Inlägg

Inlägg som sharadkingboy har skrivit i forumet
Av sharadkingboy

Märkligt Asus SP score kan ändras....??

Jag har märkt att Asus SP score kan ändras. Jag satte in min nya 13900Ks processor och då fick jag 115 på SP score. Då var den helt "orörd" med original IHS etc

När jag sedan delid och monterade ekwb direct die så sjönk SP score till 105....

Då trodde jag att jag haft sönder något och blev lite undrande. Jag monterade därför åter IHS, dock med liquid metal och då steg SP till 110....

Testade även med lite olika kombinationer och kom fram till att detta SP score helt enkelt ändrades.

Jag reset bios efter varje nytt moment samt lyfte ur processorn så allt skulle bli samma förutsättningar.

Nu monterade jag slutligen ett modifierat ekwb big block till Asus z790 Hero med direct-die och SP score är 105....

Hur som helst är det för mig något nytt att annan IHS alt annat "tryck" skulle påverka SP score.

Av sharadkingboy

Stora variationer P-core?

Nu tänkte jag låna er expertis igen, ang mina temp P core max:
0: 64
1: 62
2: 69
3: 68
4: 71
5: 70
6: 66
7: 71

Vad säger ni om stora variationerna mellan 62 grader till 71...

Av sharadkingboy

Nu har jag fått ihop allt och max temp är 70 grader efter 10 min i cinebench 23.... runt 280 watt med liquide metal.

MEN något som är mer märkligt är att jag hade 115 SP innan jag tog av IHS och delidd, men nu har jag 105..... På min 13900Ks. Då inte processorn blir överhettad så tror jag inte att processorn gått sönder, men helt klart undrar jag varför SP sjunkit så...., några teorier??

Av sharadkingboy

Hej igen

Nej inget av det gamla är kvar, den är spegelblank ytan och inte skrovlig eller så. Men lägger ett rakblad stående över die så ser man att det inte är helt plant. Har sett en del trådar om detta, men ej någon lösning:( Därför jag undrade om ni visste.

Det finns sådan liquide metal pad som är något tjockare men som jag förstått är det inte helt pålitligt och kvalitén kan variera kraftigt...

Så nu står jag här med ett snyggt direct die block som inte ligger helt plant mot die:(

Av sharadkingboy

Är det kört med Direct-Die kylning?

Hjälp!! Är det kört med Direct-Die kylning??

Jag har en 13900Ks som jag fick av IHS på ett smidigt sätt, likaså det som var på själva "Die", så nu är den blank och fin.

Men när jag kollar på själva Die så ser jag att den inte är helt plan, och där kommer alltså funderingarna på hur det ska fungera med direct-die kylblocket från Ekwb, som är helt plant.

Liquide metal är så tunnt att det inte kommer att fylla "gapet" som blir däremellan. Jag har svårt att tro att man kan "spänna ner" själva die, samt att jag är rädd att krossa spricka die om jag kör med det platta kylblocket....

Så vad kan jag göra? Börja lappa cpu die är dock uteslutet för min del. Finns det någon likvärdig Liquide metal egenskaper fast som är något tjockare som då fyller upp?

Tack på förhand

Av sharadkingboy

Någon som behöver vattenkylningblock till Zotac Amp Airo Bykski som nytt

Av sharadkingboy
Skrivet av tRevz:

Om du kan köra 200+2k på minnet utan att du tappar prestanda så har du ett extremt bra kort? Hur högt tänkte du klocka egentligen 😂
+200 samt höjd volt / power limit brukar bli 3ghz+ på coren

Nej jag tycker mest det var så olika, att kunna dra på max på minnena och så lite på core...

Av sharadkingboy

Jag kan köra +2000 Mhz på minnet, men höjer jag över 214 på core så hänger det sig direkt. Har laborerat med att höja sänka diverse reglage, men ändå samma.... Har ni några förslag på vad det kan bero på?

Av sharadkingboy

Vattenblock Zotac 4090 AMP Extreme AIRO / Trinity

Bytte grafikkort, så detta vattenblock är som nytt passar till Zotac 4090 AMP Extreme AIRO / Trinity och kommer med backplate.

Kan skickas alt hämtas på plats utanför Ystad.

Läs hela annonsen här

Av sharadkingboy
Skrivet av perost:

Ja, 13900K och 13900KS lär vara precis samma krets, där 13900KS bara är utvalda kretsar (s.k. "binning") som klarar de högre kraven. En processor som inte klarar kraven för 13900KS kanske blir en 13900K istället, eller kanske t.o.m. en 13700K med några kärnor avstängda. Men som du resonerar om så handlar det också om att fylla behovet av vissa modeller, så en krets som hade kunnat bli en 13900KS kanske blir en 13900K istället.

Så att byta till en 13900KS är tyvärr ett lotteri, det finns inga garantier för att en sån skulle kunna överklockas mer än din nuvarande 13900K. Det enda som garanteras är att den har lite högre klockfrekvens i grundutförande.

Okej och jag misstänker att en klockad 13900K som kör på 6100 Mhz drar lika mycket som en "icke klockad" 13900KS som kör på 6100 Mhz?

Skrivet av Pe3:

Om du kör 6.1Ghz allcore så har du ett riktigt golden sample. Så för att hålla mig kort så säger jag Grattis

Edit:Missade frågan BYT INTE

Osäker på om det är på all core, men i Time Spy Extreme står det iaf 6100 Mhz på cpu.... Men om den nya KS processorn klarar 6100 Mhz utan att vara klockad, samt på alla core´s så känns det ju ändå väldigt värt:) Så det kanske blir en sådan ändå

Av sharadkingboy

Kan jag ha fått en 13900KS processor som 13900K? Klockutrymme KS?

Har funderat på detta, som jag förstått det så är både K och KS i grund och botten likadan processor med likadana komponenter?

Jag antar också att det säljs betydligt fler 13900K processorer än KS, så alla som klarar grundkraven för att bli en KS kanske ändå inte får den märkningen?

Om du har en K processor som du klockar och kör stabilt på 6100 Mhz, så borde det väl bli samma effekt som om du kör en KS "oklockad" så att säga?

Har du samma klockutrymme på en KS som en K i Mhz sett? Eller är KS redan "boostade" från början, så att klockutrymmet är tämligen klent?

Kort och gott, jag har en 13900K idag och kör den stabilt i 6100 Mhz, är det lönt att byta till en 13900KS i hopp om att kunna klocka den ytterligare 500 Mhz?

Tack på förhand

Av sharadkingboy
Skrivet av Myllerman:

Tänkte beställa en kabel från modDIY. Vilken frakt tog ni och hur långt tid tog det?
Stämmer 2-3v med "free shipping"?

*Såg att det är Kinesiskt nyår nu så kommer nog inte beställa... Läst en del historier om saker som tappats bort när man beställt
under den perioden från Kina.

Du kan köpa en vanlig från Corsair och "pinna om" , gjorde det själv istället för att behöva lägga flera tusen på ett nytt, förutsatt du har runt 1000 watt, annars kan det ju vara läge att byta på samma gång:) PM mig om du vill ha hjälp med det.

Av sharadkingboy
Skrivet av kusk0r:

Hur kunde du se din plats bland svenskarna? Ser inte hur man kan filtrera efter land. Kom upp till 28880ish vilket räckte för typ top 60... Sen åkte man så småningom ur top 100.

https://www.3dmark.com/search

Skriv CPU 13900k som exempel > search

Då kommer du till ny sida, till vänster på sidan så finns en massa olika parametrar du kan välja, däribland Country

Av sharadkingboy

Nej nu ger jag upp, mixtrat trixat och fixat, men kontentan är att hot-spot är väldigt hög upp mot 100 grader med vattenblock och runt 70-80 med vanliga luftkylning.

Ser att det sitter några svarta korn/flagor där vattnet går genom vattenblocket men svårt tro att det skulle göra så mycket.

Blir att beställa nya EK blocket som kommer i mitten av Februari, förhoppningsvis får jag även direct die cool ek guld blocket då jag lade beställning väldigt tidigt.

Av sharadkingboy

Då har jag återgått till standard monster kylaren och visst tusan är det skillnad, hot spot varierar lite beroende på, men med default inställning på kortet så är toppen runt 70 grader....

Jag drog ut mx-5 med en spatel annars typ allt annat lika.....

Av sharadkingboy

Skulle det kunna vara så illa att kortet blivit permanent förstört om det blivit för varmt eller så?

Även CPU 13900k med flytande metall samt direct die cooling kan nå upp mot 90-100 grader vid hård belastning.

Vad gäller kylpastan så köpte jag den för några månader, jag duttade på så det blev som många små "spik/toppar" så det borde tryckts ut jämnt.

Innan dess från början hade jag kopparschims med kylpasta på vardera sida till VRAM samt flytande metall till die'n men det var då som det blev så väldigt varmt. Kanske kopparschims 1,2mm vart för tjocka så inte die fick helt kontakt med blocket?

Av sharadkingboy

Okej ja då kan jag utgå från att hög hot spot temp är någonstans från die som är felet med dålig kontakt, oberoende av kylpads etc

Får se om jag orkar tömma systemet igen, har dessutom distro plate så får se om jag kan koppla förbi GPU kopplingen.....

Kan det vara så att kylpastan MX-5 är för gammal, den var ganska så hård...., på samma gång var det hög temp även med flytande metall:(

Av sharadkingboy
Skrivet av tRevz:

Temp för core, hot spot samt minnen, låter som dåligt monterat så att nån del av coren inte får bra kontakt

Dum fråga men kan man montera det så fel? Är väl bara att spänna de fyra skruvarna likt topplock till mopeden, alltså korsvis? Funderar på om kylpads kan vara för tjocka och därför inte die'n får maximalt med kontakt?

Av sharadkingboy

Så, då var det löst, eller ja delvis iaf. Kan köra Time Spy Extreme med både 100 och 110 i power limit utan att det hänger sig.

Lösningen var att riva ner heia vattenblocket, bort med flytande metall på die'n, bort med kopparshims och så blev det vanlig mx-5 kylpasta mellan die och vattenblock, samt vanliga kylpads mellan Vram och vattenblock.

Dock är hot spot ändå uppe runt 95-100 grader nör jag kör Time Spy Extreme med power limit på 100.... (vilket jag dock inte alls kunde innan då den hängde sig fort).

Jag funderar på om billigt Bykski block kan vara huvudorsaken till detta problem, att det är skevt eller annat!? Är sugen på EK's block med active backplate "ABP" , men kanske finns enklare sätt ta reda på det med hot spot?

Någon som vet vilken tjocklek på kylpads man ska ha där till Vram?

Tack för alla era tips och hjälp

Av sharadkingboy

Innefattar "hot spot" även minnena, tänkte om en kylpad är monterad på fel sätt alt om den kanske är för tilltryckt/platt?