Inlägg

Inlägg som AtreX har skrivit i forumet
Av AtreX
Skrivet av lord_vasagos:

Man får 1600x för samma pengar som 7600k där 1600an är runt 85% snabbare multitrådat så 2 kärnor extra på 8600k vilket är 33% ökning vilket inte skalar så utan lägre så kanske 25% extra prestanda och leker med tanken att den är en god överklockade 25% extra prestanda "även om jag gissar på att dom kan bli jobbigt varm under oc" och intel utfört mirakel som ökar prestandan med 10% och slår vi ihop det är det en ökning på 60% med oc

Så 1600x kommer med största sannolikhet vara billigare prestera utan överklockning minst 25% bättre multitrådat än Intels motsvarighet utan att överklocka den och det under scenario som i.a.f jag skulle tro är best case scenario för Intels nya i5 serie som säkert kan vinna ett par fps i något spel men kommer vara klenare än sin amd motsvarighet och några fanboys kanske vill ha dom men min första tanke är då gäsp ..men får väll se hur dom presterar när det kommer test

Jisses vilka gissningar.. Du har absolut helt rätt i att fanboys kommer välja "sitt" märke, resterande bör man nog inte lägga nån vikt vid..

Av AtreX
Skrivet av Söderbäck:

Nja. Nä här vill jag nog påstå att det är lite skillnad ändå. Accesspunkter ger trådlös uppkoppling men är själva anslutna med kabel till det nätverk som de delar med sig av.
Enheterna som driver ett meshnätverk behöver inte ethernetkabel till varje meshhub för att sprida vidare uppkoppling utan enheterna sköter detta trådlöst mellam sig. Bara en enhet behöver alltså uppkopplikgdkabel.
Är det mer som en repeater då? Ja det är en bättre liknelse. För just wifi gäller väl även att frekvensband används smartare och trafiken routas bättre för att inte ta upp onödig plats i etern jämfört med vanliga repeaters (repeaters är ju rätt kass för wifi).
Det är alltså inte samma sak som APs riktigt.

Meshnätverk används i fler system än för wifi. Exempelvis används meshnätverk till VHF sedan länge. De fasta masterna längs kusten når ut till havs en viss längd över havet tills horisonten är i vägen men med hjälp av meshteknologi i VHSsystemet kan båtar tilll havs agera relays så att man kan automatiskt få in/ut VHFradio mycket längre än vad fasta master ian åstadkomma.
Standard för meshnätverk till bluetooth har precis spikats också. Smart när räckvidden per enhet inte är så lång men med bra teamwork enheterna emellan kan trafik routas trådlöst många hopp utan central styrning.

Skickades från m.sweclockers.com

Det här är precis den sortens svar jag önskade mig, tack för infon! Det enda jag störde mig på var att du missbrukade begreppet "routar", men jag inser att jag är arbetsskadad och förlåter dig direkt utan att passera gå Tack än en gång!

Av AtreX
Skrivet av Punnisher:

@AtreX:
Ja, i slutändan får de nog "fuska" på en hel del ställen då det skulle ta för lång tid och bli för komplicerat att göra alla objekt till helt fysiska företeelser och dess väg från fabrik till kund. Bland annat karusell parkering till rymdskeppen eller realtids verkstad för att reparera dessa har man ju läst på forumet om, även om det var spekulationer och önskemål i tidigt skede, men det enklaste är nog att bara "spawna" fram saker från tomma intet, och det fungerar nog enklast även om det kanske känns fel ibland.

Det som man nu funderar på är om man ska slå till på en Cyclone(vore skoj med ett markfordon) eller inte då jag återkommer lite till min Reclaimer fråga här som jag inte utvecklade riktigt helt och hållet som jag tänkte. Eller för den delen vilket skepp som helst som kan skjuta eller rent av ramma en. Parkerar man med ett skepp och lämnar det helt obevakat(i rymden eller på mark) medans man far iväg med en Nox, Cyclone eller en Dragonfly på utflykt. Då kan ju vem som helst sabotera, stjäla, plundra osv vilket gör att man aldrig är säker oavsett om det är npc eller spelare som attackerar.
Risk vs Reward sägs det men det är alltid en större risk än reward om man lämnar ett skepp helt obevakat och okända får tillgång till det oavsett vilken tid de har på sig.

Alltså.. Jag tror att man om man oroar sig för det än en gång misstar sig på skalan av spelet.. Om du vid en landutflykt döljer ditt skepp bara lite och sen stänger ner alla system så bör det vara näst intill omöjligt att hitta det. Om du nu inte blir förföljd sedan tidigare då. Minns inte hur många timmar de sa att det skulle ta att gå runt några av de mindre månarna, men det handlade ju om tvåsiffrigt antal timmar, det är VÄLDIGT mycket plats att gömma ett (relativt) litet skepp på

Av AtreX
Skrivet av Mr. Bravo:

Aimbot? Syftar du på ESP nu? Då är det helt fel uppfattning, då det funkar som en dynamisk "sensitivity curve" som helt enkelt sänker känsligheten på din input när siktet är över ditt mål, vilket gör det en aning enklare att följa målet, men är fortfarande beroende av din förmåga att hantera spaken och förutspå ditt måls rörelser. En bättre klassning är väl snarare ett stabiliseringssystem, vilket finns på de flesta fjärrstyrda vapensystem redan idag. Helt logisk funktionalitet i mina ögon iaf.

Det är ju otroligt svårt och osmidigt att använda joystick utan ESP jämfört med valfri flygsimulator, eftersom det inte finns något naturligt motstånd i rymden, och rymdskepp rent allmänt är kapabla till betydligt mer extrema manövrar i alla tänkbara riktningar samt mycket höga hastigheter. Så det var behövligt!

Vet inte säkert om systemet har något namn (och ett system som beskrivits som du gör nu skulle jag aldrig reagerat på) utan Chris nämnde ganska glasklart att de hade tittat över hur strider mellan "mus-tangentbords-piloter" och "joystickpiloter" gick rent statistiskt och konstaterat att joystickpiloter förlorade majoriteten av striderna vilket Chris tyckte var dåligt (antagligen för att han själv flyger med HOTAS-setup). Därför implementerade de vad Chris själv beskrev som en aimbot för joystickpiloter. Har inte hört något om funktionaliteten på länge nu och flyger inte joy själv så kan inte verifiera det, har bara antagit att det inte tagits bort eftersom inget nämnts.
Ditt system däremot skulle jag som sagt inte ha någonting emot

Skrivet av Gibbah:

Tjo! Har aldrig kört Star Citizen men är verkligen sugen efter allt man sett och det ser verkligen ut att kunna bli det ultimata dröm-spelet. Lite som jag hoppades på att Eve-Online skulle utvecklas till när jag började spela det för 10-15 år sedan.

Nu har jag precis köpt en gaming-rig som ska klara av Star Citizen Men, finns det ingen demo man kan prova, eller måste man punga ut 500kr för att testa en alpha-version?

Finns tyvärr ingen demo nej, men som någon annan föreslog så brukar de köra "free-to-play-vecka" nån månad efter större releaser och eftersom 3.0 är planerat att släppas om ganska precis en månad så borde det dyka upp en sådan inom en ganska snar framtid. Har även förekommit att de släppt rabatterade paket med skepp+alphatillgång i samband med större releaser om det är av intresse.
Om du vill ha nån som bollplank innan du bestämmer dig för vilket skepp du ev. köper så hojta bara
Och passa dig för klanen Asgard Gaming, de är väldigt rekryteringskåta av allt vad nordiska spelare heter och kan nära på upplevas som tvångsrekrytering from time to time.. Passar vissa, men inte alla

Skrivet av Punnisher:

I SC har vi vårat loot i fysisk form, inte i vårat ui, allt vi plockar upp tar plats. Därav en till anledning till varför jag ansåg det som en grundläggade funktion i 3.0, sen om jag har fel är en sak men jag kan tycka att det är viktigare än helt sömnlös värld. Många andra spelare skulle nog hålla med mig. Även om jag också tycker att det är coolt, just med helt sömnlös värld. Men alla andra spel har ju instanser...

Och bara för att jag stack ut hakan och gissade så fick jag naturligtvis däng direkt, i dagens ATV går de igenom hur det nya kiosk-shoppinginterfacet kommer fungera och nämner bl.a. att du kommer få välja vart det du köper ska levereras, exempelvis kan din nya puffra levereras till ditt cargo hold.. My bad!
https://robertsspaceindustries.com/comm-link/transmission/160...

Av AtreX
Skrivet av RPGWiZaRD:

Nu börjar det bli snart ont om utrymme igen och återigen dyker beslutsångesten upp gällande lagring & backup.

Har även tidigare funderat på skaffa NAS men i slutändan bestämde jag för att vara snål och fortsätta koppla alla diskar till datorn och köra med en 4TB USB HDD som offline backup lösning på det väsentliga.

Har idag 1x 4TB, 1x 3TB, 2x 1.5TB och 1x 256GB SSD och 1x 500GB SSD varav ungefär 4TB data som jag vill ha nån form av backup på, latheten och bekvämligheten och kostnadsfaktorn spelar också stor roll varför exempelvis RAID5 (som de flesta "guru" personer inte rekommenderar) blir ett alternativ då jag kan acceptera lite risk om det är billigt och smidigt osv. Jag uppskattar ifall jag kör på dedikerad filserver av något slag med RAID lösning, kommer jag behöva ca 8 TB utrymme för att vara framtidssäkrad för typ 6~7 år framåt kanske (senast då börjar det bli dags att skaffa nya/större diskar hursomhelst)

Alternativ 1

QNAP eller Synology 4 diskars NAS á ~5000 kr + RAID5 + 3st 4TB WD Red á 1500 kr st
Totalt: ~9500 kr

Alternativ 2

QNAP eller Synology 4 diskars NAS á ~5000 kr + RAID10 + 4st 4TB WD Red á 1500 kr st
Totalt: ~11000 kr

Alternativ 3

Koppla som hittills vidare alla diskar i datorn, beställ bara ny 1st 4TB HDD + 1st 4TB USB HDD (den nuvarande backup 4TB USB disken börjar bli full) som jag gör manuell offline backup på då och då med något "sync"-program som skannar och kopierar över data till backupdisken om det blivit förändringar.
Totalt: ~3000 kr

Alternativ 4

Har ett gammalt DFI Lanparty NF4 moderkort med Opteron 165 och 1GB RAM minne (OCZ Gold VX) som bara sitter och samlar damm i en skrubb, borde ha ett extra Corsair HX750W liggandes och en sketen ViewSonic 120Hz skärm från 2009 liggandes som jag inte orkat sälja (får väl vara glad om man får 800 kr idag om ens det) så jag har allt jag behöver i princip för att installera en filserver med något lämpligt Linux baserat filserver OS (förslag?). Skulle flytta alla diskar förutom 4TB disken + SSD enheterna samt köpa ny 4TB disk till den. Alternativt köra RAID5 vilket moderkortet stöder och köra Raid5 med 4x 3TB diskar, köper alltså 3st WD Red 3TB, har redan en från förr så.

Köper även ny 4TB USB HDD som offline backup då RAID5 är ju i sig inte alls pålitligt eller om jag fullständigt struntar i RAID5.

Totalt: ~3600 kr (eller ~5100 kr med USB 4TB backupdisk)

Alla har sina för- och nackdelar när man kollar ur backup säkerhetssynvinkel, smidighet och kostnadsfaktor så beslutsångesten är riktigt besvärligt för mig just nu varför jag vänder mig lite till Sweclockers vad ni har för åsikter.

För det första: RAID är inte backup. För det andra: RAID är inte backup. Och för det tredje: RAID är inte backup. RAID ger bättre tillgänglighet, no more, no less.
Så, när vi väl klarat av det grundläggande..
Om du behöver komma åt dina filer från flera datorer: köp en NAS för primär fillagring som du ställer i valfritt undangömt utrymme i ditt hem, bestycka som du finner lämpligt och bygg ut vid behov. Har du inga större behov utom att kunna komma åt filerna och ta backup på dem, välj något enkelt som t.ex. FreeNAS som OS, mkt enkelt att sätta upp filsynk mellan två sådana.
Om du inte behöver komma åt dina filer från fler datorer/enheter än din egen: kör vidare med en/flera av de diskarna du har i din burk och bygg ihop en nas av nån gammal häck, det räcker mer än väl med en P4-maskin eller liknande, eller ännu hellre AMD av motsvarande årgång då de klarar 64bits vilket jag har för mig är nödvändigt om man ska köra just FreeNAS numera. Bestycka med den mängd disk du vill ha i den och sök med ljus och lykta efter släkting/vän som den kan få husera hos, se till att synka upp dem ordentligt innan du skickar iväg den annars kommer första synkningen ta lååång tid
Synk mellan din dator och freenas: använd rsync (programmet DeltaCopy finns för windows och hanterar rsync-protokollet), synk mellan två freenas-burkar: använd pluginen BTSync.

Gl hf!

Edit: Bah, tog visst för lång tid på mig att skriva, men nu har du tre pers som säger samma sak *hint hint*

Av AtreX
Skrivet av AMD-FX:

Grabben? tror ingen kille använder ett sånt namn haha. Jag råkar veta att det är en tjej. Nog med offtopic

Jag vet att min egen gamla Samsung är också trasig. Dåliga sektorer och slö som fan. Den har ju några år på nacken. Datorn fryser ibland och spel laggar som aldrig laggat förut. Tur nog så har jag det mesta på backup. Väntar bara på diskens död

http://i.imgur.com/UKv2SPr.png

Skönt att jag inte är ensam om mina förutfattade meningar, att du dessutom är medveten om dina utan att göra något åt dem gör ju i alla fall att jag framstår i rätt mycket bättre dager, tack för det!
Hela poängen med mitt inlägg var att trådskaparen är ute på lite för djupt vatten för sitt eget bästa och borde sluta bete sig som en barnunge och "varna alla" bara för att två diskar gått sönder, välkommen att göra ett nytt försök till svar!

Av AtreX
Skrivet av Punnisher:

@Atrex
Min hjärtefråga är ett balanserat PU där alla trivs, även de som inte vill fokusera på dogfight Bra inlägg.
En annan fundering som man säkert får veta sen, kan man sätta igång Reclaimern på ett helt fungerande skepp, och då på vem som helst...

Där är jag helt med dig och det enda jag sett som jag inte tycker om där hittils är Chris helidiotiska självemotsägande inställning till joystickanvändare. För den som inte noterat det så är det ställningstagandet att man ska bygga ett spel som är så realistiskt och verklighetstroget som möjligt. MEN, de som väljer att spela med joystick ska få hjälp av en inbyggd liten aimbot "för att jämna ut det". Dylik särbehandling kan få mig från lugn till fly förbannad på nolltid, något som annars är rätt svårt..
Nåväl, </rant> och åter till ditt inlägg, att sätta igång reclaimern på ett fungerande skepp har jag för mig att de har nämnt i någon av AtV-sändningarna eller något annat videomaterial faktiskt, kan dock inte komma ihåg vilket. Kontentan av vad de sade då (enligt mitt minne) är att det ska gå, men det kommer ta så lång tid att göra signifikant skada på motståndarskeppet att det i 9 fall av 10 ska kunna komma undan. Det ska dock inte vara svårare eller långsammare att "återvinna" ett helt skepp jmf med ett trasigt eller så, utan de kommer bara balansera det till att inte bli en spelförstörande faktor, typ.

Skrivet av Punnisher:

I SC har vi vårat loot i fysisk form, inte i vårat ui, allt vi plockar upp tar plats. Därav en till anledning till varför jag ansåg det som en grundläggade funktion i 3.0, sen om jag har fel är en sak men jag kan tycka att det är viktigare än helt sömnlös värld. Många andra spelare skulle nog hålla med mig. Även om jag också tycker att det är coolt, just med helt sömnlös värld. Men alla andra spel har ju instanser...

Tack så mycket!
En liten korrigering där bara, i SC:s slutgiltiga form kommer vi att ha allt loot i fysisk form, vi kommer sannolikt inte att ha det i 3.0 enligt vad jag har förstått (och då menar jag inte att jag har hört dem explicit säga att vi inte kommer ha det utan att ingen har sagt att det kommer att vara så). Tradegoods och dylig skit som man köper och säljer "för köpandets och säljandets skull" kommer representeras i din cargo hold enligt vad de har visat, men jag har åtminstone varken hört eller tolkat in att din reservpuffra till skeppet kommer att ligga i ett hörn. Den kommer (vad jag förstått/tror) fortfarande endast finnas tillgänglig via UI:t du väljer skeppskomponenter i. Detta kan säkert ändras när vi kommer till 4.0 och närmar oss PU:ts "final form", men det får vi nog vänta och se
Håller helt med om att det kan verka som att det verkar vara ett "mer logiskt första steg" att bygga cargo först än tech för en sömlös värld, men utan att ha väldigt god insyn i vilka programeringsbitar som ingår i projektet och vilka som beror på varandra så är det för oss omöjligt att avgöra vilka bitar som är beroende av vilka och således hur prioriteringen mellan dessa ska göras. Min gissning är att planet-tech:en dels naturligtvis måste vara på plats för att de som ska bygga solsystem och planeter ska kunna göra sitt (vilket de ju kan jobba parallelt med från och med nu typ) och dels började den ändå bli klar och då valde man att lägga den i 3.0 vilket fick till följd att de fick fokusera på de bitarna först eftersom cargomekanikerna borde vara hyfsat enkla och straight forward system att bygga, men veta säkert kan vi aldrig

Av AtreX
Skrivet av Punnisher:

Holotable eller Ship Customization är inte fundamental för Star Citizen, det har jag aldrig sagt.
Men, om du vill byta ut ett vapen eller modifiera skeppet behövs ett user interface, då är det detta som används.

Men det finns ju ett UI för det? Du går fram till ditt skepp i hangaren, pekar musen mot den del du vill byta och trycker F (har jag för mig) så får du upp ett UI?

Skrivet av Punnisher:

Varför låd problemet borde vara fixat för länge sedan, ja det var inte jag eller spelare som nämnde att de ville få ut 3.0 förra året första gången. Det var CIG som nämnde det i sin planering.
Att en sån bugg som är en av de grundläggande funktionerna som visades upp tidigt fortfarande fanns kvar i Juli.

Denna mening visar rätt tydligt på din totala okunnighet kring hur mjukvaruutveckling går till (vilket på inget sätt är menat som en förolämpning, jag har med all sannolikhet noll koll på hur man utför ditt yrke och jag skäms lika lite över det som du borde skämmas över att inte förstå mjukvaruutveckling), så låt mig försöka förklara
Jag misstänker att du tänker dig att mjukvaruutveckling går till på ungefär samma sätt som man bygger ett hus/bil/whatever, man har en stor ritning över helheten och många små ritningar över detaljerna. Not so much i verkligheten Det som finns är oftast (enligt min lilla erfarenhet) skisser över interfacen mellan olika system inom programmet, vilket format på indata som system A ska ta emot och och vilket format den ska lämna ut det på, det är ungefär det. Programmering är kreativt arbete, inget som kan göras på löpandebandsprincip. Programmering är (enligt min uppfattning) väldigt mycket mer jämförbart med låtskrivande eller målande av en tavla än industriell masstillverkning av den enkla anledningen att det inte finns någon mening med att utveckla samma spel två gånger och oftast finns det ytterst lite utom själva spelmotorn som går att återanvända (om man nu inte gör som CoD-serien och dess gelikar då) eftersom nästa spel har helt andra krav.
För att återkoppla till det aktuella exemplet så vet vi inte, men sannolikt är det så att det har fungerat tidigare av en eller annan anledning (utvecklaren som gjorde skeppsgravitationsbiten kanske ansåg att kodsnutten skulle ligga i delen som sköter planetgravitation, men eftersom han inte utvecklade planetgravitation så comittade han bara ut de delar som har med skeppsgravitation att göra av misstag, bara som ett exempel).

Skrivet av Punnisher:

De visade inte upp att fiska eller köra mining eller laga skepp med Crucible utan att flytta en låda. Något man kunde göra med Big Bennys från ett ställe till ett annat ställe utan problem i rymden för länge sedan.

Det klart de inte visar mining eller laga skepp med Crucible, det finns inte i stretch goals:en för 3.0 vilket är vad de fokuserar på just nu? Och bara för att man med mycket god vilja kunde flytta runt big bennys så innebär inte det att man har fungerande system för att göra det "på riktigt". Precis som att du hade kunnat bära ombord en coca cola-automat och lägga den på botten av en lastbåt rakt upp och ned så innebär inte det att den ligger förankrad och lastsäkrad och det har naturligtvis ingenting att göra med huruvida du kan sälja din automat när du kommer fram till ditt mål. Det är så oerhört mycket mer komplicerat än du vill få det att låta

Skrivet av Punnisher:

Jag har aldrig sagt att någon här ska veta hur en Reclaimer fungerar, jag accepterar det som CIG säger om denna sak men får jag inte ställa en fråga?
Min föreställning är att när en utvecklare säger living breathing universe om sitt spel så borde den personen ha ett hum om vad ett fordon eller redskap ska kunna göra. Kanske inte nu men vad målet är, speciellt när de visat upp ett halvfärdigt skepp i AtV.

Klart du får ställa en fråga, men du får också förvänta dig att få svar du kanske inte tycker om CIG har ju också gett svar på väldigt många saker som de senare fått backa på, kanske är det så att de börjat lära sig att det är bättre att vänta tills man har utrett att de saker de vill göra faktiskt går innan man ens går ut med att man har det som mål för att inte skapa mer frustration bland dem som ivrigt väntar, just på grund av att spelet redan går att köpa så finns det ju alltid någon som kommer köpa det just av den där anledningen de hoppades kunna göra men som i slutändan inte gick..

Och när det gäller det som verkar vara din hjärtefråga, om du kommer kunna återvinna metallstycken etc. från skeppsvrak, vad menar du att man annars skulle ha hela mekaniken "salvaging" till? Minns inte om det är till 3.3 eller 3.4 det är utlovat, men rätt säker på att det är i någon av dem den mekaniken är utlovad

Av AtreX
Skrivet av anon154069:

Andra gången som en hårddisk craschar för mig, från ett och samma märke och jag var glad över att det inte var min systemdisk (SATA, endast för filer). Den var placerad som femma av alla mina diskar men gjorde att datorn tog 1 minut att boota upp i slutändan. Tog ut disken för att prova om datorn startade snabbare vilket den också gjorde, så jag gjorde backup direkt på alla filer och gjorde en full formattering av hårddisken - hjälpte inte. Köpte en ny Caviar Blue SATA omgående och datorn startar upp på 7 sekunder igen. Seagate disken var bara ett år gammal och har aldrig blivit stött eller belastad av statisk elektricitet då jag alltid använder antistatarmband.

Slutsats: Vill bara varna er för detta märke, och använd det absolut inte som systemdisk. En vän till mig hade också en Seagate. När disken så småningom dog tog han loss etiketten (klistermärket ovanpå med specs) och under var en disk från Toshiba (köpt från en av Seagates återförsäljare, en känd datorbutik)...

Två diskar rasar och du tycker det är grund nog att "varna alla" och bojkotta ett märke för evigt? Jisses grabben, dags att ta en grundkurs i statistik kanske?
Varsågod, här är lite läsning åt dig att basera ditt nästa inköp på istället: https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-benchmark-stats-201...

Av AtreX
Skrivet av griid:

Tja!
inte läst någonting alls om investeringar, men får väl börja på Börjesson nu då
Jag har bara försökt sprida risker och satsa på fonder som har låg avgift

Tror inte du kommer ångra dig! Kolla in hans webbsida först, vet att de för ett tag sedan gav bort boken till de som signade upp på deras nyhetsbrev, om de inte gör det längre så kostade den en dryg femtiolapp när jag köpte den om jag minns rätt så det är ingen stor investering direkt

Av AtreX
Skrivet av griid:

amf aktiefond europa
Avanza zero
spiltan aktiefond invest.
spiltan globlfond invest.
spiltan räntefond Sverige
spp akiefond gobal
spp aktiefond japan
spp aktiefond usa

dessa kör jag med jämn fördelning över alla. kanske spritt min risk onödigt mycket?
den röda tråden är lågavgiftsfonder i alla fall. och jag tycker det fungerar bra än så länge *ta i trä*

Gillar att vi har så sjukt lika upplägg och grundtanke om långsiktiga fondinvesteringar ^_^
Utöver fetmarkerade i ditt inlägg så har jag även denna efter tips från farsan:
Öhman Etisk Emerging Markets A

Kan det ev. vara så att vi har läst samma bok av en viss Per H. Börjesson? Den kan jag för övrigt tipsa er som inte läst/lyssnat på den tidigare också, "Så kan varje svensk bli miljonär". Herrn som skrivit den ger -generella- investeringsråd med räkneexempel kring varför han rekommenderar som han gör, enkelt, lättläst (även för mig som bara har grepp kring ekonomi på lekmans nivå) och avsevärt mycket mindre "torrt" än vad jag förväntade mig av en bok om ekonomi

Av AtreX
Skrivet av fragwolf:

@AtreX:
@Todilo:
Ubiquiti har också APs med meshnätverkfunktion. Används vid större deployments. Då det kopplas som i ett rutnät och om en enhet dör så tar andra över. Dvs dess uplink kopplas om till en AP som är igång. Används mer vid större installationer. Hemma/inomhus använder man med fördel helt vanliga APs kopplad med kabel och konfar dem med samma uppgifter så sköter de resten. Rätt säker på att du inte behöver ha kontrollmjukvaran igång samtidigt.

https://www.youtube.com/watch?v=IMd8MVZQAss (tror det är rätt video har inte tid att kolla genom hela)

Absolut, funktionaliteten som sådan är inget nytt för mig, men jag förstår att du bara försökte vara vänlig och det uppskattas såklart!
Dels kör jag det på mina egna ubiquiti-ap:er och dels har alla AP:er jag befattar mig med i jobbet den funktionaliteten utan att de för den sakens skull behöver skryta om det som något särskilt eller speciellt eftersom det är en grundläggande funktion som borde finnas på alla AP:er som säljs, men som vanligt så vattnar man ur -allt- som går i konsumentleksaker för att senare kunna lägga till funktionen och beskriva den som något nytt och banbrytande, det var mest det som störde mig
Ska kika igenom videon ikväll, finns säkert något matnyttigt man inte kunde innan!

Av AtreX
Skrivet av snajk:

Meshnätverk är inte påhittat utan det är det begrepp man använder för den typen av produkter. Alltså typ som trådlösa förlängare eller vad de kallas fast med bättre funktioner för att få det att mer agera som ett nätverk osv. Google har exempelvis sådana produkter också. Man kopplar in en på det trådade nätverket sen sätter man upp så många man behöver och de kopplar ihop sig mer eller mindre automatiskt och ger bättre täckning och balansering av laster än att bara ha några vanliga accesspunkter.

Aha, så "meshnätverk" är alltså konsumentproduktnamn på det som övriga branchen benämner som "accesspunkt".. Suck på konsumentleksaker ibland alltså.. Men tack för infon, hade ingen aning om att konsumentbranchen insett att de vattnat ur begreppet accesspunkt, men tydligen är inte självinsikten helt slut där än!

Av AtreX
Skrivet av Chichin:

Du kan sätta "fasta kanaler" på de båda routrarna och döpa de två trådlösa nätverken till samma namn, då ska mobilen välja det nät som har bäst täckning.

De där produkterna du länkade till verkar bli mer och mer populära. Ingen aning om hur de funkar i praktiken dock.

Om du har möjlighet att ha en virtuell server ståendes som snurrar så skulle jag hellre rekommendera Unifi AP AC pro som accesspunkt, två stycken i ditt fall och så installera controllermjukvaran på en virtuell server. Kör så hemma och är otroligt nöjd över hastighet och stabilitet, såg att komplett (tror jag det var) hade på rea igår för typ 1300:- för en sån accesspunkt.

Kan bara hålla med. Har ingen erfarenhet av linksysprodukterna som länkades till (de behöer inte vara ett dåligt val för det, men hittar man på begrepp som "meshnätverk" för att få sålt sina produkter så börjar i alla fall jag undra ), men Unifi kör jag själv 5st på lite olika ställen sedan 2-3 år och jag är verkligen supernöjd med både stabilitet och prestanda, rekommenderas varmt!

Av AtreX
Skrivet av evilhimself021:

@AtreX: Tack för ditt svar.
1) Okey ska ta och tänka om med val av nätagg.
2) vad menar du med retur? Är inte såpass påläst. Val har jag gjort från denna artikel http://www.sweclockers.com/test/23741-geforce-gtx-1080-ti-fra...
3) val av moderkort tog jag enbart bara för att kunna hålla mig till ett kort och byta tillbehören runomkring kortet när det behövs. Det är kanske något jag får ta och tänka om också.
4) SSD?

Ingen orsak alls
2: Returfrekvens innebär att just den tillverkarens produkter i allmänhet oftare skickas tillbaka pga. att de har gått sönder på ett eller annat sätt. Det innebär som sagt absolut inte att allt de gör är skit eller att deras grejer presterar dåligt, det innebär bara att man utsätter sig för en lite större risk att du blir tvungen att skicka tillbaka din produkt och få en ny på garanti vilket jag personligen inte är intresserad av att göra, då pröjsar jag hellre en hundralapp eller två extra
3: Då förstår jag inte alls hur du resonerat faktiskt.. Att moderkortet kostar 6k gör inte att du kan använda en processor som intel släpper om 2 år. Dyrare moderkort är oftast att rekommendera om du ska överklocka, ska du inte göra det så räcker prisspannet jag rekommenderade med råge (och det går att krypa lite längre ner och ändå få bra grejer om det behövs).
4: SSD är en sinnessjukt mycket snabbare typ av hårddisk, det du försakar är storleken på utrymmet, men eftersom du ändå inte kan spela 5 spel samtidigt så behöver du kanske inte ha fler än ~10 spel installerat och då räcker en SSD på 500Gb utmärkt. Behöver du mer lagring än det så kan man ju absolut komplettera med den 3TB-disken du föreslog, men att installera windows och spel på den är verkligen inte att rekommendera om du inte älskar långa laddningstider etc.

Edit: kolla holmgrens förslag ovan, det ser rätt vettigt ut!

Av AtreX
Skrivet av evilhimself021:

Hej. Som rubriken lyder så är jag i behov av hjälp och plocka ihop en datorn runt 30tusen.
Har nu själv forskat och plockat ihop en speldator som jag vill skall klara av det mesta ett bra tag framöver.
Har hittat denna setup. Skulle gärna vilja ha lite synpunker om det är något jag bör lägga till eller byta ut.
Alla adekvata tips/råd är välkomna

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10458072/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/10458072/

Tack på förhand.

1: 1000W Nätagg för den setup du visar är overkill med åtminstone 300W (och då är jag konservativ). Testa den här så kommer du säkert fram till något bättre: https://outervision.com/power-supply-calculator
2: Dumpa allt det står "MSI" på, de kan absolut göra bra grejer, men returfrekvensen på deras prylar är så mycket högre än de flesta andra tillverkare att det är helt enkelt inte värt risken. Detta är fakta jag fått direkt från folk som jobbar på några av de största återförsäljarna av datorkomponenter i Sverige, men du gör naturligtvis vad du vill med det.Välj motsvarande från ASUS/Gigabyte/EVGA/Annan premium-tillverkare, ligger du på en budget på 30 lakan så tar man helt enkelt inte en sådan risk.
3: Moderkort för 6k i en spelburk känns väldigt overkill, nöj dig någonstans kring 2,5-3,5 istället och antingen spara pengarna eller lägg dem på ett grafikkort till..
4: SSD, att köra utan är nästan kriminellt på den här budgetnivån.
Sen skulle nog jag överväga att gå upp till 2011-socket för den prisklassen och ev. dumpa ljudkortet (är du audiofil på riktigt så titta på en extern DAC istället, ex. Dac Magic Plus från cambridge eller dess konkurrenters motsvarigheter för bästa möjliga ljudkvalité).

Lycka till!

Av AtreX
Skrivet av Kotan:

Fast om man inte har betald semester utan semesterersättning, så är den ju procentuell, tror 12% är lägsta(?). Sen om det bakas in i timlönen eller om den betalas ut senare är väl lite olika. Så dubbel timlön innebär ju då dubbel semesterersättning.

Jag är rädd att du är ute och cyklar faktiskt då det vore helt ologiskt (och dessutom går emot vad ett par goda vänner som har timlön hävdar gäller för dem), men har du någon källa så viker jag mig gärna?

Av AtreX
Skrivet av Retazz:

Så det betyder att min kompis tänker fel. Jag har cirka 26-27k brutto per månad och övertid är dubbel betald.
Också, om man jobbar i natten och på övertid - är OB och den andra bonus (vet inte vad heter det) dubbel betald? Eller dubbel betald är bara grundtimlön?

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte är 100% säker, men jag skulle finna det mycket underligt om du fick dubbel semesterersättning för att du jobbat natt, det vore jättekonstigt. Med andra ord: du får "endast" dubbel timlön.

Av AtreX
Skrivet av sleepyoh:

Mitt mål är att kunna presentera en lista över X antal spel, hur nätverksintensiva dom är och vad som krävs.

Mycket intressant idé och du har säkert redan tänkt på det här egentligen och bara formulerat dig fel, men jag vill ändå påpeka att det du kommer mäta är ju hårddiskintensiteten för respektive spel, om än på ett extremt omständigt sätt. Nätverksintensiteten kan du ju endast mäta om du 1: stänger av alla andra nätverksanvändande applikationer och 2: mäter nätverksanvändningen. 99,997% av din nätverkstrafik med scenariot du beskriver ovan kommer ju vara mellan din dator och din NAS.
Skulle det vara så att du egentligen är ute efter hårddiskintensitet så finns det utmärkta verktyg för detta inbyggda i windows redan som standard (stödjer säkert även nätverksloggning när jag tänker efter, det kan typ allt..), åtminstone fanns dem i win 7 och jag är övertygad om att de inte blivit mindre kraftfulla i win10, komplett med grafning, tidpunkter och allt annat du kan tänka dig
Ta upp startmenyn och skriv "perfmon" så hittar du precis vad du vill ha och kan säkert googla dig framåt på egen hand sedan!:)

Av AtreX
Skrivet av Grimreaper:

En av följande gynnare verkar nu försöka komma åt mitt nätverk,
May 31 11:42:13 dropbear[10470]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34188
May 31 11:42:24 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:25 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:25 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:26 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:27 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:27 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:28 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:28 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:29 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279
May 31 11:42:30 dropbear[10516]: Login attempt for nonexistent user from 190.48.90.65:34279

https://www.whois.com/whois/190.48.90.65

Nu har jag ett ganska långt och krångligt PW till min router så jag är ganska lugn men vad mer kan jag göra för att
försäkra mig om att fanskapet får det ännu djävligare att komma åt mitt nätverk?
Asus RT-87 gäller det med Merlin FW.

Mvh

Bästa sättet att göra det krångligare (för att inte säga omöjligt) är ju att stänga ner management från allt utom ditt lokala nät. Om inte det är en godtagbar lösning så bör du ju åtminstone sätta explicit permit på de adresser som får komma åt den och deny på allt annat. Då blir det SVÅRT.