Inlägg

Inlägg som Gabe har skrivit i forumet
Av Gabe

Åh, vad jag saknar alla blåskärmar man fick i Win95. Många tangentbord som gick sönder på LANen för diverse människor.

Av Gabe
Skrivet av myhorsehaspants:

Windows 11 är malware.

Inte malware per se. Men möjligtvis bloatware och någon form av nagware.

Av Gabe

Jag resonerar som såhär:

Eftersom jag kör Windows så samlar Microsoft in data om mig. Skulle jag då kombinera med Chrome skulle även Google samla in data om mig. Använder jag Edge är det återigen Microsoft som samlar in data om mig. Varför då inte använda Edge, som tekniskt är detsamma som Chrome, och bara släppa personliga data till EN aktör istället för TVÅ? Dessutom har Edge något bättre säkerhetsfunktioner. Ett alternativ är förstås Firefox, men där finns vissa säkerhetsaspekter som är sämre än Chromium, men Firefox har å andra sidan som sagt mer restriktiva användarvillkor avseende dataanvändning.

Vill man ha det bästa av det bästa är något linuxbaserat OS kombinerat med exempelvis Firefox den bästa lösningen för de som vill ha maximal säkerhet kombinerat med ett drägligt privatliv. Men det är lite mer mankemäng om man mestadels spelar på sin dator och inte vill köra dual-boot.

Jag landade därför i kompromissen att köra Windows med Edge som webbläsare.

Av Gabe
Skrivet av Perdonotknow:

Ja jag fick ingen Copilot heller. Men RAR funkar. Den är med.

Samma här... men:
"The initial markets for Copilot in Windows (in preview) include North America and parts of Asia and South America"

Av Gabe

Antingen är detta adware eller rent och skärt brottsligt.

Av Gabe
Skrivet av Snubb1:

Vad är det för begränsningar?

Genom att omöjliggöra öppning av portar från och med 1/7, 2023.

Av Gabe

Kanske blir det inte billigare än såhär per TB på ett tag? Rea på NVME-disk, 899 SEK. Inte topprestanda men att ha den för lagring av spel, där skrivande till NVME:n inte är det primära är den perfekt.

https://www.webhallen.com/se/product/353792-Kingston-NV2-M-2-...

Av Gabe

Mer energikrävande industrier. Förstås helt nödvändigt för omställningen, men vi kommer få tuffa 10 år framöver med höga elpriser.

Personligen brukar jag titta på vädret i Tyskland för att prognosticera elpriserna och därmed hur jag ska planera laddningen av elbil. Blåser det i Tyskland så vet jag att elen kommer kunna användas till ett överkomligt pris i sydsverige.

Av Gabe
Skrivet av DST:

Sweclockers är SweSvennson eller SweAVGConsumers då de inte ens anstränger sig att oca systemen längre men jag älska swec ändå

Haha, helt rätt. Minns när man höll på i början och mitten av 2000-talet. Vara sjukt många hardcore överklockare aktiva här då, liksom mig själv, även om jag sällan hade tur med komponenterna kändes det som.

Av Gabe

Förstår inte meningen med att köpa dyra datorer när ögat ändå inte kan se fler än 24 bildrutor per sekund.

Av Gabe
Skrivet av Boggus:

Gick nyligen över till Linux för hemmadatorn som jag endast använder för websurfing och spel. Har varit en smärtfri upplevelse och funkar kanon.

Har provat Linux Mint och Manjaro, fastnade till slut för Nobara. Rekommenderar starkt att prova för folk som inte vill hoppa över till Windows 11 eller som är nyfikna. Gaming på Linux funkar väldigt bra utifrån Steams Proton lager samt program som Lutris för icke-Steam spel.

Jag har själv försökt varje version av Proton, men Proton når inte riktigt ända fram för att få mig att konvertera till Linux på min gamingdator - det gäller alltså även senaste versionen som nyss släpptes. På övriga datorer kör jag Linux varianter vilket är stabilt och skönt.

Av Gabe

Den stora frågan är väl om det blir USB-C? Hoppas på det. Så trött på massa olika anslutningar när det inte ens behöver vara det!

Av Gabe
Skrivet av LudvigLindell:

Kommer eventuellt få hyra en bostad med Tele2 "koaxfiber".. Ägaren till bostaden är ju såklart skriven på abonnemanget nu. Det är ett gruppavtal i grunden och 150/10 ingår för alla i föreningen.
Någon som har koll på om jag kan ta över abonnemanget eller teckna ett nytt i det fallet? Står helst själv på abonnemanget där jag bor såklart.

Tele2 ville inte svara på den frågan över mail då det tydligen inte är en "allmän fråga".

Gruppavtal gäller för fastigheten. Så om nuvarande ägare säger upp abonnemanget kan du själv teckna ett.

Av Gabe
Skrivet av anon259487:

Kanske dags att ge upp hoppet om prissänkningar på gpus och köpa ett 6600xt för att ersätta 1060...

Du lär inte få ett billigare kort än 6600xt med den prestandan de kommande 12 månaderna.

Av Gabe

Detta kommer inte påverka priset på korten i närtid. Det är så många sedan i somras som inte kunnat köpa nya grafikkort att det kommer ta minst tre kvartal innan de producerat ikapp kön till gamers. Och det är under förutsättning att miners helt slutar köpa grafikkort. Fortsätter miners köpa 50% så många grafikkort som idag kommer det fortfarande ta 1½ år innan man är ikapp med gamerskunderna som det ser ut nu. Fortsatt brist med andra ord - och fortsatt höga priser!

Av Gabe

Jag har en virtuell HDD med oändligt med plats i molnet. Fungerar det?

Av Gabe
Skrivet av fnfn:

Efter att skärmen har varit på i 1-2 timmar så börjar den med "flickering". Detta verkar bara hända vid 144 Hz. I början händer det varje 2-3 minuter sedan händer det mer eller mindre varje sekund.

Jag har testat: olika kablar, olika portar från GPU, två olika operativsystem, stängt av g-sync, stängt av adaptive-sync, återställt till fabriksinställningar, olika drivrutiner, testat kablarna och portarna till GPU på en annan skärm utan problem.

Några idéer?

https://streamable.com/ouyku6

Skärm: lg27gl850

Vad lustigt! Jag bytte ut samma modell i torsdags förra veckan efter att ha haft exakt samma problem som dig. Jag testade, förutom det du testat, att byta GPU men fortfarande samma problem. Fick till slut återlämna skärmen (som jag annars var riktigt nöjd med) och passade då på att byta modell.

Av Gabe
Skrivet av jan-banan:

Hur är bitwarden, fattar jag det rätt så hostar du filen själv. Kan man hosta den typ på ett webhotell/ dropbox eller likande? Visst skulle man kunna ha en rpi hemma men känns inte säkert?

Hur är plutonen för olika browser och os?

Hur är appar för android och iOS?

Hur exporterade du alla lösenord?

Man hostar inte något själv. Alla lösenord krypteras lokalt på datorn innan det laddas upp till deras molnserver i krypterad form. Ingen lokal lagring per se.

Funkar till alla större plattformar.

Till iOS funkar det alldeles utmärkt, lika bra som LastPass. Dock något snabbare till min glädje.

Exporterade lösenorden enligt denna guide:
https://bitwarden.com/help/article/import-from-lastpass/

Av Gabe
Skrivet av Zipparn:

Det beror väl på hur enkelt man anser att det är att exportera och gå vidare till annat. Man bygger ju en tröskel som inte alla orkar ta sig över, utan börjar betala av ren matthet. Vilket förmodligen är väldigt utstuderat och planerat.
Spela inte dumma nu. Ni vet precis vad jag menar

Det är bokstavligen talat jobbigare att fylla i sina betalkortsuppgifter än att exportera lösenordet från Lastpass. Så det resonemanget köper jag inte.

Av Gabe

För er som lämnar Lastpass, glöm inte ta bort era konton. Dumt att ha alla lösenord liggandes på Lastpass om ni inte ska använda den tjänsten mer.

Man tar bort kontot här:
https://lastpass.com/delete_account.php