Inlägg

Inlägg som nienithaur har skrivit i forumet
Av nienithaur

Tänk bara på att många (alla?) sugtabletter för ökad salivutsöndring innehåller natriumflorid vilket inte är alls bra att få i sig i stora mängder. Som sagt lätt att man käkar tabletterna som godis (jag vet:)), och då är det lätt hänt att dagsintaget når oacceptabla nivåer.

Av nienithaur

Håller med. Det är inte ofta jag går över gränsen, men många dietister verkar ju ärligt talat tänka med röven och dessutom ha mage att stoltsera med det. Det finns mängder med mikronutrienter med väldigt positiva hälsoeffeker som vi än så länge vet ganska lite om. För optimal hälsa räcker det inte att förlita sig på det man får i sig via multivitamintabletter, och sedan bara räkna kalorier. Det finns mängder med antioxidanter i frukt och grönt vilka lyser med sin totala frånvaro i sockerbaserade drycker som läsk. Listan verkar komponerad ENBART med avseende på energidensitet vilket är korkat så det ryker om det. Precis som Boris skrivet ett par poster ovan finns det betydligt mer viktiga faktorer att ta hänsyn till, betydligt viktigare även om målet bara är att vill gå ner i vikt och man skiter i hälsan i övrigt.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x-dr3am
Nej inte provat men jag vet att rabatterna inte funkar på telefon

Rabatterna fungerar, men inte att kombinera. Det man däremot kan råka ut för är att ordern inte går igenom pga. "för mycket" rabatt, att dell förlorar pengar på att sälja datorn. I så fall får man beställa över nätet. Men såvida man inte vill ha en röd med penryn (tror fortfarande inte det går att beställa på nätet) finns väl ingen större anledning att gå via telefon.

(Har fått tillbaks pengarna nu föresten, så tog 2 dagar istället för de två veckor man fick höra i telefonen.)

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av selotodo
Det är ju det nattväktarstaten är -- en plattform för mänskligt samarbete. Nattväktarstaten är inte en utopi eftersom en utopi innebär ett önskat slutmål, medans nv-staten bara är just en plattform som sedan utvecklas i den riktning medborgarnas fria val styr den.

Jag tycker det är roligt att du verkar tänka väldigt mycket som jag själv gör, men ändå kommer till helt andra slutsatser. Jag ska försöka förklara vad jag menar utan att det blir för långt eller för flummigt.

Idéer är superviktiga. Det är idéer som avgör hur världen formas och på sikt gör skillnaden mellan välstånd och misär. I ett fritt samhälle så avgör kvaliteten på en individs eller grupp individers idéer i allmänhet deras framgång över tid. I ett reglerat samhälle (tänk Sovjetunionen) så spelar det ingen roll vilka idéer du har, utan allt hänger på vem du känner och hur bra du är på att mygla.

I ett fritt samhälle så kommer personer med bra idéer som fungerar i praktiken att få ökade resurser och därmed ha större möjlighet att påverka. Att personer med rätt idéer får ökade möjligheter gynnar även andra.

Som exempel kan vi ta min chef. Han har tillsammans med några andra grundat ett företag som tillverkar mjukvara för en tillverkningsindustri. Han har väldigt många idéer och satsar väldigt hårt på att genomföra dem. Eftersom hans idéer faktiskt är bättre än konkurrenternas så går företaget bra och vi får ökade möjligheter att sprida idéerna. Vi producerar också mer än andra vilket gör att priserna blir lägre för våra kunder och därmed för våra kunders kunder. Dessutom hjälper våra produkter till att kraftigt sänka kostnaderna inom tillverkningsindustrin, vilket gör att även vanliga konsumenter gynnas direkt. Detta är möjligt för att en stor del av resurserna som frigörs pga den effektivisering vi genomför faktiskt hamnar hos oss och därmed hjälper oss att genomföra ännu större förbättringar. Den här effekten dämpas ju högre skatterna är. Om pengarna tas ifrån den här sortens entreprenörer och ges till någon som har genomsnittliga idéer så förlorar hela samhället på det. De fattiga, medelklassen, ja alla faktiskt, tjänar på att de personer som faktiskt vet hur man åstadkommer positiva förbättringar har medel att genomföra dem.

Nattväktarstaten gör alla idéer jämlika. Det finns objektiva lagar som är lika för alla, och ingen statlig favorisering av särskilda idéer eller företag. Ju bättre idéer desto större blir deras genomslag i samhället.

När man tvingar en person att göra något mot hans vilja så åsidosätter man hans möjlighet att agera rationellt. Ju mer tvång desto mindre möjlighet att vara rationell och satsa på idéer som är för nya för att ha allmän acceptans i samhället. Min chefs möjlighet att stödja bra idéer och låta dåliga idéer dö ut begränsas i och med att han tvingas stödja Miljöpartiet, Veckorevyn med flera via skattsedeln, istället för att satsa allt på verksamheten. Välfärdsstaten håller dåliga idéer vid liv och gör det svårare för nya, bättre, idéer att växa.

Eftersom vilka idéer staten ska gynna bestäms via omröstning så missgynnas nya idéer som ännu inte hunnit bevisa sitt värde för den stora massan. Det är ganska självklart att man får medelmåttiga resultat om det är medelmåttor som bestämmer. Och demokrati är ju just medelmåttornas styre Bara för att förtydliga så förespråkar jag inte diktatur utan en demokratisk men minimal stat.

Ovanstående blev inte lika klart och tydligt som jag hade önskat, men det är det bästa jag kunde åstadkomma just nu.

Jo, jag kan förstå hur du tänker, och det är lockande att se liberalismen som den ultimata plattformen. Men ekonimisk frihet leder så som jag ser det varken till personlig frihet eller ett bättre samhälle.

Antagandet är att ideer som är ekonomiskt framgånsrika är bra ideer och bör privilegieras. Men många av de mest framgångsrika produkterna går ut på att effektivt exploatera människors svagheter. Cigaretter, snabbmat, sprit, godis, pornografi osv. Observera att jag egentligen inte har något emot någon av dessa, men människor borde få välja utan att företag som gör allt för att skapa och driva på behovet. Det ligger ju trots allt i deras ekonomiska intresse.

Därför vill jag se en politiska organ som kan bedömma ideer mer objektivt. Mardrömsscenariot är väl i och för sig kombinationen med en auktoritär stat med ekonomiska intressen som styr. Det är väl lite så det funkar i tex. USA. Företag och privatpersoner med mycket pengar kan effektivt påverka politikerna vilket leder till irrationella politiska beslut. Vapenindustrin kan tex. tänkas lobba för att landet skall gå i krig, enbart på grund av att det skulle leda till ökad omsättning och mer vinst.

Av nienithaur

Är det bara jag som är helt förundrad över att politik är en av de få akademiska grenar där det är helt ok att basera sina åsikter helt på magkänsla och principiella åsikter, ofta väldigt löst vetenskapligt grundade? Givetvis kan det vara bekvämt att att etikettera "åsiktspacket" som socialistiska, liberala konservativa, anarkistiska, men för pragmatiker är det knappast meningsfulla begrepp. Jag tror i dagsläget inte på en enkel lösning, utan en krogig och snårig väg mot något som tillslut kan bli ett väldigt lyckat samhällsbygge. Vi bör lägga i princip all energi på att lägga upp en bra plattform för att den samhälleliga evolutionen går snabbast möjligt. Så länge vi människor förändras och evolverar kommer inte finnas EN eutopi. Prioritet nummer ett att samhället ligger någorlunda i fas med oss människor. Om samhällsutveckingen går i snabbare takt än mänsklig evolution kommer vi nå dit en vacker dag, om inte går vi nog mot en katastrof.

Ideer, även politiska, är kan med framgång betraktas som evolutionära entiteter som kan dö ut, fortplanta sig, mutera precis som biologiska organismer. Att en ide är framgånsrik evolutionärt sätt behöver inte betyda att den är bra. Så den största och svårasta uppgiften blir att se till att de politiska ideer som är "negativa" för samhällen och individer alltid har en sämre överlevnadspotential en de goda.

Låter kanske konstigt att den typen av ideer/reformer skulle ha någon bärkraft över huvud taget, men så länge makten att förändra inte är någorlunda jämt fördelad på individnivå tillåts minorieter styra samhällutvecklingen efter sina intressen, och majoriteten kan i värsta fall missgynnas. Så en viktig komponent för att accelerera positiva samhällsutvecklingen är att ideer föds jämlika. Informationsteknik i allmänhet och internet i synnerhet är har gjort att vi idag är närmare en sådan värld en någosin tidigare. Men det finns väldigt mycket att göra.

Man kan tex. argumentera för ekonomisk utjämning, inte bara för att det känns som en god ide att ta hand om samhällets "svaga". Pengar är ett maktmedel, och så länge vi har väldigt en ojämlik fördelning av resurser kommer också ideer att konkurrera på ojämna villkor. Att hård centralisera samhällsutvecklingsorganen kan i en välfungerande demokrati också vara ett sätt att uppnå målet.

Detta var egentligen ett sidospår, min huvudsakliga poäng var att man i MYCKET högra grad bör tillämpa den kunskap vi har innom vetenskapsteori även när det kommer till politik. Reformer bör alltid utvärderas grundligt, avskaffas om resultatet är negativt, eventuellt utökas om resultatet är positivt. Vi bör också skamlöst sno lyckade reformer från andra länder om nu inte ekonomiska eller kulturella förutsättningar ser väldigt annorlunda ut. Kanada har tex. ett kriminalvårdssystem med dokumenterat lyckat resultat, varför har vi inte samma i Sverige idag? Varför har inte USA avskaffat dödstraffet då alla data pekar på att det är totalt ineffektivt och dessutom drabbar oskyldiga?

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av robertk
Hur lång tid tar det för Dell att betala tillbaka pengar då ni har avbeställt? Jag betalade med kort och avbeställde i tisdags men har fortfarande inte fått tillbaka pengarna.

Det kan ta upp till 2 veckor hörde jag. Ligger själv ute med ca 12k. Rätt dåligt system måste jag säga då det är lätt att man kommer på något man vill ändra när man väl beställt. Kanske det som är lite av tanken också, motverka att folk avbeställer så fort nya fina erbjudanden dyker upp.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lambroo
försöker dell lura oss?

om jag utgår ifrån 9990:- datorn -> konfigurerar upp till den till motsvarande 10 790:- datorn. Då blir 9990:- datorn 1000dyrare. MEN det står att rabatten ska vara 2500:- mer på deras sida! varför blir det så?

De där rabatterna säger inte så mycket. Det är mest fantasisummor dell drar rätt godtyckligt från marginaler på uppdateringarna. Som du säger verkar de inte stämma överens med verkligheten. Code Red datorn tex har 800 rabatt, fetaste svarta har 4000. Men biffar man upp Code Red motsvarande svart blir det bara dryga tusenlappen som skiljer. Och då ingår ändå ultimate i Code Red packetet (även om det inte känns som en fördel), så egentligen skiljer det knappt något (borde vara 3200 kr skillnad).

Av nienithaur

Otroligt imponerande. Förhåller mig skeptisk till att tekniken är att betraktas som säker, men som så vore fallet skulle jag inte tveka.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av onaka_the_kaka
nienithaur: jag skulle ändå gjort som dig. en 1gb ram sticka är ju värd nästan ingenting idag och jag tar hellre 2st ram-minnen från dell då jag tror det eliminerar risken för att två ramstickor från olika tillverkare skulle fungera dåligt ihop och därmed försämra prestandan ..

förmodligen har inte moderna ramminnen de här typen av problem men bättre att vara på den säkra sidan väl?!:)

Jo, resonerade också lite så. Att det är skönt att ha stickor av samma sort. Men antagligen är det något standardmärke som sitter i vilket ändå går att hitta förhållandevis enkelt. Hade inte suttigt fel med extra ramen iofs då man kanske skulle kunnat pilla ner det i någon annan dator här hemma. Hur som helst är det inga enorma slantar det handlar om. Kan vara värt det bara för att slippa ta isär den.

w0lla: Jobbigt det där.. Man kanske kan modda dit ett tunt lager plastfolie?

Förjävligt att de snålar med ojordade kablar (om det nu är detta som är problemet). Eller får du stötar även när den kör på batteriet?

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lafsen
jag svarar på det jag kan.

Nej, skillnaden mellan 3 och 4 gig är inte värt det. windows utnyttjar inte mer än 3 gig vilket räcker fint till allting som jag tror du kommer använda datorn till.

Om du menar led vs. inte led så är led definitivt värt det.
Den drar mindre batteri

Nej, dessutom kan man ju få en 2gb sticka (från tex. db) för vad det kostar att uppgradera från 3 till 4 på dell. Dum som jag var tänkte jag inte på detta när jag beställde. Kunde fått 1gb helt gratis.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Birks
Jag tycker Microsoft borde slopa Europa under några är och införa export restrictioner på deras produkter så får vi se hur bra europa skulle fungera....Bara för att man är ett framgångs rikt företag så skall man straffas???

Låter som en mycket bra ide, med skillnaden att jag tror Europa skulle klara sig alldeles utmärkt.

Av nienithaur

gör det? 5%-varianten har försvunnit från rabattkod.se, någon som har den?

EDIT: Hittade den i m1530 tråden: $H?TP9R$XFH234
Funkar bra, sweet

EDIT: Haha, försökte beställa per telefon först. Men de fick inte sälja datorn med aktuell konfiguration för att det var "för mycket rabatt" och således går med förlust på det hela. Däremot gick det bra att beställa online, inte via säljare. Där har man ju dessutom 5% extra och stjäl ytterligare 500 från dell. Verkligen en win win situation, köpa en datorn som känns klockren, och skada ett företag man egentligen inte gillar.

Av nienithaur

Gött som fan! De har sänkt priset 1000 kr också, blir till att avbeställa och beställa igen.. :/

Av nienithaur

Synd bara att grafikkretsen är så undermålig. Men helt klart fin dator. Skärmen går dessutom att böja vilket måste betraktas som en cool feature: http://www.youtube.com/watch?v=4ZboNKnG6oY

Om det är värt 17-papp är en annan femma.

Av nienithaur

Jo, fast kollar man på prisjakt så skiljer det väl runt 600 från T7500 till T9300? Men, men.. ett överpris man kan leva med iaf.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av robertk
Ja, men samtidigt sa ju någon i http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&postid=812... att en säljare från Dell hade sagt att jämfört med en t7500 så skulle en t9300 kosta 1500kr extra och en t9500 4500kr extra. Det låter inte riktigt som gratis uppgradering.

1300 fick jag betala, detta gälle iofs m1330.

Av nienithaur

Det är ganska svårt att veta. Vill du ha en väldigt portabel laptop eller i huvudsak stationär, ungefär vilken skärmstorlek? Batteritid?

Av nienithaur

Tackar Hoppas verkligen det är så för då slipper man denna prekära situation.

EDIT: Det stämmer! Det går att kombinera 5% med 15% eller 10%, men inte alla tre. Fan vad skönt, tack för hjälpen. Nu är det bara att vänta en månad eller så tills datorn kommer.

Av nienithaur

La en beställning per telefon i morse. Har säkert tagits upp i tråden tidigare, men försäljaren informerade om att det egentligen inte skulle gå att kombinera erbjudanden, en bugg på dells webbplats gjorde detta möjligt. Det finns en 5% och en 10% rabatt på rabbatkod.se vilket ger 14,5% rabbatt tillsammans. Men tydligen fanns det också en studentrabatt på 15% som jag fick per telefon. Grejen är att om någon kan luska fram koden för denna rabbatt bör man kunna få nästan 30% rabatt. Stundentrabatten gäller till på söndag. Någon som har lust att leta rätt på koden, antar att den går att hitta på http://www.csn-kortet.se/? Har själv inget csn kort iom att jag ej tar studiebidrag (men är student).

Personligen tror jag att jag nöjer mig med 15%, då penryn som tillval förmodligen inte kommer ligga uppe innan helgen och 30% (om det nu funkar) bara går att få på webben. Så inga 30% om man vill ha penryn med andra ord.

EDIT: Eller nej föresten. Det är fan inte värt det. Om jag skulle beställa m1330 med 30% rabatt så blir det 2800 kr billigare än med penryn med 15%. En T9300 kostar ungefär 2600 kr. Så om man köper en med T7500 och i efterhand byter till penryn har man fått en processor på köpet samt sparat 200 spänn. Känns lockande även om det kanske inte är mödan värt.

Av nienithaur
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Prophan
Nej, det får du inte. Garanti gäller endast för produktionsfel. I ditt fall skulle du behöva en försäkring som kostar extra. Stor skillnad där.

Men snälla, dra inte upp samma diskussion vi hade i MBA-tråden. MBA är inte gjord för en vanlig svensson. Den är gjord speciellt för den kringresande amerikanske affärsmannen. De behöver inte en dvd-brännare. De använder USB-flashminnen, surfar trådlöst på Starbucks medan de dricker kaffe och vill gärna att folk ska se hur jävla snygg hans dator är.

Gillade liknelsen mellan BMW (Mac) och Opel (PC), för jag tycker den är ganska klockren.

Jag har länge jobbat med både Windows och Mac OSX. Farsan har 4 st. G5'or han använder professionellt och en MacBook och jag har en Windows speldator.
Varje gång jag sitter vid hans Macar önskar jag att just de hade varit optimerade för spel (med hårdvaruvalet dvs.) För jag hatar verkligen Windows. Man får t.ex riktigt irriterande meddelanden som "Du har nu en trådlös anslutning" som efter ett par minuter kan bli typ "Status: Mellanstark signal", och så fortsätter det. Jag VET redan att jag är uppkopplad trådlöst och jag skiter i vilken signal det är, bara det funkar. Vill jag ta reda på det klickar jag in mig på egenskaper!!
Det där är egentligen en skitgrej men är nåt jag reagerar starkt på

För att vara lite mer seriös så är det så jäkla skönt att inte behöva bry sej om spyware/virus och att allt känns så stabilt med Mac OSX. Jag har haft min Windowsdator i över 2 år nu och har aldrig (jag vet, dumt) ominstallerat systemet. Nu är den djävulskt seg trots flitigt användande av anti-virus, anti-spyware och allt sånt där skydd.
Macarna har aldrig ominstallerats, kraschat max ett par ggr när pappa jobbat hårt med ProTools och liknande (och då dör inte ens systemet utan bara programmet), och är lika snabba som dagen vi köpte dem.

Visst kunde jag ha underhållit min Windowsdator bättre genom att t.ex ominstallerat ett par ggr under åren. Men min åsikt är nog den att behöver jag inte göra det med en Mac, så borde jag inte behöva göra det med Windows. Slutsats; Mac äger Windows.

Jag tycker att du är för hård mot dig själv, man skall inte behöva installera om ett operativsystem med jämna mellanrum för att det inte skall sacka ihop. Att vi konsumenter ens accepterar detta är bara en konsekvens av att microsofta har satt standarden, och satt den jävligt lågt. Man kan heller inte skylla allt på användaren. Att man får skylla sig själv om man surfar porrr som en galning i explorer utan anti-spywareskydd, inte defragmenterar hårddisken tillräckligt ofta eller vad det nu kan vara. Man kan inte begära att alla användare är datornördar som sköter operativsystemet som sitt eget barn. Det är operativsystemet som skall ta hand om användaren inte tvärt om, något Apple tagit fasta på och skapat en betydligt mer robust produkt än vad microsoft någonsin lyckats spotta ur sig.