Inlägg

Inlägg som en_slacker har skrivit i forumet
Av en_slacker
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nu har inte jag den modellen utan Electrolux. Riktar jag inte kontrollen korrekt så uppdateras inte enheten utan enbart på fjärren. Kan stå 22 grader på enheten och 18 på fjärren om jag inte hör det där "pipet" som sker på min huvudenhet. Kan vara nåt sånt?

Fast det märkliga är ju att jag får både pip-ljud från huvudenheten och att samma information visas på båda displayerna. Så det verkar som att signalen går fram, men att olika saker händer beroende på om jag gör en viss inställning med fjärrkontrollen eller direkt på huvudenheten.

Av en_slacker

Har hittat ett märkligt beteende hos min Wood's Cortina Silent G. Kompressorn startar och stängs av olika beroende på om en inställning görs med fjärrkontroll eller direkt på huvudenheten.

Exempel:
Det är 22 grader i rummet, och jag har ställt in 21 grader som måltemperatur. Kompressor är igång. Om jag ställer in 30 grader som måltemperatur på enheten stängs kompressorn av omedelbart. Om jag däremot gör samma sak med fjärrkontrollen ändras bara displayerna - dvs både på fjärren och på huvudenheten - men kompressorn fortsätter att arbeta.

Motsvarande situation i låga temperaturer, dvs kompressorn startar omedelbart om jag ställer in en klart lägre måltemperatur än omgivningstemperaturen i rummet - men bara om jag gör det på huvudenheten, inte när samma sak görs med fjärrkontrollen.

Är det fler om upplevt samma problem?

Av en_slacker
Skrivet av Erik_T:

@en_slacker:

Jobbar du med riktigt stora filer, eller gör mycket kopieringar av filer, så kan du få en märkbar prestandaökning om du har dem på en NVME disk med hög överföringshastighet.
För de flesta sysslor så märks det dock inte mycket skillnad mellan en snabb SSD och en långsam SSD. Några millisekunder hit eller dit, vilket är mätbart men sällan märkbart.

Intressant! Vad skulle du definiera som riktigt stora filer? Fotoredigering kanske inte låter så tungt, men sitter man med panoraman eller i 16-bitars tiff-filer i ProPhoto RGB tenderar det att dra iväg snabbare än man kanske tror, om än inte i nivå med tyngre videoredigering...

Av en_slacker
Skrivet av Erik_T:

Prestandamässigt vet jag inte om det gör någon större skillnad vilket av alternativen du väljer.

Själv så hade jag lagt OS och liknande på den mindre SSD:n medan bilder, projektfiler, och sånt hamnar på den större SSD:n. Detta då jag antar att foton, projekt, m.m. är det som tar störst plats.

Jag lutar åt det också, men jag tänker att det åtminstone i teorin borde bero en del på hur mycket Windows läser/skriver från OS-disken under användning. Systemet får ju gärna vara snabbt generellt och inte bara vara optimerat för att ladda filer i Lightroom ... men å andra sidan, om Windows knappt använder OS-disken under användning känns det overkill prestandamässigt att dedikera en NVME till det och låta alla projekt, foton etc. laddas från en långsammare disk...

Av en_slacker

Kombination av M.2/NVME-SSD + SATA-SSD + HDD för fotografi och musikproduktion

Som rubriken lyder luskar jag efter ett bra sätt att utvidga min nuvarande lagring med en extra SSD, men jag funderar lite på för- och nackdelar med olika upplägg.

Användning: främst Lightroom, Photoshop och en del Cubase. Gaming rätt sällan, men inte aldrig.
Nuvarande lagring: 1 M.2/NVME-disk på 512 GB + 1 8TB HDD
Tilltänkt utökning: 1 2,5" SATA SSD på minst 1 TB

Med nuvarande upplägg är SSD:n nära nog alltid runt 80% full, och det händer att jag får gå in och rensa för att spara utrymme. Det är kanske inte hela världen, men lite av ett störmoment då och då. Min tanke är att köpa en 2,5-tums SSD på åtminstone 1 TB, men jag funderar på vad jag bör använda respektive SSD till. Efter en del googlande tycker jag åsikterna verkar gå isär, och jag blir inte mycket klokare på hur en tydlig översikt av för- och nackdelar skulle se ut. Ungefär såhär tänker jag, men jag är nyfiken på andra idéer:

Alternativ 1
SSD M.2/NVME: OS, appdata
SSD SATA: Lightroom-cache, aktuella foton, projektfiler och ev. instrumentbibliotek
HDD: arkiv av foton, projekt, instrumentbibliotek som inte används ofta

Alternativ 2
Som alternativ 1, men SSD:erna byter användningsområde (dvs OS på SATA-SSD och aktuella foton, cache etc på M.2/NVME)

Det jag fnular på är vad som egentligen ger mest utväxling av att ligga på en M.2/NVME-disk - OS/appdata eller foton/projektfiler? Hur tänker ni?

Av en_slacker
Skrivet av mrqaffe:

Ja de tar ju bort blått, varför ska du ha gula glasögon om du ska bildredigera med en dålig skärm, det är mycket bättre att välja en bra skärm.

Jag är inte säker på om du förstod mitt inlägg. I vilket fall förstår jag inte vad som får dig att anta att jag skulle ha en dålig skärm (what?).

Jag frågar om den här typen av glasögonglas, som ju anges som ofärgade men som ska begränsa mängden blått ljus i området 390 - 440 nm. Det jag undrar över är om någon har erfarenhet av denna typ av filter hos glasögon och om det blir en upplevd skillnad i färgupplevelse.

Av en_slacker

Bump. Påverkas färgerna av glasögon med blåljusfilter? Att jobba mycket framför en skärm skulle möjligen motivera ett filter, men om man jobbar mycket med bildredigering gäller det ju att färgåtergivning inte påverkas.

Av en_slacker

Slangen blir ju som bekant rätt varm. Har provat att vira in den med filtar och aluminiumfolie, och nog kändes luften runt slangen lite svalare men det kändes rätt getto...

Vad tror ni om att använda något som den här slangen?

Av en_slacker

Haft en Wood's Cortina Silent G i några veckor nu. Jag är lite kluven eftersom jag inte ägt någon portabel AC innan och därmed inte har något att jämföra med, men då är det ju bra att det verkar finnas flera andra i den här tråden som köpt samma modell!

Jag har stora fönster som vetter mot öster och får därför rätt olidliga morgnar i vanliga fall. Med gardinerna fördragna, ett Window Seal från Amazon och AC:n på timer så att den startar runt småtimmarna hamnar jag på ungefär 23, ibland 24 grader som bäst under förmiddagarna nu under den senaste veckans värmebölja. Eftersom jag inte provat utan AC just under värmeböljan blir det väl lite av en svår jämförelse, men när det "bara" var runt 22 ute om dagarna hamnade innetemperaturen på 27 grader på morgonen utan AC.

Ligger det i linje med vad man kan förvänta sig? Tycker möjligen den borde klara att pressa ner temperaturen ett par grader till. Läser andra som flexar med att de numera har 17 grader, men det kan ju ha varit under andra förutsättningar också.

Av en_slacker

@Laxpudding: Min gissning också. Om fotografen backar lite och låter kameran använda större delar av omgivningen för att sätta vitbalans och färgton borde de se mer gröna ut.

Av en_slacker

@slotte: Underbart vilsamma färgtoner. Snyggt.

Av en_slacker

Sennheiser Momentum True Wireless 2 är helt underbara om ljudet är viktigt. Använder dem inte under träning, och till film och för Skype/Teams är de inte riktigt optimala då det uppstår en del lagg och fördröjning.

Av en_slacker

Canton DM-soundbase:ar är rätt trevliga, men se upp med bredden om du vill ställa TV:n på den. Jag fick köpa till en ny fot.

Av en_slacker

Ah, Soundblaster Audigy 2! Köpte mitt begagnat efter att ha velat ha ett i flera år. Those were the days.

Av en_slacker

Asus Zenbook U500VZ - skumt problem med skärmen

Jag använder en Asus Zenbook U500VZ. När skärmen visat en mörk bild en stund och sedan visar en ljusare bild, så ser bilden konstig ut i några sekunder innan den korrigerar sig själv och blir normal. Lite svårt att beskriva hur, men det ser ut som att gamma och/eller kontrast spökar - men som sagt, bara tillfälligt. Om stora delar av skärmen visar mörka färger syns det en del på de ljusa partierna också - tills man plockar fram något ljust.

Det händer oavsett hur jag ändrar inställningar och påverkas inte av ljusstyrka, batteri- eller nätdrift eller liknande.

Några idéer på vad detta är?

Av en_slacker

Skruvat fast moderkort i chassi

Ja, jag sitter alltså här med ett moderkort där en av skruvarna har fått huvudet så slitet att det inte går att skruva upp den för hand, och skruven sitter som berget. Vad göra?

Av en_slacker
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TubularBoy
Dom är ju bra men dom passar förmodligen inte hans låda.
Oftast desptop/min-itx som använder sig av sånna.

MicroATX tror jag att jag har (om jag googlat rätt ) Billigare än nytt moderkort och nytt chassi är det ju, men det passar alltså inte, eller...? Nåt minitower är det väl jag har, ca 40 cm högt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av TubularBoy
Då stiften på moderkortet är hanstift och kontaktens är honstift så kan man plocka ut dem från kontakten och sätta lite krympslang på och trycka dit dem för hand. Korta sedan av kontaten med en avbitare till önskad längd.

Funderade lite i de banorna också, men det känns lite som att det hela ändå bara skulle sluta med att jag sitter där och klipper sönder allt...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av PMJ
Snälla säg att jag inte är så skadad och ser att det är en HP maskin pga moderkort o kablar.

Nära Compaq.

Av en_slacker

Hoppsan

Heter lösningen till detta problem "nytt moderkort", eller kan man lösa det på nåt annat finurligt sätt?

http://s1008553.crystone.net/ajaj.jpg

// Den Okunnige

(Om det inte syns tydligt: Det är ett Radeon HD3850 som blockerar 24-pinskontakten på moderkortet. Asus nånting, 24x24 cm, par år gammalt.)