycka tab efter du sökt fram lösenordet i keepass innan du kan kopiera det eller autofilla till där du står i applikationen du vill pasta in det.

när det är i webläsare så kommer man ju runt det med extensions, men andra applikationer så är det smått irriterande.

edit: petig?? -- ja vet

Av Fade

Tycker det har blivit en rejäl ökning av antalet artiklar på sidan senaste månaderna, men samtidigt har kvalitén på innehållet fallit rejält. Många känns rent av AI genererade.

Av Fade

Keepass, tycker det fungerar bättre än just KeepassXC, speciellt om man söker och använder autofill (antalet tabbar för att komma till ditt sökresultat).

Av Fade
Skrivet av snöflinga:

Så fruktansvärt bra. Funderar på att se om hela.

Böckerna sträcker sig betydligt längre än serien, så kan vara ett tips.

Av Fade

Tycker växlingskurserna ofta är mkt höga så fort det handlar om btc. Inte såhär höga dock. Men absolut största anledningen till att man inte använder det.

Av Fade

För mig är en kundtjänst som svarar på frågor lite a och o. Skickade 2 mail i början av november till Webhallen, hörde aldrig från dem så fick bli en uppgradering från inet.se.

Av Fade
Av Fade
Skrivet av Fenrisulvfan:

5800X3D är en gloria-produkt som inte har någon like på AM4 som är nästan 2 år gammal och har rasat från MSRP $449 till 3688Kr (=$287) och då har dollarn samtidigt stärkts mot kronan. Den är inte prisvärd jämfört med 5800X, 5700X eller 5600 för sin prestanda, utan det är just kronan/glorian som den lever på.
5700X kostar idag 2147Kr, är det alltså värt 1050Kr a.k.a 50% högre pris för 3D-cache? Nej, det tycker jag inte, den kommer lida av samma syndrom som RTX4080.

prestanda/pris har aldrig varit linjär, x3d processorn är i snitt 15% snabbare i spel i 1080p. Du kunde knipa en 5800x3d för 3k under BF. Tycker själv det är grymt nice att kunna uppgradera en gammal AM4 med en så pass bra prolle utan att behöva köpa nytt MB.

Grabben har en gammal 3600x som jag förmodligen kommer byta till en 5800x3d. I det hela ser jag en billig uppgradering. Och kan skjuta på nästa stora uppgradering 15% längre fram i tiden än om jag skulle köpa en 5800x utan x3d.

Av Fade
Skrivet av Jeaj:

Ingen har påstått att intel är billigare, dock kan du få bättre prestanda om du överklockar.

Läste fel,

Skrivet av Jeaj:

Alla chip kommer inte klara expo vilket beror på kisellotteriet, som min t ex. De brukar stå i finstilt på qvl listan hos tillverkaren.

De är trevligt att du har haft bra erfarenheter men de betyder inte att de kommer se likadant ut för alla.

Vet inte varifrån du får att jag skulle tro att det ser likadant ut för alla? Jag påpekar att det ser mycket ljusare ut för de flesta med de senaste biosuppdateringarna. Men som du säger, "det betyder inte det kommer se likadant ut för alla", det är ju dock oberoende tillverkare, amd/intel. Du kan ha otur vad du än köper.