Inlägg

Inlägg som jagardaniel har skrivit i forumet
Av jagardaniel

Jag genomförde precis en ren installation efter att ha gjort uppgraderingen Win 8.1 -> Win 10 först. Laddade hem iso-filen via Microsofts egna verktyg (https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10IS...) och förde sedan över det till USB med Rufus (sajten för Microsoft egna usb-verktyg var nere). Bootade om, genomförde installationen via USB-minnet och valde att skippa alla steg där nyckeln skulle skrivas in. När allt sedan är installerat och uppe och snurrar så kommer Windows aktiveras automatiskt. Jag antar att detta fungerar då något gällande din hårdvara lagras hos Microsoft efter den första uppdateringen. Detta kommer alltså inte att fungera om du gjorde uppgraderingen på en dator och sedan försöker göra den rena installationen på en annan.

Av jagardaniel

Fungerade smidigt att uppgradera ifrån Windows 8.1. Körde kommandot som postats tidigare i tråden samt rensade Download-katalogen (om det nu gör någon skillnad) så hoppade nerladdningen av Windows 10 igång efter ~15-20 minuter. Första nerladdningen misslyckades och Windows Update krävde en omstart. Andra försöket gick bättre. Datorn startade om och genomförde uppdateringen. Behövdes en omstart när Windows 10 väl var installerat för att nvidia-drivrutinerna skulle hoppa igång korrekt. Är det någon som genomfört en ren installation (t ex fått ut en iso-fil på usb)? Det känns lite smutsigt att inte göra en ren installation när man ändå håller på.

Av jagardaniel
Skrivet av kevve1:

Är det fortfarande webbhallen som styr servrarna för i så fall vore det väl lämpligare att ha det tvärtom, webbhallen tackar rocketblast? Det är väl egentligen en struntsak men jag har spelat en del på de servrarna och eftersom jag visste att det fanns folk som är/varit admins här på Sweclockers så tog jag chansen att fråga.

Webhallen är inte kund till Rocket Blast längre så det är därför som servrarna har bytt namn. Rocket Blast har alltid driftat och administrerat deras servrar, men då under namnet Webhallen. Så istället för att stänga ner servrarna så har namnet ändrats

Av jagardaniel
Skrivet av kevve1:

Varför tackar Rocketblast Webhallen och inte tvärtom? Rocketblast är väl en serverleverantör?
"Rocket Blast 16 TDM Noshahr Canals - Thank you Webhallen!" som exempel.

Bland annat för att servrarna skall dyka upp om du söker på Webhallen. I och med att servrarna gått under namnet Webhallen så pass länge och under flera spel så är det många spelare i norden som fortfarande använder det som sökord.

Av jagardaniel
Skrivet av JG89:

Självklart vet jag vad det är, det var inte min fråga.
Låt mig formulera om frågan, i hopp om att den blir tydligare:
Hur kan du skriva att OSI-modellen fortfarande "gäller", och när såg du senast ett verkligt (halvstort) nätverk som mer än delvis gick att mappa mot den?

Det är en bra modell att använda när man lär ut ämnet. Den används fortfarande aktivt som referens. Att känna till dess lager gör det enkelt att förstå hur protokollen där ute hänger ihop och vad som faktiskt händer när exempelvis en dator skickar TCP-trafik till en annan dator. Begriper inte riktigt vad du syftar på när du menar att den ska mappas mot ett verkligt nätverk. Men att den inte gäller håller jag inte med om.

För att besvara ämnet vilket många redan gjort bra så rekommenderar även jag Ciscos CCNA-kurs. Man får tycka vad man vill om Cisco som företag och om deras produkter, men kursen är det inget fel på och är väl mer eller mindre standard. Den är nu mera uppdelad i två delar (CCENT/CCNA). Första delen räcker gott och väl om du vill gräva ner dig i grunderna. Rekommenderar också CBT Nuggets om du föredrar att lära dig via videoformat. Är du en praktiskt person (vilket jag är) så är det inte helt dumt att labba. Finns ingen mening att köpa riktigt utrustning om du inte är väldigt motiverad och har en specifik anledning för det. Packet Tracer är en programvara som hjälper dig med detta (simulator), och vill man inte begränsa sig där så finns GNS3.

Någon rekommenderar att du ska hoppa in på CCNP-material. Ignorera detta och se om ämnet intresserar dig. Du kommer automatiskt klättra dig vidare om du tycker det är kul och har motivationen.

Av jagardaniel

En annan variant (för active/standby) är att använda DRBD för att replikera data mellan de två servrarna och använda Pacemaker/Corosync för att styra vem som hanterar VIP-adressen och vilken server som tjänsterna skall vara igång på. Men hur mycket det används idag och hur bra det fungerar i produktion låter jag någon annan besvara. Jag tror Galera är det populäraste alternativet idag?

Av jagardaniel
Skrivet av Dockland:

XFCE4 kör jag på Debian

Då borde det finnas något i stil med "preferred applications" i XFCE4s settings-manager där du väljer vilka applikationer du föredrar för vissa typer av länkar/program. Bör även finnas en inställning i Chrome där du väljer att den skall vara standardwebbläsare - hur den tar i operativsystemet vet jag inte.

Av jagardaniel
Skrivet av Dockland:

Tack så mycket. Funkar fint, men hur sätter jag Chromium som "Default browser" i Jessie RC2? Den använder någon variant av Firefox (Iceweasle) som är satt som standard i systemet. Den hänger kvar, trots jag ändrat till Chromium som default.

Installerade Shutter, men print screen-knappen verkar inte fungera. Tror jag återår till Mint eller Ubuntu server kanske. Debian känns något för tungrott för basic grejer. Vilket säkert är bra och minimerar risken att ställa till det, om och när man kör en server skarpt. Dock känns det mer "omvägar" än "genvägar"

Enklast är att sätta detta i din skrivbordsmiljö. Vad använder du, GNOME/KDE/XFCE4?

Av jagardaniel

Har en liten HP som kör Debian och nyttjar lite standardgrejer:
- Står som router för hemnätverket (iptables, dnsmasq)
- Auktoritär DNS för publik och intern domän samt resolver för interna datorer (bind)
- Filserver (samba)
- Torrentklient (rtorrent)
- IRC-skal (tmux/weechat)
- Web (nginx) och databas (mysql)
- Teamspeak-server

Sedan har jag en en halvtrasig esxi-server för labb och monitorering (mrtg och smokeping).

Av jagardaniel
Skrivet av Lexdale:

Zone filen var ett slarvfel som jag råkade klistra in här, jag hade redan editerat den till duckburg.cali

Alltså: named.conf.custom-zones
zone "duckburg.cali" {
type master;
file "/etc/bind/yourdomain.db";
};

har även ändrar första inlägget för att inte skapa förvirrning.

/etc/resolv.conf har jag aldrig rört, jag tittade i den nu men det står ingenting där förutom att man inte ska ändra filen för hand, ingen resolver är angiven där heller.

dig @127.0.0.1 duckburg.cali
ger mig:

; <<>> DiG 9.9.5-3ubuntu0.2-Ubuntu <<>> @127.0.0.1 duckburg.cali ; (1 server found) ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 13975 ;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 3 ;; WARNING: recursion requested but not available ;; OPT PSEUDOSECTION: ; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096 ;; QUESTION SECTION: ;duckburg.cali. IN A ;; ANSWER SECTION: duckburg.cali. 500 IN A 192.168.1.42 ;; AUTHORITY SECTION: duckburg.cali. 500 IN NS localhost. ;; ADDITIONAL SECTION: localhost. 604800 IN A 127.0.0.1 localhost. 604800 IN AAAA ::1 ;; Query time: 3 msec ;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1) ;; WHEN: Fri Feb 27 23:50:02 CET 2015 ;; MSG SIZE rcvd: 125

Då hade jag alltså gjort allting korrekt ändå eller? bara det att jag använde kommandot dig på felaktigt sätt?
Nu verkar jag ju få de resultaten som jag ville ha, men borde jag ha angett en dns resolver 127.0.0.1 i /etc/resolv.conf ?

Samt
dig @192.168.1.43 mail.duckburg.cali
ger mig tillfredsställande resultat.

Men hur kontrollerar jag att följande alias fungerar?
www IN CNAME squirrel

Ja, det ser helt ok ut annars, för en testmiljö dvs. Du vill nog inte ha NS-records till localhost om det används skarpt Rekommenderade värden för refresh och liknande går det nog att googla sig fram på. Antar att man kan leka med dessa för olika ändamål, här får någon gärna fylla i.

Du vill nog inte peka din /etc/resolv.conf på dig själv eftersom du inte har konfigurerat bind som resolver. Dvs, det kommer inte fungera alls. Du kommer kunna slå i din auktoritära zon (duckburg.cali) men inte mer än så. Hur /etc/resolv.conf konfat kan nog också bero på distributioner. Vissa distribiutioner har scripts som pillar i denna fil ifrån andra håll. Kör du t ex DHCP så skriver mjukvaran ofta(alltid?) över nameserver denna fil. Det enklaste är att googla upp hur DNS konfigureras för det du kör.

dig @127.0.0.1 www.duckburg.cali
bör fungera.

Av jagardaniel

Hej,

När du använder -x växeln så gör du en reverse lookup, dvs, du försöker slå upp en IP-adress mot ett domännamn. De är då ett PTR-records som används för att få ut detta. Du har konfigurerat upp en zon där du slår upp domännamn mot IP-adresser och bör därför slå på domän istället.

Ditt dig -x 127.0.0.1 ger dig precis den responsen som du bör få.

ANSWER SECTION: 1.0.0.127.in-addr.arpa. 604800 IN PTR localhost.

Du efterfrågar en PTR-pekare för adressen 127.0.0.1 (loopback) och du får svaret localhost.
Bind har defaultzoner konfigurerade vid nyinstallation, och om du kikar i /etc/bind/named.conf så har du troligtivs raden include "/etc/bind/named.conf.default-zones";. Och om du sedan kikar i /etc/bind/named.conf.default-zones så har du zon-block vid namn "127.in-addr.arpa". Följer du ytterligare och kikar i själva zonfilen /etc/bind/db.127 så har du en PTR-pekare specifierad längst ner. Det är denna pekare som bind returnerar i svaret.

I filen /etc/resolv.conf konfigurerar du vilka DNS-resolvrar som din server använder, det var nog detta jocke92 syftade på.

Det är lurigt att pilla med sånt här när man inte har det framför sig. Men först är jag nyfiken på om du modifierat raden "yourdomain.com" till din domän?
Har du inte gjort detta så bör detta fungera (ja, bokstavligen yourdomain.com). Kika i ANSWER SECTION om du får ett resultat på A-pekaren.

dig @127.0.0.1 yourdomain.com

(@127.0.0.1 försäkrar oss om att vi frågar oss själva (bind) och inte annan konfigurerad resolver om det är någon sådan konfigurerad i resolv.conf)

Av jagardaniel
Skrivet av orp:

-Vill man veta vem som äger en katalog skulle jag rekommendera "stat" och inte "ls"

Bara nyfiken, men vad är motiveringen att nyttja stat istället för ls -l om du bara vill se vilken användare och grupp som äger en katalog?

Av jagardaniel
Skrivet av anon99565:

enda som är bra med bf3 och 4 är infanteridelen. resten är noobanpassat (långsamma choppers, autolock etc) så kör enbart inf nu då det är nice. ska bli kul att se om det kommer några nya sköna kartor till bf4 framöver, verkar ju så.

Håller inte med alls. Det är just i Battlefield 4 som man har "noobanpassat" spelet. I Battlefield 3 kunde du plöja igenom rätt ordentligt med bra positionering och någorlunda vettigt aim. I Battlefield 4 är gränsen mellan en bra och dålig spelare ännu mer utsuddad. Det är ingen tillfällighet att en massa spelare som inte varit i "toppen" i klanscenen under BF3 plötsligt pangade lika hårt när BF4 kom igång. Battlefield 4 är mer klumpigt och segt. Alla dueller känns 50/50. För att ge dig ett exempel; när någon börjar skjuta på dig. I BF3 hann du ofta ta skydd eller gömma dig och fortsätta duellen. i BF4 är du i princip död när du blivit sedd. Och detta beror inte på tiden att döda någon är kortare utan för att allt är så långsamt och eftersläpande. Jag vågar knappt ta duell med folk i BF4 för jag vet att jag kommer dö bakom väggen ändå. Tror de flesta som har spelat andra FPS-spel kan bekräfta hur trasigt BF4s infantry-del är. Det har blivit en aning bättre efter CTE-satsningen, men det är inte tillräckligt mycket och det är tyvärr för sent. Jag hade noll spelglädje i Battlefield 4 jämfört med andra spel. Vänner jag spelar med säger precis samma sak. Jag spelade ett tag (i "e-sportscenen") och då spelade man för tävlandets skull och inte för spelet. Battlefield 3 var inte heller ett jättebra spel när man väl tänker efter, men jämför man dessa två titlar så är det som natt och dag.

Battlefield Hardline-betan är enligt mig bättre än Battlefield 4. Man har fortfarande samma barnsjukdomar med "nätkoden"/lagg eller vad vi nu kallar det idag, men spelet känns en aning mer responsivt. Lite snabbare och mindre klumpigt. Enligt mig bättre "vapenkänsla". Jag är också mer förtjust i mindre kartor vilket kanske lyfter spelet en aning. Jag kommer inte förhandsboka spelet men lär troligtvis köpa det ändå av någon anledning. Har i alla fall kul på Bank Job (Heist). Den senaste betan var mycket bättre än den tidigare. Hade önskat att man kunnat reviva oändligt antal gånger och att det stora medic-paketet kunde kastas ut mer frekvent. Detta hade gjort spelet ännu snabbare.

Skrivet av Boozfob:

Det blir garanterat ett köp, men lite mer fokus på competetive play hade varit kul

EA/DICE har betalat för en ytterligare säsong ESL för Battlefield 4. Detta betyder att topplagen kommer fortsätta spela BF4 då det är där som pengarna finns. Lite trist då man delar upp communityt i två delar. Jag tror personligen BFH skulle fungera bättre som "e-sportspel" jämfört med 4:an om det finns något vettigt game mode och kartor vid release.

Av jagardaniel
Skrivet av Mimematis:

Jag vet inte om det fortfarande är så dåligt movement samt server tickrate i spelet(mot BF2/3) men det känns som man rör sig i ren sirap.
Att försöka springa undan folk som skjuter mot en är lönlöst då allt händer med en 2 sekunders fördröjning.
Nästan så dom ska ha en eloge för att dom lyckats göra spelet mindre responsivt än Arma 2.

Nä dom lyckades inte impa på mig denna gången heller.

Jo. Även fast det är bättre än BF4 så är det någonting med den version av Frostbite man använder. BF3 kanske inte var världens bästa spel när det väl infann sig heller, men vi hade inte samma bekymmer med klumpighet och "eftersläpnad" som vi har idag.

Av jagardaniel
Skrivet av kevve1:

Undrar vad detta klassas som, beta eller demo? Ska bli intressant att se hur mycket dom lyssnar på spelarna denna gången.

Då jag fått tjuvspela lite granna nu senaste dagarna så jag kan erkänna att betan är betydligt bättre än den vi såg tidigare. Spelet känns mer responsivt och finslipat. Lite mer eget. Skotten verkar bita bättre än det gör i Battlefield 4. Man känner förvisso att det fortfarande är lite eftersläpningar och klumpigt i dueller. Spelet laddar OTROLIGT fort - detta kommer ni njuta av. Jag är dock lite rädd att man kommer tröttna ganska fort på spelet, men jag tror det handlar om hur man får till kartor och och spellägen vid full release.

Har man fått en dålig bild av spelet den tidigare perioden (förståeligt) så bör man ge det en ny chans under denna period.

Av jagardaniel
Skrivet av zxhosting:

Min pfsense har ingen wifi så därför gör jag om min gamla wifi router till en accesspunkt.

Okej. Och din pfsense-maskin, står den som router i ditt nätverk nu eller vad fyller den funktion? Jag hänger inte riktigt med på VLAN-biten och varför du försöker konfigurera egna IP-adresser på d-linken. Återigen, det enklaste är att koppla bort DHCP-servern i d-linken och sedan bara dra en kabel ifrån ditt nuvarande nätverk in i LAN-porten (förutsatt att du inte nyttjar VLAN eller något annat kul där ehmma). Har du igång WiFi så kommer dlinken fungera som en accesspunkt.

Återigen, underlättar enormt om du kunde rita upp en topologi på hur det ser ut, det är mycket enklare att förstå sig på det hela då.

Av jagardaniel
Skrivet av zxhosting:

Det är det som har gjort om jag fattar det rätt så ska internet vara ansluten till ett Lan port på router?

Det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Kopplar du in "internet" i WAN-porten och sedan dina datorer i LAN-portarna så får du ju vanlig "hemrouter-funktionalitet". Routern använder en funktion som kallas NAT för att översätta de IP-adresserna lokalt (som troligtvis ligger i ett privat nät) till den skarpa IP-adressen på WAN-porten som får användas ute på internet.

Men jag hänger fortfarande inte riktigt med. Ska du använda routern "skarpt" eller sitter du och labbar? I och med att du försöker sätta egna IP-nät.

Av jagardaniel

Jag är inte heller helt med på vad du försöker göra. Skulle du kunna rita upp en topologi hur du har tänkt dig? Det absolut enklaste att göra om det bara ska vara en dum accesspunkt är att stänga av DHCP-funktionen i routern (så att den inte delar ut IP-adresser till maskiner) och sedan endast nyttja LAN-portarna.

Av jagardaniel

Hej,

Hur är din nätverksadapter uppsatt för din virtuella maskin? (Högerklicka > Inställningar > Nätverk > Anslutet till: [...])
Är det konfigurerat som NAT eller bryggad nätverksanslutning?

Är det de förstnämnda så behöver du göra en port forward i Virtualbox. Instruktioner finns här (längre ner på sidan). Kör du bryggat läge så dyker enheten upp som en "egen IP-adress" och du bör kunna SSH:a in på den direkt ifrån en annan dator.

Av jagardaniel
Skrivet av AlbinLoan:

Vad många av er som är väldigt negativa. Frågan är om ni ens har spelat spelet?

Det är precis det vi har, och därav kommer kritiken